HEDİYE EROĞLU
Mersin’de 26 Ekim kadınlara muhtar seçilme hakkı verilmesinin 91’inci yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şubesi, düzenlediği kutlama programında kadın muhtarlar ile bir araya geldi.
Tarsus Gençlik Kampında düzenlenen etkinliğe; Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, KA.DER Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, yönetim kurulu üyeleri ve 31 Mart 2024 seçimlerinde Mersin’de muhtar seçilen 50 kadın muhtar ile azaları katıldı.
TÜRKİYE'NİN SEÇİLMİŞ İLK KADIN MUHTARI; GÜL ESİN AYDIN
Başkan Dinçer, “Kadınların muhtar seçme ve seçilme hakkını yasal olarak elde edişinin 91. Yıl dönümü kutlu olsun” diyerek, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ülkemizde kadınlar, 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile, muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. 2 Kasım 1933'te Aydın Güre İlçesinin Demirci Dereköyü’nde yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu. O günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az bir şekilde yer aldı.
“KADINLARIN KARAR ALMA MEKANİZMALARINDA TEMSİL EDİLMESİ, DEMOKRASİNİN EN ÖNEMLİ BASAMAKLARINDAN BİRİDİR”
Köy ve mahallelerden başlayarak kadınların yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmesi, gerçek demokrasinin oluşturulmasında en önemli basamaklarından biridir.
KA.DER olarak bize özgün olan ve 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumunu, kadınların yönetimlere katılmaları açısından oldukça önemli ve değerli buluyoruz.
Bu anlamda, ülkemizdeki yerel yönetimlerin beşiği olan mahalle ve köy birimlerini oluşturan muhtar ve ihtiyar meclislerinde kadın temsilinin arttırılmasına katkı sunmak, yerelde kadın sorunlarının görünürlüğünü arttırmak için çaba harcıyoruz.
“MÜŞTEREK OY PUSULASINDAN VAZGEÇİLMELİ”
Her yerel seçimde olduğu gibi 31Mart 2024’te de yaşanılan en büyük sorun, muhtar adaylarının oy pusulaların müşterek oy pusulası olmaması. Muhtar adayları, seçmeni dolaşırken oy pusulası dağıtma, okul girişinde seçmene oy pusulası verme, oy kabininde oy pusulalarının çalınmasına karşılık, en az seçmenin 3 katı oy pusulası bastırmak zorunda kalıyor. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak muhtarların oy pusulalarında bileşik oy pusulamasına geçilmeli.
Ayrıca muhtar adayları adaylık başvurularını seçim günü sabah sandık kuruluna veriyorlar. Kasıtlı veya kasıtsız, kendileri de aday olan muhtar azaları sandık kurulunda görev alabiliyor. Ortaya çıktığında seçim kuruluna yapılan itirazlarda kabul edilmiyor.
Seçmenin tercihinin sonuca doğru yansıması için muhtarların oy pusulalarının birleşik oy pusulasına dönüştürülmesi şart.
“KADIN MUHTAR SAYISINDA HER SEÇİMDE YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ SAĞLIYORUZ”
31 mart seçimden önce bir gazetenin yaptığı röportajda Hedef 50 demiştim, Sonuç 50. KA.DER Mersin şubesi olarak 25 - 26 Kasım 2023’te, ulaşabildiğimiz veya bize ulaşan kadın muhtar adaylarına siyaset okulu açtık. 7 Mart 2024’te kadın adayları basına tanıtım toplantısı düzenledik. Seçim çalışmaları süresince kadınlara aday olun, seçmene kadın adaya oy verin dedik. Kadın muhtar sayısının 50 olması bir tesadüf değildir. 8’i, 21 yapmıştık. 21’i niçin yapamayalım diye yol aldık. Her seçimde yüzde 100’ün üzerinde artış sağlıyoruz. 31 Mart 2024 seçimlerinde kadın muhtar sayımız 50’ ye ulaştı. Seçilen kadın muhtarlarımızı kutluyor, mahallelerinde başarılar diliyoruz. Hedef! Eşit temsil.”