TARIM ALANLARINI YOK ETMEYELİM; AÇ KALMAYALIM! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

TARIM ALANLARINI YOK ETMEYELİM; AÇ KALMAYALIM!



 

Haber Merkezi

 

Mersin'in Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kaleköy'de hazineye ait 260 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yapılaşmaya açılmak istenmesine bir tepki de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) geldi. TMMOB’nin Yenişehir İlçesi Çiftlik Mahallesi’nde 683 numaralı parsele ait imar planı değişikliği değerlendirme raporunu Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar,  kamuoyu ile paylaştı.

 

İLK ÖNCE ÇÖP DEPOLAMA ALANI YAPILMAK İSTENDİ

TMMOB Mersin İKK olarak kente yapılan bütün projeleri birlik bünyesinde yer alan meslek disiplinleri ile birlikte incelendiğinin altını çizen Atar, gerekli bütün veriler toplanarak kamuoyu ve ilgili kurumlar ile paylaşıldığını ve süreçlerin takip edildiğini vurguladı.

Kaleköy’ü de yakından takip ettiklerini bildiren Seyfettin Atar, “Mersin İli Yenişehir İlçesi Çiftlik Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 683 parsel tapu kaydında Çiftlik Mahallesi sınırlarında konumlanmasına rağmen sınırdaşı olan Mezitli İlçesi Kaleköy Mahallesi sakinlerinin tarım arazileri içerisinde yer almaktadır.

 Söz konusu parsel 2000 li yıllarda kapatılan Çiftlikköy Belediyesi tarafından onaylanan planlarda mülkiyeti Hazine arazisinde kalmasından dolayı imar planlarında çöp toplama alanı olarak planlanmış ancak belirli bir süre kullanılmaya çalışılmış ancak yakın çevresinde tarım arazilerinin bulunmasından dolayı daha sonra o faaliyet durdurulmuştur.

 

KAMU HİZMET ALANI DENDİ TİCARET ALANI OLDU

Daha sonraki süreçte söz konusu parsel kamu hizmet alanı olarak imar planlarında işaretlenmiş ancak söz konusu parselin herhangi bir imar uygulama işlemi yapılmamıştır.

Yaklaşık 30 yıllık planlama süreci bulunan Mersin Üniversitesinin yakınında yer alan bu alan 2019 yılında TOKİ tarafından devralınıyor ve sonraki süreçte kamu hizmet alanı olarak planlı kısım küçük sanayi sitesi, ticaret alanları, akaryatık istasyonu olarak yaklaşık yüzde 15-20 aralığında bir terk miktarı ile plan değişikliği onaylanmıştır.

Kentimiz son dönemde sürekli bir Küçük Sanayi Sitesi arayışı içerisinde yer almaktadır. Ancak öneri alanları sadece büyük ova kapsamında yer alan tarım arazilerinin çevresinde daha önce belde belediyeleri tarafından rasyonel planlama süreçleri bulunmayan artık imar parsellerine rant yükleme amacı taşımaktadır” diye konuştu.

 

TARIM ALANLARI HEDEFTE

Önerilen alanların Kaleköy ve Davultepe Mahallesinin kuzey kısımlarındaki büyük ova kapsamında, ekili dikili tarım arazileri olduğuna dikkat çeken Seyfettin Atar, bakanlıkça bu bölgeleri tarım alanı dışında herhangi bir vasıfla değerlendirmeme kararı alındığını anımsattı.

Ancak son dönemde sürekli geçmiş dönemde yer seçimi hatalı olarak imara açılan ve mülkiyeti kamunun elinde bulunan arazilerin küçük sanayi sitesi, ticaret alanları, olarak işlevlendirildiğini söyleyen Atar, akabinde çevresinde yer alan tarım arazilerinin gelecekte imar planlarına dahil edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

 

“RASYONEL BİR SANAYİ GELİŞİMİNİN OLUŞMASI MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTE”

Mersin Büyükşehir Belediyesi 1/5000 ölçekli nazım imar planları incelendiğinde Mezitli ve Yenişehir ilçe sınırları içerisinde küçük sanayi sitesi olabilecek birçok imarlı parseller yer aldığını vurgulayan Atar, “Ancak maalesef son dönemde yer alan kooperatif ve sanayi sitesi girişimlerinin temelini hazine arazisine ait parseller oluşturmakta olup bu yönde bir bakış açısı ile kentimizde rasyonel bir sanayi gelişiminin oluşması mümkün gözükmemektedir.

Oysaki tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke/bölge/il düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılmalı, ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak ulusal plan hiyerarşisinde bu planların yeri ve gücü tanımlanmalıdır. Büyük Ova Koruma Alanları dahil verimli tarım alanları korunmalı ve amacı dışında kullanılmamalıdır. Korunan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasına geçilmeli; tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı, girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır.

 

“TARIM ARAZİLERİMİZİ ÖLDÜREREK GELECEĞİMİZ YOK ETMEYELİM, AÇ KALMAYALIM”

Tarım arazileri insanı ve insanlığı doyurur, öldürmez. Tarım arazilerimizi öldürerek geleceğimiz yok etmeyelim, aç kalmayalım. Ülkemizde ve ilimizde sanayi tesisi kurmaya, konut yapmaya uygun nitelikte yeterli miktarda arazi mevcuttur. Alternatif alanlar mevcutken kolaycı yaklaşımlarla verimli tarım arazilerimizi imara açmayalım. Toprağımızı koruyalım, kentimizi koruyalım, narenciye bahçelerimizi koruyalım, insanlığımızı koruyalım, geleceğimizi hep birlikte planlayalım.

TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu olarak gerek bilimsel açıdan, gerek arazi kullanım planlaması mantığı açısından, gerekse anayasal ve yasal mevzuat gereği Kale ve Çiftlik Mahallerindeki mutlak tarım arazileri koşulsuz korunmalıdır. Buradaki nitelikli toprakların ve verimli tarım arazilerinin sanayi kullanımı ve kentsel yerleşime açılması mutlaka önlenmelidir. Bu konuda gerekli bilimsel itirazlarımızı ilgili kamu idarelerine yapacağımızı, yargı yolu dahil, toplumsal mücadele dahil, yasal yetkilerimizi sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna duyururuz” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA