İşçilik maliyeti üreticinin belini büküyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İşçilik maliyeti üreticinin belini büküyor



 

Hediye EROĞLU

 

Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, oda üyelerine gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Tarsus Hal’i esnaflarından Müslüm Yıldızbakan’ı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Müslüm Yıldızbakan, “Yaş meyve ve sebze üretiminde tüketiminde pazarlanmasında ihracatında enflasyon oranlarına bağlı olarak girdi fiyatları ile işçilik ücretlerinde yüksek oranlı artış yaşanıyor. Ülkemiz için stratejik sektör olan tarım, alt sektörlerle birlikte en çok istihdamı sağlayan fabrikadır. Üreticiyle birlikte aracıları da rekabet imkanı kazandıracak uygulamalar ihdas edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Başkan Mustafa Teke de, “Yüksek gıda fiyatları uzun bir süreden beri ülkenin gündeminden düşmüyor. Bu soruya verilen yaygın cevap, üreticilerle tüketiciler arasındaki zincirin diğer halkalarının yani aracıların fiyatları arttırdığı yönünde. Ama gerçekten öyle mi? Tarladan sofraya kadar olan süreçte epey aşama var: Üretim, hasat, işleme, boylama, paketleme, ambalaj, üretim bölgesinden tüketim bölgesine ürünün taşınması yani lojistik, piyasaya arzı, market, manav ve pazarlarda satışa sunulması. Bütün bunların içinde ise en büyük yekünü artık işçilik tutuyor” dedi.

 

 “TARLADA TOPLANAN SEBZELERİN BU MALİYETLERDE YENİ SEZONDA ÜRETMEK ÇOK ZOR OLACAK"

Başkan Teke, üye ziyaretlerine Tarsus Hali esnaflarından Tekin Fidanoğlu ile devam etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Fidanoğlu, “Tarlada toplanan sebzelerin bu maliyetlerde yeni sezonda üretmek çok zor olacak” dedi.

Fidanoğlu, “Çiftçi sebzesini ya kendisine ait ya da kiraladığı tarlada serada üretir. Üretim yapabilmesi için sera malzemelerine, fide, gübre, ilaç gibi girdilere ve finansmana ihtiyaç var. Çiftçi üretim için gerekli olan girdileri ekonomik durumu iyiyse kendisi alabilir. Fakat, çiftçiler serada üretim için girdileri, sebze ve meyve satışına aracılık eden hal komisyoncusundan alır. Ürettiği domatesi de komisyoncuya vererek satılmasını sağlar. Öyle bir sistem kurulmuş ki, sözünü ettiğimiz bu sebepler yüzünden özellikle küçük üreticiler, komisyoncular olmasa, üretim yapamayacak durumdalar. Bu maliyetler artık bizlerinde belini büküyor” dedi.

TTB Başkanı Mustafa Teke de, “Şimdiden tarım sektörüne pozitif ayrımcılık uygulayan politikaların ihdas edilmesi, yaş meyve sebze üretimini daha da teşvik edecek politika ve destekleme modellerinin uygulanması gerektiğini her defasında söylüyoruz. Bugün sizler de bu maliyetler karşısında zor anlar zor günler yaşıyorsunuz” dedi.

 

İHRACAT ŞAMPİYONU TARSUS KABAĞI ANALİZ ENGELİNE TAKILIYOR

Başkan Teke son ziyaretini Tarsus Hal’i esnaflarından Eren Şahbaz’a gerçekleştirdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Eren Şahbaz konuşmasında, “Yıllardır sektörün içindeyim. Ağırlıklı olarak iç piyasa kabak çalışıyorum. En çok çalıştığım kabak ta ise ihracatçının yaşadığı sorunlar bizi de etkiliyor. Üst üste alınan ve durmadan değişen kararlarla biber ve narın yanı sıra domates, erik, üzüm ve kabak gibi ürünlere de kısmen ya da bütünsel olarak getirilen analiz (MRL) değerlerinin değişikliği bu ürünlerin ihracatında sorun yaşanmasına sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.

Başkan Teke de, “İç piyasada yaşanan üreticinin ve de sizlerin sıkıntılarını yakından takip ediyoruz. Yaşanan bu sıkıntıları derleyip gerekli mercilerle anlık paylaşıyoruz. Bu arada Borsamız yıllardır dış ticaret yapmak isteyen üyelerimize destek vermekte. Sizi de ihracat yaparken görmek en büyük dileğimiz olur. Bu konuda her türlü desteğe hazırız” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA