HEDİYE EROĞLU
Mersin'in yüksek kesimlerinde yaşanan don hadisesi, hafta sonu kıyı şeridine kadar inerken, sebze ve meyvede büyük zarara yol açtı. Zararın boyutu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Mersinli üreticiler afet bölgesi ilan edilmesini ve zararlarının karşılanmasını talep ettiler.
MERSİN'DE YAŞANAN AFETLERE SESSİZ KALINIYOR
Üretici yaşadığı her afet sonrası, zararların karşılanması ve desteklerin artmasını isterken, yaşananların afet bölgesi kapsamına alınmasını bekliyor. Ancak, sel, fırtına, dolu, don, aşırı sıcak gibi doğa olaylarının yaşandığı Mersin, her koşulda afet bölgesi ilan edilmediği gibi, başka illerde daha az zararla atlatılan olaylarda bile afet bölgesi ilan edilmeleri şaşkınlıkla karşılanıyor.
Yetkililere seslenen üreticiler, son günlerde yaşanan don hadisesinin bir afet olduğunu ve destek kapsamına alınmaları gerektiğini kaydettiler.
“BORÇLAR ERTELENMELİ, DEVLET BÖLGEDE ACİL ÖNLEM ALMALI”
Konuyla ilgili ilk tepki araştırmacı yazar Abdullah Ayan’dan geldi: “Mersin' de son yılların en şiddetli soğuk dalgası. Don bölge tarımını vurdu, ağaçlar yandı.”
Ayan ayrıca kentte 3 gündür etkili olan don nedeniyle sahadan gelen bilgileri de değerlendirerek, “3 gündür süren dondurucu soğukların Mersin-Adana-Hatay bölgesinde verdiği hasar tahminlerin çok üstünde olduğu görülüyor. Üstelik Tarım Sigorta Sistemi (TARSİM) primlerinin hayli yüksek olması sonucu çoğu çiftçi sigorta yaptıramadığı için ortaya çıkan afete korumasız ve hazırlıksız yakalandı. Devletin bölgede ciddi ve kapsamlı durum tespiti yapıp, başta vergi ve borç ödemelerini ertelemek olmak üzere acilen tüm önlemleri alması gerekiyor. Aksi takdirde zaten yoğun bakımda olan çiftçinin hayata dönmesi mümkün değil” dedi.
“ÜRETİCİ DOĞAL AFETİN AÇTIĞI YARALARI SARMAK ZORUNDA”
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile çiftçilerin yaşadığı afete dikkat çekti.
Dinçer, “Bölgemizde etkili olan zirai don nedeniyle zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Zaten yüksek maliyetler ve zorlu şartlar altında ayakta durmaya çalışan üreticilerimiz, şimdi de bu doğal afetin açtığı yaraları sarmak zorunda kaldı. Umuyorum ki yetkililer bu duruma duyarsız kalmaz, gerekli destek ve çözümler ivedilikle hayata geçirilir” diye konuştu.
“BİRÇOK ÜRÜN, ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ”
Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği de yaptığı açıklamaya yaşananların boyutunu gözler önüne serdi.
“Üreticilerimize geçmiş olsun!” başlığıyla yapılan açıklamada, “Muğla'dan Hatay'a kadar zor şartlarda üretim yapan bütün üreticilerimize kolaylıklar diliyoruz. Etkili olan soğuk havalardan dolayı birçok ürünlerde çok büyük zarar gördü çiftçilerimiz. Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği olarak Anamur ve Bozyazı'ımız başta olmak üzere Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde üretim yapan üreticilerimizin yanındayız. Üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Üreticilerimizin alın terini kendi menfaatleri için kullananların tam karşısında bugün de olduğu gibi yarın da durmaya devam edeceğiz” denildi.
“ZİRAİ DON NEDENİYLE BÖLGE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, etkisini sürdüren Zirai don nedeniyle Tarsus ve bölgede milyonlarca sert çekirdekli ağaçları ve sebzeyi kuruttuğunu söyledi.
Ova ve dağ köylerinde çiftçiler gece demeden gündüz demeden, zirai don olayına karşı balya, lastik ile dumanlama yapmalarına rağmen sonuç alamadıklarını dile getiren Başkan Avcı kameralara şunları söyledi: “Günlerdir yaşanan don afete özellikle sert çekirdekli ürünlerde büyük zarara yol açtı. Fidanlar bile kuruma noktasına geldi. Milyonlarca ağacımız şuanda heder olmuş durumda. Bu yüzden çiftçimizin emeği boşa gidecek gibi görünüyor. Bu süreçte yetkililere sesleniyorum; mutlaka bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçimizin zararının giderilmesi sağlanmalı. Çiftçilerimiz gece gündüz demeden arazilerinde balya, lastik yakarak, dumanlama yaparak mücadele verdi ama sonuç alamadı. Yüksek kesimlerden aşağıdaki köylere kadar her yer mağduriyet içerisinde. Ben tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Gerçekten bu zarar çok büyük altından kalkılabilecek gibi değil. Buradan Tarım Bakanlığı’na tekrar sesleniyorum; bir an önce bölge afet bölgesi ilan edilerek hasar tespit çalışmalarının yapılmasını istiyoruz çünkü hala daha don şartları var. Bırakın meyveleri ağaçlar kuruma noktasına geldi. Çiçeğin içindeki tüm levye özleri hepsi donmuş şekilde. Maalesef iklim şartları nedeniyle çiftçimiz bu yılda hüsrana uğradı” diye konuştu.
