Mersin’de dikkat çeken sergi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersin’de dikkat çeken sergi



 

Haber Merkezi

 

Emekli olan eğitimciler Seher Selma Yazıcı ve Zarife Handan Demirel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi'nde 'İlk-el' isimli seramik sergisi açtı. İki eğitimcinin arkeoloji ilgisi, seramik kursu sayesinde sürekli profesyonel hale geldi. Yolculuklarını kısa sürede bir sergide buluşturan eğitimciler, laboratuvar sanatseverlerin beğenisine sundu. Çatalhöyük Örenyeri ve kadın kahramanların 40 dairesel heykel ve rölyef çalışmasının yer aldığı sergi, hem Anadolu medeniyetlerini hem de Anadolu'da kazandığı bu yana kadınların dünyadaki yerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Serginin yayınlanmasına, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol'un yanı sıra sanatseverler katıldı.

 

“İNSAN BİR ÖYKÜ KURUP, ONU YAŞIYOR”

Sergide konuşan Seher Selma Yazıcı, matematik öğretmenilikten emekli olduktan sonra sanatla ilgilenmeye devam ettiğini ve seramik çamuruyla tanışmasının ardından kendini bu alanda geliştirdiğini anlattı. Arkeolojiyi sevdiğinden ve bu ilgiden sanatla buluşturduğunda bahsettiğinden bahseden Yazıcı, “Yaklaşık 3 yıl boyunca uğraştım bu sergide, 20 civarında eserle, tarih öncesi mitolojiye dayanan heykel ve rölyefler yaptım. Tema olarak, dişil-kadın algısının toplumsal dönüşümünü ele aldım” dedi.

Özellikle mitoloji; Dünyada ne söylüyor, çürük hangi bağlarla bağlanıyor ve kadın-dişil algısının toplumsal yaşamının ne olduğu, konuların üzerine kafa yorduğunu aktaran Yazıcı, “Gördüm ki, insan bir öykü kurup, onu yaşıyor. Demek ki, biz öykülerimizi daha özgürlükçü, daha barışçıl ve çevreyi gözetecek şekilde kurgulayacak, o hikayeyi yaşayacağız. Hep birlikte bunun üzerinde düşünmeliyiz” diye konuştu.

 

“AMACIM, ANADOLU MEDENİYETLERİNİ GENÇ KUŞAKLARA ANLATIYOR”

Edebiyat öğretmenlerinden emekli olduktan sonra bilfiil sanatla ilgilenmeye devam eden Zarife Handan Demirel ise, atölyelerde aktarılan sanat eğitimleriyle kendini geliştirdiğini söyledi. En çok ilgisini çeken, dünyanın bilinen ilk kenti ve insanlığın başlangıç ​​yeri olma özelliğiyle Çatalhöyük'ü çalışmalarında konu kapsamı aktaran Demirel,

“Çatalhöyük'ü araştırdıkça, bu yana insanınoğlunun duygu ve temel ihtiyaçlarının aşağı yukarı aynı olduğunu gördüm. Özellikle duvar resimlerindeki desenlerden (savaş, hayvan, av sahneleri) çok etkilendim ve sergimin görsellerini oluşturdum. Ancak çalışmanın asıl amacı, Anadolu medeniyetlerinin ne kadar eski ve günümüzlelerinin aktarımından çok fazla olduğunu özellikle genç kuşaklara göstermekti” diye konuştu. 

Seramik sanatının tekniğinin çok fazla olan bir dal olduğunu ve çalışmalarında özel olarak şamotlu-dokulu, kırmızı çamur geçirdiğini anlatan Demirel, teknik olarak da rölyef, kazıma ve sıraltı çalıştığını, 20 civarında eserinin olduğunu söyledi. 'İlk-El' sergisinin oluşmasının yaklaşık 3 yıl sürdüğünü de sözlerine ekleyen Demirel, “Sergi açma fikri başlangıçta hayal gibi görünüyordu ancak Ferhan Hocamızın desteğiyle sonunda başardık” dedi. 

17 Mart'a kadar devam edecek sergi, hafta içi 08.30-18.00, cumartesi ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA