‘Mersin kentsel dönüşümü ele almalı’ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

‘Mersin kentsel dönüşümü ele almalı’



 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 14 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat, 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık, 16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti, 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri, 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleriyle 40 No’lu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi işbirliğinde Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı düzenlendi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’la sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda kentsel dönüşüm süreci ve uygulamaları detaylı olarak ele alındı.

Üç oturumda tamamlanan konferansta afet yönetimi, dirençli ve sürdürülebilir kentler, dünyadaki iyi uygulamalar uzman konuşmacılar tarafından dinleyicilere aktarıldı. İki gün süren organizasyonun ikinci gününde ise konunun uzmanlarının katılımıyla Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenlenerek Mersin’e bu konuda ışık tutacak yol haritası belirlendi.

 

SEKTÖR LOBİ FAALİYETİ YAPMAK İSTİYOR

Toplantının açılışında konuşan 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Güven Doğan, hayata geçirdikleri proje kapsamında neler yaptıklarına ve neleri hedeflediklerine değindi. Mersin’i depremlere, doğal afetlere hazırlamak adına merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve kent dinamikleriyle birlikte hareket etmek istediklerini kaydeden Doğan, bilimsel verilere dayanarak, kentsel dönüşüm uygulamaları, güçlendirme ve kentsel planlamayı hayata geçirip güvenilir bir yaşam alanı oluşturmak istediklerini söyledi. Doğan, yürüttükleri faaliyetlerle kamuoyunu bilinçlendirip lobi faaliyetlerini yürütmeyi hedeflediklerini aktardı.

 

“HEPİMİZ KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK ZORUNDAYIZ”

Bazı konuların ancak o konuda büyük bir sorun yaşandığında önem kazandığını, bazılarınınsa büyük yıkımlar, felaketler yaşansa da zamanla unutulduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Bu nedenle hepimiz kendimizle yüzleşmek zorundayız. Kendisiyle yüzleşmeyen toplumlar gelişemezler” dedi. Bu noktada ele alınması gereken konulardan birisinin de kentsel dönüşüm olduğunu kaydeden Çakır, bugüne kadar yaşanan depremleri hatırlatarak, bu depremlerin ekonomik zararlarının ölçüldüğünü ancak yitirilen canların bedelinin ölçülemeyeceğini söyledi. “Bugün İstanbul’da beklenen deprem olursa Türkiye ekonomisinin yarısı yok olur deniyor? Böylesi bir depremde sadece maddi zarar mı yaşanır?” sorusunu yönelten Çakır, “İnsanımızı korumak zorundayız. İşte bu anlamda Kongrenin büyük fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GÜÇLENDİRME UYGULAMALARI”

Modetarötörlüğünü Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Zorlu’nun yaptığı ilk oturumun konusu “Kentsel Dönüşüm ve Güçlendirme Uygulamaları” oldu. Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan bu oturumda güçlendirmenin onarım, tamirat ya da tadilatla karıştırılmaması gerektiğine değindi. Güçlendirmenin geçici bir çözüm olmadığını, binanın zeminiyle birlikte üç boyutlu ele alınıp zayıf bölgelerin güçlendirilerek istenilen deprem performans seviyesine getirildiğini belirten Türkkan, bu konuda en büyük eksiğin yetişmiş teknik eleman bulunması noktasında yaşandığını söyledi. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci ise kentsel dönüşüm konusunda en çok gayrimenkul değerleme noktasında sorun yaşandığını kaydederek, mülkün piyasa değerinin fiziki özellikleri, çevresel, sosyal özellikleri, jeolojik durumu gibi tüm etkenler gözetilerek oluşturulduğunu söyledi.

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci ise müteahhitlerin gözünden kentsel dönüşümü anlattı. Mersin’in Türkiye’nin en kaliteli konutlarının yapıldığı il konumuna geldiğini belirten Ekinci, kentsel dönüşüme de ihtiyaç olduğunu kaydedip bölgesel çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FİNANSMAN DESTEKLERİ VE HUKUKSAL SÜREÇ”

Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen’in yaptığı ikinci oturumda kentsel dönüşümde finansal destekler ve hukuksal süreç konuşuldu.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nı değerlendirdi. Mevcut durumda bu yasanın tam olarak ihtiyacı karşılamadığını belirten Kiraz, yasanın hangi yönlerden yeniden ele alınması gerektiğini aktardı. Sigortanın sadece bireylerin değil ekonominin de teminatı olacağını vurgulayan

Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş, sektörün yakın zamanda tanımaya başladığı bina tamamlama sigortasına değindi. “12 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteğiyle bina tamamlama sigortasının kentsel dönüşümde bir engeli kalmadı” diyen Tekbaş, “Bugüne kadar arsa sahibi müteahhide güvenmiyordu, müteahhit başka güvenceler istiyordu, bu sigorta tüm tarafları güvence altına alan bir unsur haline geldi” diyerek sigortanın detaylarını aktardı.

Garanti BBVA Konut Finansmanı Satış Müdürlüğü Direktörü Songül Yeşilçimenli kentsel dönüşümde bankanın sağladığı finansman desteklerini anlattı. Kentsel dönüşümde finansa erişimin önemine ve zorluklarına değinen Yeşilçimenli, “BM 2050’de dünya nüfusunun yüzde 70’inin büyükşehirlerde yaşayacağını söylüyor. Bu nedenle yaşanabilir, sürdürülebilir şehirler kurmak çok önemli. Bu da kentsel dönüşüm gerektiriyor. Banka olarak biz de bu anlayışla çalışıyoruz” dedi.

 

“MERSİN, TOROSLARDAN DENİZE DOĞRU PLANLANMALI”

Kentsel Strateji Uzmanı Ali Faruk Göksu ise Mersin’e kentsel dönüşüm konusunda farklı bir projeksiyon çizdi. Kentsel dönüşüm sorununun imar planları yaklaşımıyla çözülemeyeceğini, şehir planlaması yaklaşımı gerektiğini kaydeden Göksu, bu konuda Ankara’da ilk kez hazine garantisi olmadan yürüttükleri projeleri aktardı. Her şeyin hayal etmeyle başlayacağını ve Mersin’i planlarken de denizden değil dağdan bakarak hayal kurulması gerektiğini ifade eden Göksu, “Mersin’in geleceği için gençleri işin içine katacak ortamlar yaratmalısınız. Mersin’in 5 akarsuyu var. Bu mavi koridorları yeşille birleştirip kente hava aldırmalısınız. Her bir koridor farklı bir tema ile hazırlanabilir. Biri doğa ve ekoloji, biri kültür ve tarih biri tarım ve gastronomi, diğeri spor ve sağlık gibi farklı koridorlar olmalı. Her bir koridora hikayeler yazılabilir. Mersin geleceğini çok farklı kurgulayabilir” dedi.

Kentsel dönüşümün bir gayrimenkul geliştirme süreci olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Göksu, “Artık hayal kurarak şehir planlama dönemine geçmeliyiz. Proje geliştirirken önce hayal kurup senaryo yazmayı bilmeliyiz. Tasarlanmış her proje kendi kaynağını kendisi yaratır” ifadelerini kullandı.

 

“BELEDİYE BAŞKANLARININ KENTSEL DÖNÜŞÜME BAKIŞI”

Moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Zorlu’nun gerçekleştirdiği son oturumun konuşmacıları ise Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Kemal Zorlu ile Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Berna Dinç oldu. Belediyelerinin konuyla ilgili çalışmaları hakkında bilgi aktaran konuşmacılar önümüzdeki süreçte neler yapılması gerektiğine değindi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA