Mersin’in konser, şenlik harcamaları sorgulandı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersin’in konser, şenlik harcamaları sorgulandı



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde muhalefetin, belediyenin konser, şenlik giderleri ile ilgili bilgi talebi ile harcamaların bir bölümü gün yüzüne çıktı.

 

MERSİN’DE KONER VE ŞENLİKLERE NA KADAR HARCANDI?

AKP’li Muhammet Emin Tuçaz, konuyla ilgili bilgi talebinde, “Belediyelerin konser şenlik giderleri ile ilgili bir tartışma var. Buna ilişkin geçen oturumda da söz alıp sizin muhtelif konuşmalarınızda söylediğiniz, ‘merak edilen bir şey varsa bize sorun’ demeniz nedeniyle sorularımız var. Bu hususta kamuoyunda bir meclis üyesi olarak tarafıma yöneltilen sorulardan da malum olduğu üzere, Merin Belediyemizin de bu hususta ki harcamalarına ilişkin bir bilgi eksikliği var. Kamuoyunun bilgilenme talebini karşılamak açısından hem geçtiğimiz tartışmalı dönem hem de 5 yıl içinde konser ve şenliklerle ilgili harcamalar hususunda meclisi bilgilendirirseniz mutlu olacağız” dedi. 

 

“KONSERLERİMİZ DE FESTİVALLERİMİZ DE DEVAM EDECEK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konser, şenlik harcamalarının çok komplike bir konu olduğunu, söyleşi, kitap basımı gibi farklı harcama kalemlerini kapsayabildiğini ifade ederek, “Bu tür etkinliklerde söyleşi, konser yaptırırsınız farklı harcama kalemleri vardır.

Örneğin Candan Erçetin ilimizde sahne almıştır ve kaşesi 2 milyon 200 bin TL’dir. Ayrıca ulaşım, KDV ve stopaj ödemeleri vardır. Yine Melike Şahin, 29 Ekim ve gençlik festivalinde sahne aldı ve bu sanatçının kaşe bedeli 3 milyon 250 milyon TL olup yine stopajı, KDV’si, ödendi. Madriga ve orkestrasının kaşe bedeli ise 750 bin TL olup konaklaması, yol bedeli karşılanmıştır. Durum bundan ibarettir. Konserlerimiz de festivallerimiz de devam edecek. Ama bu, ‘Paramız çok. Har vurup harman savuruyoruz, o kadar çok ki her yere savuruyoruz’ anlamına gelmesin.

 

“KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRESİ’NİN 167 MİLYON 500 BİN TL BÜTÇESİ, 2025’TE 225 MİLYON TL’YE ÇIKACAK”

Sosyal barış diye sihirli bir kavram var ama bu sözle olmaz. Uzaktan bir insana yargınız farklıdır, yakından temas ettiğiniz zaman yargınız değişebilir. Mersin bir renk cümbüşüdür. Bir Anadolu’dur. Yurdun dört tarafından insanlar burada huzur içerisinde yaşıyor. Herkesin farklı geleneği göreneği, kültürü, yaşam biçimi var. Ama gelmiş Mersin’de bu insanlar ortaklaşmış. Yaptığını bu festivaller kentteki farklı demografiyi bir araya getirir, kaynaşmasını sağlar. Onların kültürlerinin açığa çıkmasına fırsat verir ama şehrinizin de tanıtımını yapar. Ne kadar değerli bir şehir olduğunuz iddia ederseniz edin tanınmıyorsanız, Toroslar’da nadide, endemik bir bitkisiniz ama sizi sizden başka tanıyan yoksa, hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Bu nedenle kültür ve sanat etkinliklerine devam edeceğiz.

Kültür ve Sosyal İşler Dairemizin 2024 yılı bütçesi 167 milyon 500 bin TL olup 2025’de bunu 225 milyon TL’ye çıkartacağız.

Hiç kimse merak etmesin bir delikli kuruşu biz kimseye şu veya bu nedenle peşkeş çekmek ya da farklı gerekçelerle ona menfaat sağlama peşine olmayız, tüyü bitmemiş yetimin hakkı bizim için önemlidir. Kendi paramızdan öte milletin emaneti önemlidir bunu her şeyden önde tutarız” diye konuştu.

 

“SANATI HER KRİZ ANINDA ÖTEKİLEŞTİRME, İLK VAZGEÇİLEN YAPMA KENARDA BIRAKMA ANLAYIŞINA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUM”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, ilk etapta sanatın tasarruf tedbiri kapsamında ele alınmasına tepki göstererek, “Kültür sanat alanında yapılan harcamalar son dönemde ülke gündeminde çok konuşulur oldu Zaten tasarruf tedbirleri ile kısıtlanan bu faaliyetlerimiz, tolumda yönetimin sanata verdiği değerin ne kadar olduğun gösteriyor. Sanat bir toplum için gerekli midir gereksiz midir tartıma buraya kadar iner. Ama ekmek su kadar gereklidir.

Sanatı her kriz anında ötekileştirme, ilk vazgeçilen yapma kenarda bırakma anlayışına şiddetle karşı çıkıyorum. Bazı rakamlar söylendi. Bu rakamların bu işte faydalanan kişi sayısına bölünmesi ile esas veri, sonuç ortaya çıkar.

Geçen hafta başlayan komedi oyunları festivalin geçen yıl 16 bin 200 kişi izlemiş. Biz bu yıl bu ihaleyi 1 milyon 340 bin TL’lik bir harcama il 7 gün boyunca geçen yıldaki gibi aynı sayıda bu çalışmaları izlese kişi başı ortalama 80 TL olur. Anladık ki bu iş yerel yönetimin işi ve bu yolda devam edeceğiz. Sanata ve sanatçıya destek olmaya devam edeceğiz. Ben tasarruf edilecek ilk yerin sanat olmadığını ifade etmek istiyorum” dedi.

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA