Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve aile hekimleri tarafından ‘eziyet yönetmeliği’ olarak adlandırılan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu duruma, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer meslek örgütleri ile sendikalar sert tepki gösterdi ve 5-6-7 Kasım tarihlerinde bir grev kararı aldılar.
Mersin’de sağlık örgütleri ‘eziyet’ olarak tanımladığı ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için 5-6-7 Kasım’da iş bırakmalarının yanı sıra Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yapma kararı aldı.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ BİNASI YOK, SANDALYE YOK, PENCERE YOK…
Konuyla ilgili sendikadan yapılan açıklamada, “Aile hekimliğinde aile sağlığı merkezi binası yok, mecburi hizmete gönderdiğiniz doktorlara masa sandalye yok, odalarda pencere yok, koridorlarda bekleme alanı yok, deprem bölgesinde iki yıldır yapılan aile sağlığı merkezi yok, üreme sağlığı malzemeleri yok, dahası binlerce aile hekimliği biriminde ebe, hekim, hemşire yok. Koruyucu hekimliği güçlendirecekler yenidoğanları daha iyi takip edeceklermiş. Elimizde çocukları korumak için aşı yok. Aşısız çocuklar hastalandığında tedavi olabilecekleri çocuk yoğun bakım yatağı yok. Tüm bunlara bakan yok. Ama Sağlık Bakanı yine de bildiğini söylüyor. Bildiği, ceza ve aile sağlığı merkezlerini ticarileştirmek. Bildiği, aile hekimlerinin sözleşmesini feshetmek. Sözleşmesi feshedilecek birileri varsa o bu yönetmeliği yazanlar, yayımlayanlar, algı çalışmaları ile pazarlamaya çalışanlardır. İstifa etmesi gereken biri varsa o 2024 yılında ülkemizi aşısız bırakanlardır.
NELER YAPILMALI?
Halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin güvende olacağı, istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir: Bakanlık, aile sağlığı merkezi binaları yapmalı ve donanımını sağlamalıdır. Halkımıza etkili bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Bunun için hekim başına en çok 2 bin nüfus olmalıdır. Yeterli hemşire, ebe, sağlık çalışanı görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
Emeğimizin ve toplumun sağlığı için bu taleplerin peşinde olduğumuzu, eziyet yönetmelikleri yerine bütüncül bir iyileştirme sağlayan düzenlemeler hayata geçene kadar kararlı bir şekilde sağlık meslek örgütleri ile birlikte tüm sağlık kurumlarında gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz. Eziyet yönetmeliği geri çekilsin” denildi.