Haber Merkezi
Tarımsal üretimin önemli adreslerinden olan ve yılda 3 ürün alınan Mersin’de tarım işçilerinin yeni yıl yevmiyelerinin belirlenmesinde yaşanan sıkıntılar sürüyor.
Tarsus’ta Ziraat Odası ve işverenlerin işçi temsilcilerini tanımadan yevmiyeleri belirleme girişiminde bulunduğu iddia edildi.
ZİRAAT ODASI’NIN YEVMİYE ÖNERİSİ 100, İŞVERENLERİN 94 TL OLDU
Elimize geçen belgelere göre 6 Ocak 2021 tarihinde Tarsus Ziraat Odası Başkanlığı’nca hazırlanan protokole göre mevsimlik işçi yevmiyeleri 100 TL olarak belirlendi.
Ancak daha sonra bölgedeki işverenler daha sonra bu protokole karşı bir araya gelerek aralarında yeni bir anlaşma imzaladı. Tarsus Tarım ve İşverenler adı altında imzalanan anlaşmada; Tarsus’ta tarım işçileri ile işverenler arasında 29 ocak 2021 Cuma günü yapılan toplantı sonucunda alınan kararlar doğrultusunda 1 ocak tarihinden geçerli olmak üzere 2022’ye kadar yevmiye ücretleri 94 TL olarak belirlendi.
Anlaşma kapsamında tarım işçilerine ödenecek yevmiye 8 saat için geçerli olurken, mola ve dinlenme saatleri 15’er dakika, öğle yemeği arası ise bir saat olarak belirlendi.
Çocuk işçilerin kesinlikle elçilerin sorumluluğu altında olacağının da imza altına alındığı anlaşma kapsamında servislere alınmayacakları, geldikleri takdirde çalıştırılmayarak ücretsiz olarak tarladan uzaklaştırılması hükmüne varıldı.
Anlaşmada ayrıca elçilerin İŞKUR’a kayıt yaptırmalarının zorunlu tutuldu.
Ancak Ziraat Odası’nın 100 TL belirlediği ücreti Tarsuslu işverenler hem 94 TL’ye düşürdü hem de işçi temsilcilerini tanımayarak taleplerine kulak vermedi.
MERSİN’DE 3 AYRI YEVMİYE BELİRLENİYOR
Duruma tepki gösteren Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdulselam Kutlu, yevmiyelerin 1 Ocak’tan itibaren açıklanması gerektiğini söyleyerek, “Mersin’de mevsimlik tarım yapıldığı için 3 ayrı yevmiye belirleniyor. Bunun birincisi narenciye, ikincisi, paketleme ve üçüncüsü de tarlada, serada çalışanların ücretlerini kapsar. Normal işçilerin muhatapları var ama tarlada-serada çalışan işçilerin temsilcileri tanınmıyor. Yaklaşık tarlalarda şuan 5 binin üzerinde işçi çalışıyor.
İŞÇİ TEMSİLCİLERİNİ TANIMAK ZORUNDALAR
Ancak bu yapılan anlaşmaların, protokollerin yasal bir dayanağı yok. Kamu kurum kuruluşları ile ziyaretlerde bulunuyor, istişareler yapıyoruz. Bu yevmiyelerin belirlenmesinde işçi temsilcisinin de olması gerekiyor. Ziraat Odası ile işverenler masaya oturup ücreti kendi keyfiyetine göre belirleyemez.
İl Ticaret Sanayi ve Müdürlüğü’ne de konuyu ilettik. Yasal dayanağı olmayan böyle bir anlaşmayı kabul edemeyiz.
“KADINLARA AYRIMCILIK YAPILIYOR”
Narenciye de kaldırdık ama tarla ve sera da cinsiyet ayrımcılığı yapılıyor. Kadınlara yevmiye 100 ise 90 veya 80 , erkekler ise 100-110 veriliyor. Biz bu eşitsizliğin derhal ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Kadın erkek ile eşittir ortada bir emek var ve herkes hak ettiği ücreti almalı.
Biz işçiler ile önce bir araya geleceğiz. Bir hafta 10 gün içerisinde ve yol haritamızı ona göre belirleyeceğiz.. İşveren ve ziraat odaları ile görüşerek bu sorunu güzellikle çözme taraftarıyız. Ama mücadelemizde kararlıyız” diye konuştu.
GEÇEN YIL GREV YAŞANMIŞTI!
Geçen yıl Eylül ayı sonunda Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ile tarım işçileri arasındaki yevmiye anlaşmazlığında grev kararı alınmış ve tansiyon yükselmişti. İşçi dernekleri 116 TL talep ederken, AKİB 102 TL önermiş ancak kabul görmeyince eylemler yapılmış ve greve çıkılmıştı.