Haber Merkezi
Mersin’de yaklaşık 20 yıl sonra tamamlanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı sonrası alt ölçekli planların tamamlanması için aradan yaklaşık 7 yıldır süren çabalar sonuç vermezken bu durum adeta kenti tıkadı.
Mersin’de imar planlarının bir türlü çıkmaması kenti adeta tıkadı! Kentsel gelişim ve yeni yatırımlar önündeki en büyük engel olan planlar, inşaat başta olmak üzere bir çok iş kolunda durmaya neden olurken en büyük mağdurlardan birisi de mimar ve mühendisler oldu.
TESCİLLİ BÜROLAR 280’DEN 46’YA DÜŞTÜ
Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Mercan TV’de yayınlanan Arka Plan Programı’na konuk olarak, planların bir an önce çıkarılması için belediyelere çağrı yaptı.
Planlama sürecinin özellikle son 4 yıldır dondurulduğunu anımsatan Şahin, bu nedenle meslektaşlarının hiçbir iş yapmaz durumda olduğunu söyledi.
Kentte 2017 yılında serbest büro sayısı 280 iken bin 60 üyeye sahip olduklarını söyleyen Ünal Şahin, bu düşüşün nedeninin bir türlü tamamlanamayan imar planları olduğunu vurguladı.
“Var olma sebebiniz yok. Biz nasıl iş yaparız?” diyen Şahin, “Bir parsel gelir parselle ilgili tasarım yapar, mesleğimizi icra ederiz. İnşaatlar yapılır onları kontrol ederiz, şantiye şeflikleri yaparız, Bununla ilgili tüm sektörler Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) bünyesinde bulunan; mimarı, mühendislerce yapılır. Ancak bu süreç onlarca farklı sektörü harekete geçirir ve binlerce insanın istihdamını sağlar” dedi.
“SEBEP; MECLİS ÜYELERİNİN, SPEKÜLATÖRLERİN İSTEKLERİNİ KABUL ETTİRME MÜCADELESİ”
İmar planlarının çıkmaması nedeniyle tıkanan sürece dair sorumlu olarak belediyeleri işaret eden Ünal Şahin, “Sebep; ideolojik farkı olmaksızın tüm meclis üyelerinin belli bir takım spekülatörlerin isteklerini kabul ettirme mücadelesi. Ama bu planlamalar yapılmadığı sürece bizim var olma sebebimiz de maalesef ortadan kalkıyor. Ama bu yüzden çok acıklı, kederli hikâyeler var. Yaklaşık 5 yıl önce Nevit Kodallı Caddesinde bir arsa alan bir meslektaşımız buraya inşaat yapmak istiyordu ama hala imar alamadı.
Babaları nalbur, çocuklardan biri mimar diğeri mühendis. Aile bu yatırım ile işletmeyi daha da büyütmek istiyordu. Ama olmadı. Anne rüyasında Atatürk’ü görüyor. Atatürk bastonuyla geliyor ve belediye başkanlarına, ‘lütfen planları açın artık insanların dayanacak gücü kalmadı’ diyor. Bu ailenin babası geçen hafta öldü ve bu hayaller yarım kaldı. İnsanların düştüğü durumdan kimsenin haberi yok. Olağanüstü sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.
“SPEKÜLATÖRLERİN ESİRİ OLMUŞLAR”
Keşke siyasi bir dalaşma çekişme olsa ama o yok. Burada tamamen spekülatörlerin esiri olmuş ve farklı ideolojilere sahip meclis üyeleri ve siyasi yöneticilerin keyfi davranışları var. Bir takım spekülatörlere, arsa sahiplerine rant heveslilerine esir olmuş yöneticilerin itişmesi kakışması var. Hepimizin kaygısı aynı. Ekmek kaygısı. Bunun karşısında hepimiz ideolojilerimizi bir kenara bırakıp önce karnımızı doyurmak isteriz. Şuanda burada öyle bir şey yok, sadece rant çevirilerinin esiri olmuş bir takım yöneticiler ve tüm partilerin duyarsızlıklarının getirdiği bir sonucu yaşıyoruz” dedi.
“BİZDE SAKLANIYOR”
TMMOB olarak planların kendilerine gelmesi halinde sorunların çok rahatlıkla, zaman kaybetmeden çözebileceğini söyleyen Şahin, “Ama planlar bizden saklanarak, gizli kapılar ardında yapılıyor. Ve başarılamıyor. Oysa biz, kamunun sağduyulu gözüyüz. Ne olacağına dair bir takım şeyleri saklarlar ise suç işlemiş olurlar. Bunlarla ilgili kaygılar bizim önceliğimizdir. Onların sadece güncel bir takım kaygıları olduğu için planları önümüze getirmiyorlar. Ama eninde sonunda getirecekler” dedi.
