Haber Merkezi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank önceki gün, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatını ziyaret etti. Akkuyu’nun, Türkiye’nin 60 yıllık hayali olduğunu söyleyen Varank, “Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız, mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var” dedi. İlk reaktörün 2023 sonunda devreye alınacağını kaydeden Varank, gelecek dönemlere dönük yeni NGS projeleri de olduğunu söyledi.
“ALTINDAN KALKAMAYACAĞIMIZ BEDELLERİ DE BERABERİNDE GETİRECEK”
Varank’ın açıklamalarına EMO’dan tepki geldi. Cumhuriyet’e konuşan EMO Yönetim Kurulu Üyesi Özdağ, yenilenebilir enerjide dönüşüm başladığını ve mesafe katedildiğini belirterek, “Ülkemizin 50-60 yıl öncesinin enerji üretim yönetmine sarılmasını anlamak mümkün değil. Çernobil ve Fukuşima gibi sonuçlar görülmüşken, halen kalıcı ve sürdürülebilir atık yönetimi kurulamamışken, eski yanlışlarda ısrar etmek, gelecekte ödemek zorunda kalacağımız ve altından kalkamayacağımız bedelleri de beraberinde getirecektir” dedi.
“İZAHI YOK”
“Eski kuralları, eski teknolojileri saplantı haline getirmek, bizi değil ilk 10 ekonomi arasına sokmak, oyunun dışına atar, olmak istediğimiz ligden de düşürür” değerlendirmesinde bulunan Özdağ, hem nükleer hem yenilenebilir enerjinin birlikte yürütülemeyeceğine işaret etti. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji ile nükleer enerjiyi tahteravallinin iki tarafı olarak nitelendiren Özdağ, “Birinin yükselişi için diğerinin alçalması gerekir. ‘Hem nükleere yatırım yaparım, piyasanın 2-3 katı alım garantisi veririm hem de yenilenebilir enerjide payımı artırırım’ diyemezsiniz. Yenilenebilir enerjide maliyetler hızla düşerken, bunun akılla, mantıkla, bilimle izah edilecek bir tarafı yok” ifadelerini kullandı.
“DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK”
Türkiye’deki mevcut nükleer durumu “Yatırım yabancı, kaynak ithal, üretim yerli, santral bizde, sahibi kim belli değil; dünyada örneği olmayan bir üretim modeli” sözleri ile açıklayan Özdağ, “Mevcut teknoloji ve yöntemlerle nükleer yakıttan enerji üretmenin çevresel, sağlık etkileri ve ekonomik boyutu nedeniyle savunulacak bir tarafı kalmamıştır” dedi.