AYŞENUR ÖNAL
Yenişehir Belediyesi Ocak ayı 1. Olağan Meclis toplantısı düzenlendi. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi Başkanlığı’nın talepleri doğrultusunda Hacı Bektaş Veli Sosyal Kültürel Tesisi’nin bakım ve onarım işlerinin yapılması için Yenişehir Belediyesi’nin ödemek istediği 500 bin TL nakdi yardım, bürokrasiye takılınca meclis gerildi.
Alevi Kültür Dernekleri’nin kamu yararı gözeten bir dernek olarak ele alınmadığı için Hacı Bektaş Veli Sosyal Kültürel Tesisi’nin bakım ve onarım ihtiyacına gerekli olan ödemeyi yapamayan Yenişehir Belediyesi’nde tüm meclis üyeleri nakdi yardımı oy birliği ile kabul etse de bürokrasiye takıldı. Kamu yararı gözetmeyen derneklere yapılacak yardımlar için Valilikten inceleme ve izin alınması prosedürüne tepki gösteren meclis üyeleri, gereken kanunun TBMM’den çıkması için çağrı yaptı.
“20-30 KİŞİNİN KURDUĞU BİR SÜRÜ UYDURUK KAMU YARARINA DERNEK VAR”
Teklifin meclise getirilmesi ve komisyonlara aktarılmasına tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız , “Orada bir projeyi arkadaşlar getirmemiş olabilir ya da bizim bürokrasi bunu eklememiş olabilir ama esas problem binlerce yüzlerce insanın üye olduğu inancını gidip özgürce yaşadığı yerin kamu yararına bir dernek haline getirilmemiş olmasıdır. Yani şu kentte 20-30 kişinin bir araya gelip kurduğu bir sürü uyduruk kamu yararına dernek haline getirilirken, binlerce yüzlerce insanın üyesi olduğu, ibadet ettiği bir alanın kamu yararına olmaması problemi var. yani valiliğe gitmesinin sebebi de o. Kamu yararına olsaydı oraya gitmeyecekti, bu kararı veren de bakanlar kurulu. Yani Cemevleri’nin hala bakanlar kurulunda kamu yararına olduğuna ilişkin bir şaibe varsa bu da bu ülkenin kusurudur diye düşünüyorum. Mesele belediyemizden kaynakları değil” dedi.
“CEMEVLERİ İBADETHANE SAYILMALI”
Gönlünün Cemevleri’nin ibadethane olarak tanınması olduğunu söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Oralara yapılacak olan kamu desteği de böyle dolambaçlı yollardan değil de, biz başka ibadethanelere ki bu konuda belediyemiz hiçbir zaman ayrım gözetmeksizin halkın toplu olarak faydalandığı bütün alanlara katkı sunma noktasında cömerttik. Bu genel idarenin bir sorunu. Bunu tarihe not düşmek adına son derece faydalı, öneli bir uyarı” diye konuştu.
“KANUN KOYUCULARIN DÜZENLEMESİ GEREKLİ”
Yerel meclislerin sadece temenni edebileceğini kanun koyamayacağını söyleyen MHP’li Fahrettin Kılınç ise, “2012-2014 yılları arasında Mersin İl Genel Meclisi’nde o zaman CHP’li arkadaşlarımızla birlikte 4 defa il genel meclisinden Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesiyle ilgili kararlar aldık. Bütün Türkiye kamuoyuyla da paylaştık. Bunu yaparken de kimsenin inancını, kültürünü, değerlerini, yargılamak, sorgulamak, ötekileştirmek gibi bir anlayış bu topraklarda asla izin verilmemiştir. Bundan sonra da verilmeyecektir. Ama eğer bu sıkıntılı konu kanun koyucular tarafından düzenlenirse taşrada bulunan insanlarında bir biri ile tartışmasına da veya bu şekilde yapılacak yardımların uzun uzadıya prosedürlerle yapmasına gerek kalmayacaktır. Ama bunu kanun koyucuların düzenlemesi gerekiyor” diye konuştu.
Meclis sıralarından bir meclis üyesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cemevleri’ni ibadethane statüsünde ele aldığını belirtmesi üzerine, Kılınç; “Bizim Avrupa İnsan Haklarına falan ihtiyacımız yok. Bu topraklarda ve bu ülkenin insanları ile biz bu meselelerin hepsini çözebiliriz diye düşünüyorum” dedi.
“KİMSENİN İBADETİNİ SORGULAMA HAKKINA SAHİP DEĞİLSİN”
Tartışmalara yanıt veren Özyiğit, “Burası ülkemizin bir prototipi, buradan alınacak çok ders vardır. Eğer ülkeyi bir biri ile iletişim içerisinde, çağdaş bir şekilde yönetmek istiyorsanız gelip Mersin’e bakmanız gerekir. Buradaki insanların hangi görüşten olursa olsun bir biri ile olan iletişimi görürseniz bu ülkeyi daha kolay yönetirsiniz. Bu ülkede hangi kararların, hangi hızla alınacağına daha iyi kara verirsiniz. Cemevleri ile ilgili kararı TBMM’nin almalı ve kamu yararına dernek statüsüne Cemevleri’ni almalı, ibadethane statüsü alması gerekli. Birisi ben Cemevleri’nde ibadet ediyorum diyorsa, sen onun ibadetini sorgulama hakkına sahip değilsin. Mersin’de mezarlıklarda Hıristiyan ve Müslüman yan yana yatıyor. Irklar, dinler, medeniyetler arası dostlukların en süt seviyede yaşandığı bir kenttir” mesajı verdi.