“KENTİN ÖNÜNÜ TIKIYORLAR”
Belediye meclis üyelerinin özellikle de komisyon meclis üyeliğinin ağırlığı, yaptırımları olan önemli görevler olduğunu aktaran Ünal Şahin, “Kenttin önünü tıkıyorlar ve bunu biliyorlar. Güçlerini kullanarak, ‘dize getirir, çöktürürüz, burunlarından fitil fitil getiririz’ demek, yaşama sevinçlerini sanki. Çok güçlüler. Yenişehir Belediyesi’nin bir meclis üyesi; ‘bu kadar firma ya da müteahhit artık iş yapmasın, en iyisi imar vermeyin nedir bu saçmalıklar zaten bir sürü inşaat var’ diyebiliyor. Ve bu adam meclis üyesi ve bu adam işini yapıyor.
“BİZ NASIL YAŞAYACAĞIZ”
İyi ama biz nasıl yaşılacağız? Türkiye’de maalesef yılda 7 bin mimar mezun oluyor. Bu çok korkunç bir rakam. Kent gelişiyor ama bir parsel dolu, bir parsel boş, düzensizlik var. Bunun böyle kalması doğal mı? İhtiyaç var.
Mustafa Gültak başkan Çay Mahallesi için ‘Bin konut ihtiyacı var şuanda ancak 400 küsurunu yapabiliriz’ diyor. Demekki ihtiyaç var. Ama ezbere konuşan, meclis üyesi olmaması gereken tek üyesinin ortalıkta dolaşması hakikaten üzücü bir şey. Bilgisiz olurlarsa bilgi edinmek isterler. Ama vicdansızlar, vicdan eksikliği var çoğu meclis üyesinin. Benim aç olmama, iş yapamama neden olan meclis üyeleri var. Günde 8-9 meslektaşım arayıp, ‘ iş nasıl edinebiliriz?’ diye soruyor. Çaresiziz, kendi ofisimizde oturacak yer kalmamış durumda. Çalışamıyoruz, iş yapamıyoruz ama bir şekilde hayatımızı devam ektirtmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımızla derdimizi nasıl anlatabileceğimizin arayışı içerisindeyiz.
“MECLİS ÜYELİĞİ, VİCDANSIZ OLMAYI MI GEREKTİRİYOR?”
Meclis üyeliği bu kadar vurdumduymaz, vicdansız olmayı mı gerektiriyor? Şuan sayın meclis üyeleri bizim ekmek teknemizi kapatmış durumdalar. Belirsiz yerleri durdurun tamam ama her yeri tıkamayın. Örneğin ‘bütüncül plan’da ısrarcı olanların hiçbirisi bugün 1/100 bin ölçekli planda yer alan konteyner limanına rağmen 1/5 binlik planda kaldıran limanın genişleme projesinin peşine düşmüyor. Bununla ilgili bir kelime kullanmayan, sadece ‘bütüncül plan’ deyip, bizim var olma sebebimizi ortadan kaldırmanın peşindeler.
Örneğin Büyükşehir Belediye Başkanımızın iyi yerde durduğunu, olaya bakış açısıyla duyarlılığıyla iyi olduğunu görüyoruz. Fakat yanında ki kurmaylarıyla konuştuğumuzda, ‘bu kadar beklediniz, biraz daha bekleyin’ diyorlar. Öldük artık beklemekten hakikaten öldük.
“BİZİM ARTIK TAHAMMÜL EDECEK SABRIMIZ KALMADI”
Daha fazla bekleyecek, sabredecek durumları kalmadığını da söyleyen Başkan Ünal Şahin, 150-200 üye ile belediye meclis toplantılarına giderek dertlerini anlatmaya çalışacaklarını söyledi. “TMMOB’dan arkadaşlarımız ile meclislere gideceğiz” diyen Şahin, “Nereye kadar gidebiliriz, ne kadar konuşma hakkımız olur bilmiyorum ama kaygılarımızı anlatacak, sesimizi yükselteceğiz. Sorunları parsel bazında gündeme getirip, hepsinin ipliğini pazara çıkartma düşüncemiz var. Bizim artık tahammül edecek sabrımız kalmadı.
Eylem takvimimiz Meclisle paralel olacak” diye konuştu.