Kadınların öfkesi dinmiyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Kadınların öfkesi dinmiyor



 

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne (KYK) bağlı Müfide İlhan Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilerin taciz edildiği iddialarına karşı tepkiler sürüyor.

Son olarak Mersin Kadın Platformu, yurt önünde eylem yaparak, yetkilileri önlem almaya çalıştı. Polisin geniş güvenlik önlemi kapsamında kadınları ablukaya alarak yürümelerine izin vermemesi tepki çekti.

Mersin Kadın Platformu bileşeni sivil toplum kuruluşlarına üye kadınlar akşam saatlerinde yurt önünde bir araya geldi. “Kadınlara değil, katillere barikat’”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları atan kadınlar, caddeye doğru yürüyüşe geçmek istedi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine bir süre oturma eylemi yapan kadınlar, polisin kendilerini ablukaya almasına tepki gösterdi.

 

“KADINLARA SALDIRILAR ARTTI”

Burada platform adına yapılan basın açıklaması yapan Fatoş Sarıkaya, “Türkiye’nin dört bir yanında kadınlara yönelik saldırıların sıklığının ve boyutunun arttığı bir dönemden geçiyoruz.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’un Fatih ilçesinde Semih Çelik, iki kadını yarım saat içerisinde öldürdükten sonra intihar etti. Erkek devlet bu cinayetleri meşrulaştırmak için çeşitli bahaneler uydurdu ve akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde bilgileri yaygınlaştırma girişiminde bulundu. Daha önce 4 tane suç kaydı bulunan iki erkek Beyoğlu’nda bir kadını darp ve taciz ettikten sonra serbest bırakıldı. Sağlık Bakanlığı, kadınların bedenlerini AKP hükümetinin ‘Güçlü aile, güçlü toplum’ söyleminin propaganda aracı yaparak Emine Erdoğan’ın katılımıyla ‘Doğal Olan Normal Doğum’ eylem toplantısı gerçekleştirdi ve sosyal medya paylaşımları yaptı. Mersin Mezitli’de Sonay Öztürk, Uğur Araç tarafından boğularak öldürüldü. Diyanet Başkanlığı, kadınların nafaka hakkının 3 ayı aştığı takdirde haram olduğuna dair fetva verdi.

 

“KADINLAR ‘FOTOĞRAFLARINIZ ÇEKİLDİ, HAKKINIZDA İŞLEM BAŞLATILACAK’ DİYEREK TEHDİT EDİLDİ”

Dün akşam Mersin Müfide İlhan KYK Kız yurdu önünden iki kadın arkadaşımız bir araca bindirilmeye çalışıldı. Müfide İlhan KYK yurdu başta olmak üzere, tüm yurtlardan kız kardeşlerimiz polisin engellemelerine ve kurulan barikatlara rağmen kadın cinayetlerine yönelik öfkelerini sokağa taşıdılar. Eylem süresince kadınlar ‘fotoğraflarınız çekildi, hakkınızda işlem başlatılacak’ diyerek tehdit edildi, bazı kadın arkadaşlarımızın isimleri yüksek sesle söylenerek doğrudan hedef haline getirildiler. Yaşanan taciz durumundan sonra Mersin Valiliği kadınların güvenliğine dair bilgi vermek yerine, açıklamalara katılan kadınların kamuoyunu yanlış bilgilendiren açıklamalar yaptığını ve haklarında işlem başlatılacağına dair bir açıklama yaptı. Tüm bu yaşananlar karşısında ses çıkaran, mücadele eden kadınlar ve kadın örgütleri ‘uygunsuz ve rahatsız edici’ olduğu iddiasıyla açık hedef haline getirildi. Tüm bu yaşananlara rağmen tacizi meşrulaştıran ve tacize taciz demeyen Mersin Valiliğini teşhir ediyoruz.

 

“RAHATSIZ EDİCİ OLAN HER GÜN 3 KADININ ÖLDÜRÜLMESİ Mİ YOKSA SES ÇIKARMAMIZ MI?”

Valiliğe ve bizleri her yan yana gelişimizde tehdit eden polislere soruyoruz; Rahatsız edici olan her gün en az 3 kadının öldürülmesi mi yoksa buna karşı ses çıkarmamız mı?

Soruyoruz, güvenli dediğiniz yurt önünden kadınların kaçırılması ve yürüdüğümüz hiçbir sokakta güvende hissetmemiz mi rahatsız edici yoksa buna karşı mücadele etmemiz mi?

Soruyoruz, kaçırılan, kaybedilen, katledilen bütün kadınlar ve çocuklar için kadın dayanışmasını büyütmek mi suç yoksa bunu engellememek mi?

Biz tam da böyle kritik bir dönemde kadınlara ve kadın örgütlerine dönük artan saldırıların temelde kadın düşmanı politikaların, farkındayız. 

Tacizciler, tecavüzcüler ve katiller şikayetlere, ihbarlara ve suç kayıtlarına rağmen cezalandırılmıyor ve kadınların can güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor.

Cezasızlık politikalarıyla, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ön açıcı söylem ve pratikler ile faillere güç veriliyor! Faillere güç vermeyi bırakın, kadın cinayetlerini önleyecek politikaları uygulayın, uygulamak zorundasınız.

 

“ÜNİVERSİTE ÇEVRESİ AYDINLATILSIN, KAMERA YERLEŞTİRİLSİN”

Taleplerimiz nettir; Üniversite çevresi aydınlatma ve kamera güvenlik sistem takibi ile güvenli hale getirilmelidir. Kadınların herhangi bir şiddet durumunda ulaşabileceği cinsel tacizi önleme birimleri acilen kurulmalıdır. Kampüs içerisine şiddet butonları oluşturularak, şiddet durumlarında kadınların mücadele yöntemleri arttırılmalıdır. Yurtlar dağ başında, ulaşım olmadığı noktalara değil kadınların kendisini güvende hissedeceği yerlere yapılmalıdır. Ne soruşturma tehditleri, ne yurt önlerine diktiğiniz ahlak bekçisi güvenlikler, ne barikatlar ne de göz altılar kadın dayanışmasını büyütmemizi engellemeyecek.  Bulunduğumuz amfilerden, liselerden, sokaklardan, atölyelerden ve mahallelerden kadın dayanışmasını örgütlemeye ve büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, 'Caddeler bizim için güvenli değilse biz de kendi güvenliğimizi sağlarız' diyerek topluca yurt önünden ayrıldı. Eylem sırasında dışarı çıkmalarına izin verilmeyen kadın öğrenciler de pencere ve balkonlardan eyleme destek verdi.  

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA