Tırtar’da neler olmuş neler!... | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Tırtar’da neler olmuş neler!...



 

HEDİYE EROGLU

 

Mersin’de özellikle Erdemli bölgesinde son yıllarda büyük arazileri toplayan Kürk Gayrimenkul Yatırımları Turizm Tarım Tic. A.Ş.’nin hayata geçireceği projelere ilişkin gündemi sarsan iddialar gündeme geldi.

 

KÜRK GARİMENKULE HAZİNE ARAZİSİ SATIŞI YARGIDA

Şirket ilk olarak 2021’de Erdemli’nin en bakir turizm alanlarından Tırtar bölgesindeki arazilere talip olması ile adını duyurdu.

Hazine’ye ait arazilerin tarım ve orman vasfından çıkarılarak sermayenin hizmetine sunulması kapsamında Tırtar’da içerisinde köylünün olduğu ve tarım yapılan 150 dönüm arazinin satışında sahneye çıkan Kürk Gayrimenkul, satın aldığı arazilerin boşaltılması için sert bir yöntem izledi.

Kürk inşaatın yasal yollarla bölge için mahkemeden yıkım kararı aldırması ile yaklaşık 100 yıldır bölgede yaşayanların son temsilcisi olan 7 aile, jandarma marifetiyle karga tulumba araziden çıkartıldı. Yasal yollardan haklarını arayan ancak işgalci olarak tahliye edilmeleri için yer gösterilmeden bölgeye gönderilen çok sayıda iş makinesi ve jandarma ile karşı karşıya elen vatandaşlar yaşadıklarına isyan etti.

Kentin en değerli bölgesinde 3'ncü derece sit alanı olan araziye otel yapmak isteyen Kürk Gayrimenkule tepki gösteren yöre sakinleri, satışı yargıya taşıdı.

 

ŞİRKET ÇALIŞMALARINA ARA VERMEDİ

Ancak buna rağmen şirket çalışmalarına ara vermedi. Satın aldığı araziler üzerine 3,5 milyar TL’lik yatırımla 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi inşa etmek için harekete geçen Kürk Gayrimenkul, otele ek olarak bir de “Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları” projesi hayata geçirmek istedi. Deniz yapıları için “ÇED gerekli değildir” kararı alan şirketin bölgede yaratacağı tahribattan endişe duyan halk, tepkisini otel projesi ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısında gündeme getirdi.

Tırtar’da bir kahvehanede düzenlenen toplantıda Uzel Proje Şirketi tarafından Kürk Gayrimenkul tarafından yapılan toplantıda yöre sakinleri, söz konusu yatırımların bölgede yaratacağı değişimlerin olumsuz etkilerinden duydukları endişeleri dile getirerek, bölgede zarar görebilecek tarihi ve doğal güzellikler ile tarım potansiyeline dikkat çekti.

 

TIRTAR, PROJEYE KARŞI DİRENMEKTE KARARLI

Şirket yetkililerine sorular soran Tırtar sakinleri aldıkları cevaplar ile şok oldu. Hazine arazisi satışı sürecinin yargıya taşındığını ve sürecin devam ettiğini anımsatan vatandaşlar, tahsislerin henüz gerçekleşmediğini anımsatarak, nasıl çalışmaların sürdüğünü sordu. Şirket yetkililerinin kaçamak cevaplar ile geçiştirmeye çalıştığı vatandaşlar daha sonra bölgede 100’den fazla evin yıkılmasına neden olacak otoyol projesinin de otel ve kongre merkezi için değiştiğini öğrendi. Bu tesislere otobandan direk bağlantı verilmek için otoyol projesinin 3’üncü defa değiştirilmesine isyan eden vatandaşlar, projeye karşı direnmekte kararlı olduklarını açıkladılar.

 

ARKEOLOJİK SİT ALANI OLAN OTEL ALANINDA ANTİK SU YOLU BULUNUYOR

Otel ve kongre merkezinin yapılmak istendiği proje alanı Çevre Düzeni Planında 2. Derece Arkeolojik Sit kapsamında olurken, ÇED alanı içerisinde Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı Antik Su Yolu bulunmakta.

Proje alanının şahıslara ait kısmı için satın alma işlemleri sürürken, Hazine’ye ait 30 bin 104 bin 45 metrekaresi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden izin alınma aşamasının sürdüğü bildirildi.

 

7 BİN 675 METREKARE DENİZ DOLGUSU YAPILACAK

Öte yandan projenin “Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları” kısmı için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan 84 bin 393 metrekarelik alana kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunan 21 bin 189 metrekare alanında ilave edilmesi ile nihai durumda ÇED alanı 105 bin 582 metrekare oldu.

Planlanan proje kapsamında toplam 7 bin 830 metrekare alanda 332 metre dış kenar uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip bir mendirek / iskele planlanmakta. Mendirek / iskelenin 6 bin 629 metrekaresi deniz tarafında kalırken, buraya deniz dolgusu yapılacak. Bin 201 metrekarelik kara bağlantı platformu ise kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunurken betonarme olacak.

Proje kapsamında planlanan diğer bir kıyı yapısı olan denize iniş rampası ise toplam bin 560 metrekare olacak. Denize iniş rampasının bin 46 metrekarelik kısmı deniz tarafında yer alacak olup (137 metrekaresi şev alanı) deniz dolgusu yapılacak.

Kara kısmında kalan 514 metrekarelik kara bağlantı platformu ise betonarme olarak inşa edilecek. Dolayısı ile proje kapsamında planlanan toplam deniz dolgusu alanı toplam 7 bin 675 metrekare olacak.  

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA