Haber Merkezi
Mersin’in yıllardır hayalden öteye gidemeyen Metro projesinde ihale süreci tamamlandı. Belediyenin kaynak temininin belirsizliği sürerken çekici ve vagon alımlarının dahil edilmediği Metro inşaatı ihalesini Doğuş Grubu ile Yapı Merkezi ortaklığı 3 milyar 758 milyon TL’lik teklifi ile kazandı.
Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi olarak ihaleye çıkılan Metro için Ön Yeterlilik İhalesi, 9 Ekim’de Ulaşım Dairesi Başkanlığı toplantı salonunda yapıldı.
İhaleye yerli ve yabancı iş ortaklarının da bulunduğu birçok firmanın katılımıyla 13 teklif sunuldu. İhale komisyonu tarafından yapılan ayrıntılı değerlendirmelerde 9 teklif yeterli bulunurken, 4 teklif yeterli bulunmadı.
DAVET EDİLEN 10 FİRMADAN 6’SI HİÇ KATILMADI
Kamu İhale Kurumu tarafından yeniden değerlendirme yapılması için öneri verilen bir isteklinin daha katılması ile Metro ihalesinin 2. aşamasına 10 istekli davet edildi.
İhalenin ikinci aşaması Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda saat gerçekleştirildi. İhaleye; 6 firma katılmazken, 2’si teşekkür için geldi, 1 firmanın teminat mektubu yetersiz kalırken geriye 2 firma kaldı.
İHALEYİ DOĞUŞ KAZANDI
İhaleyi Doğuş İnş. ve Tic. A. Ş. - Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi kazandı. Ortak Girişim Grubu, bu iş için 3 milyar 758 milyon 620 bin 178 TL teklif verdi. Grubun dosyasında 120 milyon TL’lik geçici teminat mektubu yer alırken, ihaleyi alan girişimin belediye yönetimi ile daha önce bir araya gelerek, görüşmeler yaptığı hatta yer tespiti için incelemelerde bulunduğu da gelen bilgiler arasında yer aldı.
“VAGON VE ÇEKİCİLER İHALEYE DAHİL DEĞİL”
Konuyu yakından takip eden araştırmacı yazar Abdullah Ayan, ihaleye ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun pek ilgisini çekmedi ama daha önce yapılan ihale ile bugünkü ihale arasında iki fark var. Bu ihalede güzergah kısaltıldı ama asıl önemli maliyeti etkileyecek olan ki 80-90 milyar dolardır vagon ve çekiciler dahil edilmedi.
3 milyar 740 milyon TL gibi bir fiyat çıktı ki karşımızda 540 milyon dolar ki çekici ve vagonlarla bu 600 milyon doları bulur bu.
600 milyon dolarlık bir fatura var karşımızda bunun Hazine yüzde 6 ile borçlanamazken getirip burada kredi olarak Doğuş Grubu ile yapı Merkezi nasıl kredi bulacak, faizi ne olacak bunları sormak lazım. Biz şuan ‘ben şu işi şu kadar fiyata yaparım’ diye bir teklif var. Ama belediye bu parayı nereden bulacak.
Öte yandan Doğuş Gurubu'nun borçlarını yapılandırma süreci devam ediyor. 7 yıllık bir yapılandırma yaptı. Garanti Bankası’nı İspanyollara satmıştı. Doğuş’tan çok Yapı Merkezi ağırlıklı bir şirket oluşumu var. Yapı Merkezi ise Türkiye’de etkili bir şirkettir” dedi.