Haber Merkezi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile Kaleköy’ündeki 98 bin 763 metrekarelik toptan ticaret alanına galericiler sitesi, 101 bin 987 metrekarelik alana ise küçük sanayi sitesi yapılmak istenmesine tepkiler sürüyor. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Mersin Barasu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve Kaleköylüler bu defa Korukent Mahallesi’ndeki mevcut galericiler sitesinde bir araya gelerek Kaleköy’e site yapılmak yerine mevcut sitenin genişletilmesini istedi. Mersin Oto Galericiler Sitesi ve Mersin Yetkili Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Murat Koçaçoğlu Kaleköyü’nün sorunu olan 683 no’lu parselin istimlakı ve buradaki 30 bin meyve ağacının katli konusunda toplantı yaptıklarını söyledi. Üzerinde bulundukları Galericiler sitesinin yapım aşaması hakkında bilgi veren Koçaçoğlu, genişleme için arazi bulunduğunu ve ihtiyaç halinde kullanılabileceğini söyledi. Sitelerinin merkezi bir konumu olduğunu anlatan Koçaçoğlu “Çevreye zarar vermeyen bir yere yapılmıştır. Hiçbir ağaç ve canlının yok olmaması için kırsal bir yere yapılmıştır. Kaleköy’deki galericiler sitesi yapılmek istenen yer ize tarım arazisi üzerindedir. Biz bu nedenle Kaleköylülere destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
Mersin Oto Galericiler Sitesi Avukatı Fatih Mehmet Abdiimamoğlu ise İçişleri Bakanlığı oto galerilerinin şehir dışına çıkarılması için çeşitli zamanlarda genelgeler çıkardığını hatırlattı.
“BURADA ALAN VAR İKEN BAŞKA YER TAHSİSİ YANLIŞTIR”
Abdiimamoğlu, “2007’de buradaki 250 bin metre kare bir alanda galericiler sitesi olarak belirlendi. Uygulama imar planları yapılarak onaylandı. 5 parselden 2’sinin üzerine galericiler sitesi yapıldı. 3 parsel yeni site yapılabilmesi için bekletilmektedir. Burada 204 dükkan var. Oto galericilik sitesi için tahsis edilmiş diğer alanlara 300 dükkan yapılabilir. Böyle bir yer var iken başka bir yer için imar düzenlemesi yapılmaya çalışılması israftır. Tahsis edilmiş araziler var iken aynı faaliyet için başka bir alan tahsis edilmesi yanlıştır. Tarım alanı üzerine imar düzenlemesi yanlıştır. Tarımsal alanların korunması için kanunlar mevcuttur. Çok büyük bir gereklilik halinde tarım alanlarının imara açılmasını izin verilmektedir. Kaleköyü sakinlerini etkileyecek 260 dönümlük bahçenin tamamen yok edilerek yapılaşmaya açılacak olması mevzuata aykırıdır. Burasının yapılaşmaya acılması ile çevresindeki bahçelerinde yapılaşmaya açılması kaçınılmaz olacaktır. Buradaki arazilerin TOKİ’ye devredilmesi ile insanların hakları gasp edilimiş olacaktır. Kaleköylülerine kutluyorum. Arazilerinin imara açılması yerine tarım arazisi olarak korunması için mücadele ediyorlar. Onların yanındayız” ifadelerini kullandı.
YEŞİLBOĞAZ: “MERSİN ÜZERİNE KARA PROPAGANDA YÜRÜTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise , Mersin üzerine kara propaganda yürütülmeye çalışıldığını söyledi. Mersin’in tarım kenti mi, sanayi kenti mi , turizm kenti mi diye hep söylediklerini anlatan Yeşilboğaz, “Dünyada tarım arazilerinin korunması için insanlar kafa yorarken Mersin’de tarım arazilerini yok etmeye çalışıyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Kaleköy’den başladılar. Davultepe’yi yapacaklar. Konuta endekslediler. Konutta rant alanıdır. Ellerinde olmayan sebeplerle köylülerimiz zamanında buna sahip çıkamadılar. Ama şu anda kent bilinçlendi bir araya geldi. Köylüler şu anda bir araya geldi. Çevreye yönelik tehditlere karşı duruş sergiliyor. Bu uyanış bizim açımızdan önemli. Biz bütün çevre mücadeleleri gibi Kaleköylülerinin yanındayız. Yetişmiş ağaçların bulunduğu o arazinin yok olmaması için biz karşı duruş sergileyeceğiz. Şu anda bulunduğumuz yerin önemli bir konumu var. Yanıbaşında Şehir Hastanesi var. Emniyet burada, güvinli bir yer. Burası çorak bir arazi. Burası genişletilebilir. Niye tarım arazilerini yok ederek bir şey yapmaya çalışıyorsunuz. Gelin burada hazır yer var. Burası kentin bir parçasıdır. Yatırımı buraya yapın. Kaleköylülerinin mücadelesinde yanlarındayız” şeklinde konuştu.
MERÇED 2. Başkanı Kenan Hoplar ise Mersin’in geleceğini, ufkunu büyütmede çok geciktiklerini kente çok büyük kötülükler yapıldığını söyledi. Mersin’in en güzel, dünyanın en güzel topraklarının kurban edildiğini anlatan Hoplar şunları söyledi: “Dünyanın en güzel sularını, havasını iklimini katlettik. Bu katliamda siyasiler en başta hepimizin sorumluluğu var. Umudumuzu kaybetmek zorundayız. Şu anda bir umut kapısı açılıyor. Bu umut kapısı Davultepe’de, Kaleköy’de açılıyor. Bu umut kapısı çok önemli. Bu kıvılcım önemli. Kurtarabileceklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Oto galericiler sitesi için en uygun alan burası. Burası çorak bir arazi. Birinci sınıf tarım arazisine oto galericiler sitesi kurmak yanlıştır. Bu geleceği yok etmek demektir. İnsanları işinden aşından yok etmek demektir. Bu hangi mantıktır. Bunu bizim aklımız almıyor. Dünyanın en güzel kenti olan Mersin’i yaşanmaz hele getirmek için çaba sarfediyorlar. Bu konuda çok suçluyuz”
ÜMMÜHAN TEYZE’DEN YETKİLİLERE ÇAĞRI
Kaleköylü 70 yaşındaki Ümmühan Teyze ise yetkililere çağrı yaparak şunları söyledi:
“Biz yeşilliğimizi korumaya çalışıyoruz. Burası giderse bizim çoluğumuz çocuğumuz hep aç, susuz kalır. Biz ölmeliyiz. Bizi öldürsünler yerimizi almasınlar. Biz onu istiyoruz. Bizim arazilerimiz için babalarımız çok uğraşmış. Birkaç tane zeytin ve birkaç harnup ağacı vardı. Bu harnuptan bir şey meydana gelmez diye su çıkardılar. Su çıktı, ağaç dikildi. 30 yıllık ağacı sen nasıl kıyarda kesersin. Şimdi. 30-40 yıllık ağaçlar var. Orası galericiler sitesi olur mu? Beton yığını olursa biz ölmeliyiz. Bizim köyümüzün zaten arazisi yok. Bizim köyümüzün geliri oradan sağlanmaktadır. Oraya site yapılması bize acınızdan ölün denmesidir. Başka bir şey demiyor adamlar. İnşaallah yapılan uğraşlarla kurtarırız.”