TAKVİYELERE DİKKAT! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

TAKVİYELERE DİKKAT!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Tüm dünyayı etkisi altına yeni tip koronavirüs Covid-19’a karşı mücadele sürürken, vitamin takviyeleri ile bağışıklığı arttırdığı inancı ile aktarlardan temin edilen ürünlere yönelik artan ilgiye karşı uzmanlar uyardı. Vitamin takviyelerinin virüsten korunma reçetesi olarak sunulmasını tehlikelerine dikkat çeken Türk Eczacılar Birliği 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, doktora danışılmadan yapılacak bilinçsiz tüketimlerin ağır sonuçları olabileceğini söyledi.

 

“KAFANIZA GÖRE TAKVİYE KULLANMAYIN”

“Her insanın bünyesi, beslenmesi farklıdır” diyen Sağır, “Ekstra hastalıklarınız olabilir, kullandığınız başka ilaçlarınız olabilir. Buna göre herkesin kullanacağı ürünler birbirinden farklıdır. O yüzden ‘bana iyi geldi, sana da iyi gelir’ gibi ürünlere yanaşmamak gerekir” dedi.

Sağlığa ilişkin doğru adresin önce doktorlar sonra da eczaneler olduğunun altını çizen Başkan Sağır, “Vatandaşımızın kafasına göre bu tarz ürünleri kullanmamasını rica ediyoruz. Kaş yapayım derken göz çıkaran durumlardır bunlar. Hepsinin içerikleri birbiriden farklıdır.

 

MARKETTE İLAÇ SATILMAZ!

Ancak şuan bu ürünlere erişimin kolaylaştırılmasının özellikle de marketler eliyle yapılmasının tehlikesine de dikkat çeken Özgün Sağır, “Ulusal market zincirlerinde peynir ekmek gibi takviyeler benzeri ürünler satılabilmekte. Artık marketlerde eczaneyi andıran köşeler kuruluyor. Bu çok acı bir şey! Nasıl ki ben eczanemde ayakkabı satamaz isem bir markette de ilaç ve besin takviyesi satılamaz. Marketlerde ürün var ama bu ürünün içeriği ne? Hangi dozu ne kadar barındırıyor? Alışveriş yapar gibi ilaç alamazsınız, almamalısınız.

 

“BAŞINIZA BİR ŞEY GELİR İSE SORUMLU SİZSİNİZ”

Diyelim ki siz aldınız ama o ilacın tansiyon hastalığıyla etkileşimini, ya da belli bir yaş gereğinde kullanılması gerektiğini veyahut da aç karnına mı yoksa tok karnına mı kullanılması gerektiğini bilmiyorsunuz. Ne olacak?

O kadar çok parametre sayılır ki bu durumla alakalı. İlacı alıp size bir şey olursa sorumlusu sizsiniz çünkü kendi özel tercihinizle aldınız, kimse sizi zorlamadı. O yüzden bu tarz durumlara karşı dikkatli olmalıyız.

 

“İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN!”

Ülkemizde; Türkiye İlaç Tipi Cihaz Kurumu bulunmakta ki bu kurumun; ‘internetten satılan ilaçların yüzde yüzü sahtedir’ gibi net bir ifadesi var.

Bende burada bir kez daha hatırlatıyorum. İlaç ve sağlığa dair ne varsa bunların güvenli adresi eczanedir. Vatandaşlarımız eczaneye danışmadan ilaç veya takviye gibi ürünleri kullanmamalı. Her ürün aynı değildir, bana iyi gelen size iyi gelmez, size iyi gelen bana iyi gelmez.

Örneğin çok yaygın kanılar vardır; ‘bal yedi öldü’ derler çünkü onun ilaca karşı ciddi bir alerjisi vardır, onun altında yatan bir astım ya da solunum hastalığı vardır. Bunlar bile hiç beklemediğiniz etkiler gösterebilir. O yüzden nasıl ki bir insan kendi evinde yumurta alerjisi olduğunu bildiği için yumurtayı yemiyorsa, bu tarz ürünleri kullanırken de ilk önce bunun içeriğinin kendisine yarayıp yaramayacağını, kendisinde bir yan etki oluşturup oluşturmayacağını eczacısından mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Bunlar gelişi güzel kullanılacak ilaçlar değildir. Biz hep söylüyoruz ilaç dediğimiz şeyde bir doz kavramı vardır bu doza göre bunu kullanmak gerekiyor. ilaç fazla kullanıldığında bir zehirdir. Bundan dolayı ilaç eczanede satılır” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA