İtfaiyecilere içi boş kutlama istemiyor! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İtfaiyecilere içi boş kutlama istemiyor!



 

Haber Merkezi

 

Tüm-Belsen Mersin Şube Başkanı Mustafa Özbay, İtfaiye Haftası’na yazılı bir açıklama yaparak, sorunlarına çözüm çağrısında bulundu.

Yangınlar başta olmak üzere, deprem, su baskınları ve diğer her türlü doğal afette yanı başımızda görülen itfaiyecilerin; çoğu zaman kendi canları pahasına can ve mal kurtardığını anımsatan Özbay, meslektaşlarını kutladı.

 

İTFAİYECİLERİN GEÇMİŞİ 300 YILI AŞIYOR

İlk olarak 1714 yılında Tulumbacılar adıyla Yeniçeri ocağına bağlı olarak kurulmuş olan ve o tarihten sonra yaklaşık iki yüzyıl askeri sisteme bağlı olarak hizmet veren ülkemiz itfaiyecilik teşkilatı hakkında da bilgiler veren Başkan Özbay, “25 Eylül 1923 yılında Belediye hizmetleri kapsamına alınmıştır. Bu nedenle ülkemizde 25 Eylül- 1 Ekim tarihleri arasındaki hafta İtfaiyecilik Haftası olarak kutlanmaktadır.

 

“BU HAFTA ÜLKEMİZDE İSE MAALESEF Kİ SADECE İÇİ BOŞ KUTLAMA TÖRENLERİ İLE GEÇİŞTİRİLMEKTE”

Belirli gün ve haftalarda çeşitli meslek grupları adına kutlamalar yapılması, o meslek gruplarında çalışanların hatırlanması önemlidir ancak asıl olarak bu mesleğin zorluklarının ve emekçilerin sorunlarına çözümler üretiliyorsa kutlamaların bir anlamı olur. Çalışma ve yaşam sorunlarına ilişkin sorunlarına daha yakından bakılarak çözüm üretildiği, itfaiyecilerin kendi beklenti ve şikâyetlerini dile getirmeleri için platformların yaratıldığı bir fırsat olarak değerlendirilmesi gereken bu hafta ülkemizde ise maalesef ki sadece içi boş kutlama törenleri ile geçiştirilmektedir” dedi.

 

“İTFAİYECİ 45 YAŞINDAN SONRA İLAÇLARA BAĞIMLI YAŞAMAK ZORUNDA KALIYOR”

Gelişmiş toplumlar içinde saygın ve güvenilir bir yeri olan; en zor koşullarda bile her türlü zorluğa göğüs gererek tanımadıkları hayatları kurtaran itfaiyecilerin, ülkemizde maalesef ki hak ettikleri ilgi ve değeri göremediğini belirten Mustafa Özbay, çalışma ve yaşama koşullarının her geçen gün daha da kötüleştiğini vurguladı.

Özbay, “Çalışma saatlerinin uzunluğu ve esnekliğinin yanında yeterli teknik olanak sağlanmamasından da kaynaklanan ağır ve riskli çalışma koşulları nedeniyle çoğu itfaiyeci 45 yaşından sonra akciğer, kalp ve bel rahatsızlıklarıyla yaşamlarını hastanelere ve ilaçlara bağımlı yaşamak zorunda kalmaktadır.


“İTFAİYECİLİK HALEN BİR MESLEK GRUBU OLARAK SAYILMAMAKTA”

Nüfus artışı ve yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarının kat be kat genişlemesine rağmen yeterli eğitimle donatılmış kadrolu itfaiyeci sayısını artırmak bir yana azaltıldığı; eksikliğin ise taşeron ve sözleşmeli personellerle doldurulduğu itfaiyecilik sendikamızın yıllardır her platformda dile getirdiği gibi, maalesef ki halen bir meslek grubu olarak sayılmamakta, yıpranma payı daha az riskli mesleklerin bile çok altında tutulmaktadır.

Sendikamız TÜM BEL-SEN itfaiyecilerin sorunlarını yalnızca bu haftada değil sürekli olarak gündemde tutmaktadır. Bu kapsamda son dönemde yasal olarak zorunlu olan İtfaiye araçlarının Belediyelerce Kasko yapılması ve fiili hizmet zammı uygulamasının yerine getirilmemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı ve SGK Genel Müdürlüğü nezdinde çeşitli girişimlerde bulunarak, itfaiyecilerin bu haklarının takipçisi olduk.

Sendikamız itfaiyecilerin çalışma ve yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüleşmesine sebep olan diğer sorunlarının da takipçisi olmaya devam etmektedir” diye konuştu.

 

İTFAİYECİLER NE İSTİYOR?

Açıklamasında itfaiye emekçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin taleplerini de dile getiren Mustafa Özbay, şunları söyledi: “Yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma görevi yapan itfaiyecilerin yaptıkları iş bir meslek olarak yasal mevzuatta kabul edilmelidir.

İtfaiyecilik mesleğinin çağın gereklerine tanımı yapılmalı ve bu mesleğin özel niteliklerine uygun olarak yasal düzenlemelerde itfaiye çalışanları ‘itfaiye hizmetleri sınıfı’ ayrı bir hizmet sınıfı içinde değerlendirilmelidir. 

İtfaiyecilerin 5510 sayılı yasayla hak ettiği fiili hizmet zammının bütün itfaiye teşkilatlarında düzenli uygulanması ve bu uygulamanın yıllık 90 gün biçiminde ayrımsız bir şekilde bütün itfaiye personeline matbu bir şekilde yansıtılması sağlanmalıdır.

 

“BELEDİYE İTFAİYE YÖNETMELİĞİ ULUSLARARASI STANDARTLAR ÇERÇEVESİNDE YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Çalışma koşulları farklılıklarını, ücret ve mesai adaletsizliklerini gidermeye dönük olmak üzere ülkedeki bütün itfaiye teşkilatları için ortak bir standartlar belirlenmeli; belediye itfaiye yönetmeliği uluslararası standartlar çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.

İtfaiye çalışanlarının görevlerinden dolayı maruz kaldıkları yaralanma ve sakat kalma veya ölümleri halinde, 2330 sayılı Maddi Tazminat ve Aylık Bağlanması hakkındaki kanuna bir fıkra eklenerek itfaiye çalışanlarına da nakdi tazminat ödenmesi sağlanmalıdır.

Maktu mesai ücretleri başta olmak üzere toplu sözleşme tazminatları ve bütün diğer ek ödemler itfaiyecilerin maaşına ilave edilerek, emeklilik maaş ve ikramiyesi hesaplamasına dâhil edilmelidir.

 

“HER BİN KİŞİ İÇİN BİR İTFAİYECİ İSTİHDAM EDİLMELİ”

İtfaiye hizmetinde personel sayısının belirlenmesinde nüfus oranı esas alınmalıdır. Personel sayısı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi her 1000 kişiye bir itfaiyecinin istihdam edilmesi yöntemiyle belirlenmeli ve kadrolu istihdam edilmelidir.

İstirahatlerde geçen süreler, mesleğe bağlı hastalıklar olarak ve iş kazası kapsamında değerlendirilmeli ve mesai ödenmelidir.

İtfaiye çalışanları 24 saat aralıksız görev yapmalarından dolayı maktuen kadro karşılığı ücret almaktadırlar. Bu işçiler gibi saat üzerinden değil blok olarak her yıl belirlenen ve aylık olarak ödenen bir ücrettir. İtfaiye çalışanlarının fazla mesai ücretleri genel bütçe kanunu ile değil, belediye meclislerince belirlenmelidir.

Büyük yangınlarda, doğal afetlerde ya da ralli organizasyonlarda personel sayısının yeterli olmaması ya da işin gereği çalışma süreleri 24 saati aşmaktadır. 24 saati aşan çalışma süreleri gerektiği biçimde ücretlendirilmelidir.

 

BELEDİYELERE EK YEVMİYE VE YEMEK ÜCRETİ ÇAĞRISI

Birçok belediye tarafından düzenli yatırılmayan itfaiye personelinin çalışma süresince hak ettiği ek yevmiye ve yemek ücretlerinin düzenli yatırılması sağlanmalıdır.

İtfaiyecilerin görevleri sırasında yaşadıkları zorluklar ve yaralanma, sakat kalma, hastalanma hatta ölüm gibi riskler dikkate alınarak, mevcut halde oldukça düşük olan iş riski ve güçlüğü tazminatı artırılmalı; birçok meslek için tanınan özel meslek tazminatı hakkı itfaiyeciler için tanınmalıdır.

Hizmet içi eğitim izinli günlerde değil, mesai günlerinde yapılmalıdır.

Üniversite mezunu olsa bile itfaiyecilerin hak ettikleri memuriyet derecesine inmesini engelleyen belediye norm kadro yönetmeliği ve itfaiye yönetmeliğinde eşitsizliği giderecek düzenlemeler yapılmalıdır.

İtfaiye personeline yönelik görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmamaktadır; hizmet üretiminin kalitesini düşüren ve iş barışını bozan bu uygulamaya son verilmeli ve merkezi olarak görevde yükselme sınavı yapılarak, görevlendirmeler buna göre asaleten yapılmalıdır.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA