Haber Merkezi
Türkiye genelinde zirai don etkili olsa da en büyük zarar Adana, Mersin ve Hatay'daki tarım alanlarında görülüyor. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde, ihracatında en önemli paya sahip bu 3 ildeki zarardan iç piyasanın ve ihracatın olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor.
Tarım Dünyası Sitesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre; Ocak ayında kuraklık nedeniyle kavrulan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre son 65 yılın en düşük yağışını alan Adana, Mersin ve Hatay bu kez zirai don felaketi ile karşı karşıya kaldı. Bölgede 4 gündür etkili olan ve 25 Şubat Salı gününe kadar devam etmesi beklenen zirai don felaketi tarımsal ürünlere büyük zarar veriyor. Çiftçiler, don felaketinin özellikle sıcaklığın -10, yüksek yerlerde -14’e kadar düştüğü bölgede sert çekirdekli meyvelerden kayısı ve şeftaliye, ejder meyvesine, tarla bitkilerinde de soğan, patates, marul, karpuz ve diğer ürünlere ciddi zarar verdiğini söylüyor.
HATAY, MERSİN VE ADANA EN ÇOK ZARAR GÖREN İLLER
Türkiye genelinde zirai don etkili olsa da en büyük zarar Adana, Mersin ve Hatay’daki tarım alanlarında görülüyor. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde, ihracatında en önemli paya sahip bu 3 ildeki zarardan iç piyasanın ve ihracatın olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor. Türkiye’nin önemli soğan ve patates üretim alanlarından birisi olan Hatay Reyhanlı’da soğan ve patates ekili alanlar zirai dondan büyük zarar gördü. Ayrıca erken uyanan, çiçek açan meyveler de zirai dondan ciddi olarak etkilendi.
MERSİN NÖBETTE
Mersin’de sert çekirdekli meyvelerden şeftali, kayısı zarar görürken, çiftçiler seralarda-örtü altı üretim yerlerinde sabaha kadar nöbet tutarak, ateş yakarak sıcaklığı 3 derecenin üstünde tutmaya çalışıyor.
Anamur’da 10-15 bin dönüm alanda zarar olduğunu ifade eden bölge çiftçileri örtü altı kavun ve karpuzda zararın yüzde 50’ye ulaşabileceğini söylüyor.
NARENCİYEDE ERKEN HASAT ZARARI ÖNLEDİ
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geçen hafta zirai don uyarısı yapıldıktan sonra üreticinin narenciye hasadını hızlandırdığını ve Adana’da narenciye hasadının yüzde 95 oranında tamamlandığı için zirai don zararının pek olmadığını söyledi.
AĞAÇLARDAKİ BUZ SARKITLARI SULAMADAN KAYNAKLANIYOR
Telefonla konuştuğumuz Mehmet Akın Doğan, karpuz ekiminin henüz tamamlanmadığını ve lokal düzeyde bazı yerlerde karpuzun zarar görebileceğini belirterek şunları söyledi: “Adana’da karpuz ekimi daha çok yumurtalık, Karataş tarafında yapıldı. Ekim henüz tamamlanmadı. Adana’yı ve bölgeyi yakından takip ediyoruz. Hatay’da, Mersin’de zirai don felaketinin etkilerini daha çok görüyoruz. En çok zarar gören ürünler sert çekirdekli meyvelerden şeftali, kayısı. Yine ejder meyvesinde zarar var. Hatay Reyhanlı’da soğan, patatesin zarar gördüğünü öğrendik. Fotoğraflarda görünen meyvelerdeki buz sarkıtları büyük oranda sulamadan kaynaklanıyor. Çiftçiler don önleyici olarak yeraltı suyu kullanıyor. Yeraltı suyu 14 derece sıcaklıkta ve zirai dona karşı kullanılıyor. Ayrıca sulama borularında kaçak olabilir. Ejder meyvesinde sulama boruları üstten olduğu için oradan akan su buz sarkıtlarına neden oluyor.”
ZİRAİ DON SİGORTASI İSTEĞE BAĞLI YAPILIYOR
Devlet destekli bitkisel ürün sigortalarında zirai don riski isteğe bağlı olarak yapılıyor. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), don teminatı kapsamında; hava sıcaklığının 0°C’nin (sıfır derecenin) altındaki derecelere düşmesi nedeniyle, doğrudan sigortalı ürünlerde meydana gelen miktar kaybı zararlarını poliçede belirtilen şartlar çerçevesinde karşılıyor.