Haber Merkezi
Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Çiftlikköy Mahallesinde bulunan ve 50 yıldır Mezitli Kaleköyü sakinleri tarafından kiralama usulü ile tarım arazisi olarak kullanılan hazineye ait 260 bin metrekarelik alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılaşmaya açılıyor.
TOKİ'ye devredilerek, galericiler sitesi ve küçük sanayi sitesi yapılmak istenen alanda tarım yapan üreticiler eylem yaparak tepki gösterdi.
Çiftçilerin çocukları ile katıldığı eyleme; CHP PM Üyesi Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve Milletvekili Cengiz Gökçel ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de destek verdi.
“BİZİM MÜCADELEMİZ DOĞA VE YAŞAM MÜCADELESİDİR”
Başkan Özyiğit; “Yaklaşık 20 bin narenciye ve zeytin ağacının bulunduğu bölgede bahçelerini betondan korumak isteyen ve ‘toprak bizim hem işimiz hem aşımız, aşımıza beton döktürmeyiz” diyen vatandaşlarımızın yanındayız. Hep birlikte 'betona hayır' diyoruz. Bizim mücadelemiz doğa ve yaşam mücadelesidir.
Verimli tarım arazilerinin betonlaştırılmaması gerektiğini kaydeden ve vatandaşlara “daima sizinle beraberiz” diyen Abdullah Özyiğit, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mersinliler Mersin’e Sahip Çıkınız’ sözünden hareketle ‘biz topraklarımıza sahip çıkıyoruz’ diyorsunuz. Biz de sizinle beraberiz. Bu topraklar tüm Türkiye’yi besleyebilecek verimliliğe sahip. Bu topraklara yazık etmeyelim, onları betonlaştırmayalım. Gerçekten de bu bölge mikro kiloma iklim sistemine sahiptir. Dolayısıyla bu bölgede tarım yapan insanlara destek sağlamak zorundayız. Biz şunu söylüyoruz, halka sorulmadan hiçbir şey yapılmasın. Bize sanayi sitesi gibi diğer hizmet alanları lazım mı lazım. Ama bu Ankara’dan, bakanlıktan direkt bir dayatma şeklinde olmamalı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılması ve Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişletilmesi gibi bu kente sorulmamış, kentten onay alınmamış uygulamalar doğru değildir. Bizim esas itirazımız kentin dinamiklerine ve sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlerine ve en önemlisi buradan geçim sağlayan ve alın teri olan halka sorulmadan bu işlerin yapılıyor olmasınadır.” diye konuştu.
“YEŞİLİ DAHA NEREYE KADAR YOK EDECEĞİZ”
Burada alın teri döken vatandaşların elde ettiği gelirle çocuklarını okuttuğunu ifade eden Başkan Özyiğit, “Burada galericiler ve sanayi sitesine ihtiyacımız var ama bunu bu kentte ortak akılla oluşturabiliriz. Burada alın teri ve emeği olan vatandaşlarımız ‘buradan elde ettiğim gelirle benim çocuklarım okuyacak’ diyor. Burada bir üretim ve istihdam varsa onu desteklemeliyiz. Halkımızın alın terine saygı göstermeliyiz. Yeşili daha nereye kadar yok edeceğiz. Yeşili korumak zorundayız. Kentte elbette ki yatırıma ve istihdam alanlarına ihtiyaç var, onları da ortak akılla yapmalıyız. Tarıma uygun araziyi yok etmek yerine tarıma uygun olmayan çorak ve taşlık olan yerleri daha uygun bir şekilde kullanmalıyız. Her zaman olduğu gibi bugün de burada halkımızla beraberiz.” dedi.
“KARŞI ÇIKARSAK PROJE UYGULANMAZ”
Mersin’de bir süredir üst üste çevresel sorunlar yaratacak projeler yapıldığına vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, hep birlikte karşı çıkılması gerektiği çağrısında bulundu. Bölgede yaşayanların seslerini duyurması durumunda çevresel sorun yaratacak projenin uygulanamayacağını söyleyen Başkan Tarhan, yaptığı konuşmada, “Mersin üzerine beli bir süredir belli oyunlar oynanıyor. Nükleer santral ‘den başlayarak üst üste çevresel sıkıntı yaratacak projelere imza atılıyor. Limanın genişlemesi, polipoliten tesisi daha bir çok şey yapılmak isteniyor. Önlenebilir olmasına karşın projeler bir bir hayata geçiriliyor. Sanayi tesisi sıkıntısını vatandaşımızla Büyükşehir Belediyemizle ve Mezitli Belediyemizle el ele vererek kısa sürede çözdük. Ancak kale Köyünde bu kez doğrudan TOKİ tarafından bir plan yapılmak isteniyor. İlçe belediyesinin ya da Büyükşehir’in burada bir yaptırımı yok. Davultepe olayında beni en çok mutlu eden halkımız bağırmadan çağırmadan tepiklerini göstererek engellemeyi başardı. Meclis üyeleri halkın sesini duyarak bu yönde karar aldı. Ama Kale mahallemizde belediyemizin hiçbir dahili olmadan bir şey yapılmak isteniyor. Oysa belediyeye rağmen bir proje hayta geçirilemez” ifadelerine yer verdi.
MEZİTLİ ÇEVRE FELAKETLERİNE KARŞI HAKKINI ARAMAYI ÖĞRENDİ
Mezitli halkının çevresel felaketlere karşı hakkını aramasını öğrendiğini belirten Başkan Tarhan, “TOKİ proje yapmak istemiş, Toprak Koruma Kurulu da burası tarım arazisi değildir diye görüş bildirmiş. Asıl sorun bundan sonra başlıyor. Bunu elbirliği ile engelleyerek tarım arazilerinin yok edilmesinin önüne geçmemiz gerekiyor. Demokratik yollarla sesimizi duyurarak yanlış olan bu projenin yapılmaması gerekiyor. Davultepe’de olduğu gibi her partiden ve görüşten vatandaşımız, meclis üyelerimiz, muhtarlarımız ve halkımız bir araya gelerek itiraz etmeliyiz. Milletvekillerimizin aracılığı ile sesimizi çıkarıp başarıya ulaşmaya çalışacağız. Mezitli halkı bunu iyice öğrendi ve birçok olayda gösterdi. Nerede haksız bir eylem varsa halk olarak hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu parti yada siyaset meselesi değil yaşam hakkının savunulması meselesidir. Evlerimizden çıkarak, hep birlikte sesimizi yükselteceğiz ve başaracağız” diye konuştu.
“BETONA HAYIR”
Anne ve babasıyla birlikte limon bahçesinde ki eyleme katılan 9 yaşındaki Müslüme Mustul ise dikkat çeken şu sözleri söyledi: “Biz bahçemizi vermeyiz, bahçemizde limon, nar portakal ve mandalina yetiştiriyoruz. Bunların parasıyla okuyacağız. Betona hayır”