MHP’Lİ YILDIRIM DON AFETİNİN ZARARLARINI YERİNDE İNCELEDİ
Öte yandan MHP Tarsus İlçe Başkanı M. Fatih Yıldırım da, don afetinin zararlarını yerinde inceledi. İmceleme ile ilgili MHP Tarsus İlçe Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Başkanımız sayın Fatih Yıldırım ve yöneticilerimiz, köylerimizde yaşanan don afetinden dolayı zarar gören çiftçilerimizi ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak üzere Tarım Bakanlığımızca önlemlerin acilen alınması gerekmektedir. Zirai don afeti nedeniyle oluşan hasar tespit edilerek, zararın karşılanması acilen sağlanmalıdır.
Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalar acilen yapılmalıdır.
Mahsullerinden zarar eden çiftçimizin artan borçları ve kredi ödemeleri için borçların ertelenmesi gibi üreticiye destek çalışmalarının acilen başlaması gerekmektedir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak tüm yapılması gerekenlerin takipçisi olacağımızı, her zaman çiftçilerimizin yanında olduğumuzu beyan ederek, zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
AKP’Lİ KIRITALI: “HASAR TESPİT ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTE”
AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da, yayınladığı mesaj ile çiftçilere ‘geçmiş olsun’ dedi. Kıratlı, “Mersin’imizde ve bölgemizde bir kaç gündür devam eden soğuk havalardan kaynaklı yaşanan zirai don afetinden etkilenen tüm çiftçilerimize, üreticilerimize ve kıymetli hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
İl ve İlçe Tarım müdürlüklerimiz başta olmak üzere ilgili kurumlarımız aracılığıyla ilimizde hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Zirai don afetinden etkilenen çiftçilerimizin ilçe tarım müdürlüklerimize müracaat etmelerini rica ediyorum.
Çiftçilerimizi zor zamanında yalnız bırakmayacak, yaraların sarılması için ilgili bakanlıklarımız aracılığıyla her türlü desteği sağlayacağız. Rabbim çiftçilerimizi, aziz milletimizi her türlü afet ve felaketlerden korusun” dedi.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ DEVREDE
Ayrıca Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya da, yazılı bir açıklama yaparak, “Değerli bitki koruma ilaç bayilerimiz, üreticilerimiz ve tarım danışmanlarımız; Mersin ilinde yaşanan zirai don olayı nedeniyle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isterim. Bu tür olumsuz hava koşullarının tarımsal üretim üzerinde yarattığı etkilerin farkındayız ve yaşadığınız zorluğun ne denli büyük olduğunu anlıyoruz.
Umuyorum ki, en kısa sürede bu sürecin etkilerini azaltarak üretim faaliyetlerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Sizlerin yanında olduğumuzu ve destek için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.
Mersin ilinde yaşanan zirai don nedeni ile bu yıl tüm üreticiler ve zirai ilaç bayileri için afet yılı ilan edilerek gerekli desteklemelerin yapılması konusunda girişimleri yapacağımızı bildirmek isteriz” dedi.
“ZİRAİ DON AKDENİZ’İ VURDU. ÜRETİCİLERİMİZ DESTEKLENMELİ”
Mersin’de havanın mevsim normallerinin altına düşmesiyle birlikte oluşan zirai donun ardından açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır üreticinin doğal afetlere karşı desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Çakır’ın açıklamaları şöyle: “Akdeniz Bölgesinde, özellikle Anamur’dan Mersin merkeze, Tarsus’tan İskenderun’a kadar olan bölgede, hava sıcaklıklarının bazı yerlerde eksi 8’lere kadar düşmesinden dolayı ciddi zirai don olayları meydana gelmiştir. Bu aşırı soğuklar ve yarattığı don olayı özellikle sert çekirdekli meyvelere ciddi zararlar verdi. Çiçek açan ve erkenci meyveler ciddi seviyede olumsuz etkilendi. Aşırı soğuklara karşı etkili olduğu düşünülen örtü altı üretim seralarında dahi, net tespitler henüz yapılmasa da, elde edinilen ilk saha verilerine göre %30-40 civarında zarar tespit edildiği görülüyor. Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerimiz bu konuda komisyonlar oluşturarak hasar tespiti yapacak ve ilgili Bakanlığa bilgi verecektir. Bu bilgiler ışığında; dondan zarar gören üreticilere destek verilmesi sağlanmalıdır. Mersin’in Türkiye’nin meyve ve sebze deposu olduğu unutulmamalıdır. Bu üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli, üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için ek krediler sağlanmalıdır.”