KALE DÜŞERSE TARIM BİTER! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

KALE DÜŞERSE TARIM BİTER!



 

Haber Merkezi

 

Mersin’in Yenişehir ilçesi Kaleköy Mahallesinde 260 dekar hazineye ait tarım arazisinin betonlaştırılmak üzere TOKİ'ye tahsis edilmesi sivil toplum kuruluşlarının da gündeminde. Geçen hafta Büyükşehir Belediye Meclisine giderek yardım isteyen yöre halkına Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, genel idareyi adres gösterse de Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) halkın sesi oldu.

 

“TARIM VE ORMANLIK ALANLARI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Yöre halkı ile birlikte bir basın açıklaması yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, dünyada yaşanan küresel korona virüs salgınının (Covid-19), insanların temiz bir çevrede yaşama ve dengeli beslenme gerekliliğini bir kez daha ispat ettiğini söyledi.

“Temiz bir çevrede yaşama hakkı Anayasamızın 56.maddesiyle hepimiz için hak olarak güvenceye alınmıştır” diyen Aslan, “Temiz bir çevre demek tarım alanlarının, ormanlık alanlarının, su kaynaklarının korunması demektir. Maalesef son zamanlarda tarım ve ormanlık alanlarımızın ranta kurban edilmesiyle ve su kaynaklarımızın kirletilmesi ve talan edilmesiyle Temiz bir çevrede yaşama hakkımız çiğnenmeye başlanmıştır. Ülkemizde uygulanan yanlış politikalar ile tarım ve ormanlık alanlarımızın planlı bir şekilde yok edilme çalışmaları hızlanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda Kentimizde dün 100.Yıl Tabiat Parkı, Atatürk Parkı ve bugün Kaleköyü’nün tarım ve ormanlık alanları yok edilmeye çalışılmaktadır.

 

“GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADI, KANUNA AYKIRI”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 28.02.2021 tarihinde re’sen onaylandığı Plan değişiklikleri ile Kaleköyü’nde bulunan 98 bin 763 metrekare büyüklüğünde Toptan Ticaret Alanı (Galericiler Sitesi) ve 101 bin 987 metrekare büyüklüğünde Küçük Sanayi Alanı (Küçük Sanayi Sitesi) amaçlı yapıldığı görülmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mersinde bulunan yerel yönetimlerin meslek odalarının ve bölge halkının görüşünü almaksızın plan değişikliği yapması Planlama Yönetmeliğine, Şehircilik ilkelerine ve Kamu yararına aykırıdır.

 

20 BİN AĞAÇ TEHDİT ALTINDA

Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapılmak istenen 261 metrekare 846 metrekarelik alan, mutlak tarım arazisi olup; tamamı ekili dikili alan olup, üzerinde yaklaşık 20 bin ağaç bulunmaktadır. Bu parselde başta limon olmak üzere, portakal, zeytin, şeftali, kayısı gibi ekonomik katma değeri olan tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Bu alan 50 yılı aşkın süredir Kaleköy Mahallesinin iş ve aş alanı olmuştur. Bu bölge Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararınca koruma altında iken tarım arazilerine Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi yapma planları ile tarım arazilerinin  ranta kurban edilmesi hukuksuzdur.

Kaleköyde yapılmak istenen Galericiler Sitesinin ve Küçük Sanayi Sitesinin Tarım ve ormanlık alanlarına yapılmasına karşıyız bu yatırımlar kentimizin tarım ve ormanlık vasfı taşımayan alanlarda yapılmasını öneriyoruz. Atatürk Parkı, Kale köydeki ormanlık ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücadele etmeye devam edecektir” dedi.

 

“VERMEYİZ”

Kaleköy Mahalle Muhtarı Bayram Şişmen de yaptığı açıklamada, “Halkımla beraber bu yerlerin mücadelesini vermek için burada toplandık. Burası tarım arazisi burada aşağı yukarı 60 hane geçimini sağlıyor. Bu ürünler ihracata gidiyor, devlete döviz kazandırıyor ama burayı betonlaştırmak istiyorlar. Tahta kalenin sitesi boş ben oranın müdürüyle de görüştüm orada herkesin yeri var ama bunlarda gitmiyorlar, bunların arkasında kimler var bilemiyoruz. Köyü parçalatmak istiyorlar ama vermeyiz” dedi.

 

“VERİMLİ TOPRAKLARIMIZI KORUMAK İSTİYORUZ”

Çiftlikköy Muhtarı Aynur Öztürk de, projeye karşı çıkarak, “Duyumlarım ve araştırmalarımda bu alanlara küçük sanayi sitesi yapılacağı söylenmektedir. 683 parsel tarım ve narenciye bahçeleri olarak kullanılmaktadır. Çiftlikköy Mahallesi ticari alan değildir. Uzun yıllardan bu yana birinci sınıf tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Parseli kullanan üreticileri mağdur etmek istemiyoruz. Mahallemizde parselin yakınında üniversite bulunmaktadır. Bu parsel sanayi sitesine uygun değildir. Otogarın üst taraflarında çorak üretim yapılmayan arazilerde yapılmasına daha uygun olacaktır verimli topraklarımızı korumak istiyoruz. Bu parselde sanayi yapılmasını istemiyoruz”.

 

10 YAŞINDAKİ HÜSNA’DAN ŞİİRLİ TEPKİ

Kaleköy Mahallesi sakinlerinden 10 yaşında ki Hüsna Mutsun da, “Bahçemizde Limon, portakal, nar, mandalina yetiştiriyoruz. Bunların parasıyla okuyacağız. Betona hayır! Tayip dede, Bahçeli dede sesimizi duy bizde bu bayrağın altındayız” şiirini okudu.

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA