AYŞENUR ÖNAL
Kent merkezinde acil ihtiyaç olan kentsel dönüşüm için göreve gelir gelmez düğmeye basan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın, özellikle Barış, Bahçe ve Turgut Reis mahallelerinde gerçekleşecek çalışmalar için eli güçlenmeye devam ediyor.
Geçen yıl Turgutreis Mahallesi’nin riskli bölge ilan edilmesinin ardından son olarak kent merkezinin en değerli alanlarından birini oluşturan Akdeniz ilçesi’ne bağlı Barış Mahallesi ‘riskli alan’ ilan edildi. Yaklaşık 5 bin 700 kişilik nüfusu ile Mersin’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan mahallede belediye eliyle yürütülen dönüşüm çalışmaları karar ile birlikte yeni bir sürece girdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Akdeniz ilçesindeki Barış Mahallesi içindeki 37 bin 500 metrekarelik bir alanın ise “riskli alan” ilan edilmesi kararlaştırıldı.
KARARLAR SÜRECİ HIZLANDIRACAK MI?
Mersin’in en merkezi noktasında yer alan, ancak yıllanmış ve yıpranmış konutlarıyla uzun zamandır modern bir yerleşim yeri olmayı bekleyen merkez Akdeniz ilçesindeki Turgutreis ve Bahçe Mahallesi’ndeki bu gelişmelerin, belediyenin dönüşüm çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.
Zira Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gülta, göreve gelir gelmez kentsel dönüşüm için düğmeye bastı. Belediye özellikle bu konuda ilk adımı Çay Mahallesi’nde atarken, Turgutreis Mahallesi’nde ve Barış Mahallesi’nde süreci istediği gibi hızlı işletemedi.
Turgutreis ve Barış Mahalleleri’nde hak sahipleri ile yapılan görüşmelerde yaşanan anlaşmazlıklar süreci uzatırken, riskli bölge ilan kararlarının ilerleme sağlanmasını hızlandırması bekleniyor.
“RİSKLİ YAPILARIN ORTADAN KALDIRILMASI ÖNEMLİ”
Akdeniz’deki riskli alanların işaretlenmesinin ve kentsel dönüşümün hız kazanmasının önemli olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, “Riskli yapıların dönüşümü önemli, belediyelerde yapabilir bu işi. Ama şu an TOKİ üstlendi. Akdeniz’de bazı mahalleler var, Yenişehir’de de var değişime girmesini istediğimiz, özellikle sahil kısmında. Biz İMO olarak öncelikle Akdeniz’e yöneldik. Bu yüzden Barış Mahallesi, önceden belirlenen Turgutreis ve bundan sonraki mahalleler içinde devamının gelmesi gerekiyor. Riskli yapıların ortadan kaldırılması önemli” dedi.
RİSKLİ ALAN NE DEMEK?
Riskli alanlar, zemin yapısı ya da üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanlardır. Riskli alanlar Bakanlığımızın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunun Kararı ile kararlaştırılan alanlardır.