Aydıncık’tan balık çiftliklerine karşı güç birliği | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Aydıncık’tan balık çiftliklerine karşı güç birliği



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artsa da, Ankara’dan alınan izinler ile Mersin sahillerini kuşatmaya çalışan firmalar, hedeflerine ulaşıyor. Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği sermayesinin Aydıncık’ta konuşlanma hayalleri bir bir gerçek oluyor! Son olarak Agromey Gıda, bürokrasiyi hızla aşarak Aydıncık’ta üretim yapak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı.

 

FİRMA BÜROKRASİYİ HIZLA AŞTI!

İzmir merkezli Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin, Aydıncık ilçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu mevkii, 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası için yaptığı başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu 6 Mayıs’ta masaya yatırdı. Komisyonun Haziran ayının 12’sinde nihai kararı verip yatırımın önünü açması ile 23 Eylül’de hakkında bakanlıkça ÇED olumlu kararı verilen Agromey Gıda A.Ş.’nin, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği” başvurusuna ilişkin bürokrasinin hızla aşılması dikkat çekti.

 

BALIKESİR’DEKİ TESİS AYDINCIK’A TAŞINACAK

Projenin bakanlığa sunulan ÇED dosyasında firma tarafından yapılan teknik olmayan özetinde, firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerini taşıyarak, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’nin planlandığı belirtildi. Aydıncık’ta 4 sahada yılda 6 bin ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirmek isteyen firma, balıkların yaklaşık 12-18 ay arasında hasat ağırlığına ulaşmasını planlıyor.

Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin Balıkesir’deki tesislerini Aydıncık’a taşıma projesinin bedelinin ise; ağ kafes sistemleri, her müşterek sahada vinçli tekne ve yem dubası, plan, etüt, analiz, ölçüm giderleri ile toplam 85 milyon 938 bin 200 TL olması bekleniyor.

 

TURİZM İÇİN KOVULDUKLARINI KABUL EDİYORLAR

Taşınma gerekçesinde turizm vurgusu yapan firma, bir ay içerisinde taşınma işlemini gerçekleştirmeyi planladığı görüldü.

ÇED raporunda, tesis sahası doğrudan nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanı olarak belirtilirken, Aydıncık İlçe merkezinde kuş uçumu 11 km mesafede yer alan proje alanına en yakın yerleşimin kuzeydoğu yönünde kuş uçumu 7,5 km mesafedeki Yenikaş Mahallesi olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti.

 

AYDINCIK İÇİN 7 YILDA 36 BALIK ÇİTLİĞİ BAŞVURUSU GELDİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri incelendiğinde Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulmak amacıyla 2017’de 3 kültür balıkçılığı, 2 su ürünleri, 2018’de 21, 2019’da 5, 2023’te 2 ve 2024’de 3 yeni balık çiftliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapıldığı görüldü.

 

‘BALIK ÇİFTLİKLERİ İSTEMİYORUZ! DAVA AÇACAĞIZ’

Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine Mersin’den tepki geldi. Çevre Platformu, şirkete karşı dava açacağını duyurdu.

 

CHP’Lİ BAŞKAN NİHAYET HAREKETE GEÇTİ

Son olarak projeye karşı aydıncık halkı da ayağa kalktı. Aydıncık Belediyesi’nde yapılan güç birliği buluşması ile balık çiftliklerine karşı mücadele kararı alındı.

Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a kurmak istediği balık çiftliği projesine dair ÇED olumlu raporuna karşı düzenlenen toplantı CHP’li Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa başkanlığında yapıldı.

Toplantıya; Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Aydıncık Belediyesi hukukçuları ile Aydıncık Kent Gelişimi ve Dayanışma Derneği, Aydıncık Ziraat Odası Başkanlığı, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Bozyazı DOKUDER Derneği, Mersin Makine Mühendisleri Odası temsilcileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri (Aydıncık Kontenjanı) ile Yenikaş Mahalle muhtarlığı temsilcileri ve çevreci aktivistler katıldı.

Toplantıda Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa yapmış olduğu açıklamada projenin kentin tamamını olumsuz etkilemesinden dolayı her türlü hukuki desteği vereceğini belirtti.

 

“MÜCADELENİN YOL VE YÖNTEMLERİ DEĞERLENDİRİLDİ”

Toplantıda özetle Aydıncık kıyılarında kurulacak balık çiftliklerine karşı yapılacak hukuki mücadelenin yol ve yöntemleri değerlendirildi. Projenin bölgeye ve kıyılara vereceği tahribat, proje için onaylanan ÇED raporundaki “teknik-hukuki hatalar ve çelişkiler” üzerinde duruldu. ÇED olumlu kararına karşı açılması kararlaştırılan davaya, toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının tamamının davacı/ müdahil olarak katılması kararlaştırıldı. İzlenecek yol haritası için görev dağılımları yapıldı. Toplumsal tepkinin hukuki mücadeleye paralel olarak sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA