HEDİYE EROĞLU
Mersin Anamur’daki Bozdoğan köyüne Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri İnşaat Tarım Turizm Limited Şirketi, üç farklı alanda jeotermal enerji santralleri kurmak istiyor. Birinci sondaj alanını, 1. derece doğal sit alanında bulunduğu için mahkeme iptal etti. Ancak diğer iki noktadaki çalışmaların yakın zamanda başlaması bekleniyor. Bölge sakini köylüler, tarım ve orman arazilerini etkileyecek yerleşim yerlerine 30 metre uzaklıkta yer alan projeye karşı çıkıyor.
ÖZ ŞİMŞEK ŞİRKETİ, TARİH VE DOĞAYA KARŞI GECE MESAİNDE!
Projeye karşı başlatılan hukuksal mücadele kapsamında yargı süreci devam ederken Alanya merkezli Öz Şimşek Şirketi, tarih ve doğaya karşı dur durak bilmiyor.
Ağustos sonu gece harekete geçen şirket jeotermal kaynak arama faaliyeti kapsamında ikinci poligon sahası 150 yıllık dere yatağında yer alırken şirket bu bölgede sahaya kamyonlarla toprak döktü.
6 Şubat depremleri sonrası dere yatağında yapılaşmaya hapis cezası gelmesine rağmen Öz Şimşek Şirketinin gece mesaisi tepki çekti. Yöre halkı etkililere; “Bu şirketi durduracak kimse yok mu?” diye seslendi.
ACELECİ ŞİRKET ÖNCE DERE YATAĞINDAN GİRMEYE ÇALIŞTI
Anamur Çevre Platformu duruma tepki göstererek konuyu gündeme taşıdı ve şirket durduruldu. Ancak şirketin sondaj çalışmasına yeniden başlayacağı duyumları gündeme geldi.
Bozdoğan Mahallesi’nde yer alan ve kıyı şeridi ile tarım ve ormanlık alanları da kapsayan sahada jeotermal amaçlı sondaj yapmak isteyen Alanya merkezli şirkete karşı, yöre halkı yine harekete geçti.
Tarım bölgesi olan bir yerde böyle bir çalışma istemediklerini ifade eden yurttaşlar, şirketi önleyebilmek için bölgede nöbet başlattı. Düzenli olarak gruplar halinde bölgeyi takibe alan yurttaşlar, çalışmanın durdurulması için yetkililere seslendi.
TARIMSAL ÜRETİM ALANLARINA ZARAR VERMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR
Tarım alanlarının içinde kalan ÇED poligonu ve jeotermal sondaj faaliyeti konusunda ilgili kurumlar tarafından bilgilendirilmediklerini dile getiren mahalle halkı, projenin tarımsal üretim alanları ve yerleşimlere zarar vermesinden endişe ediyor.
Mahkeme süreci devam etmesine rağmen şirketin Pullu Tabiat Parkı’nın üst kesiminde faaliyete başlama hazırlığı yaptığını ifade eden bölge halkı, proje tanıtım dosyasındaki izinlerinin tamamlanıp tamamlanmadığının yetkili birimlerce araştırılmasını istiyor.
“BOZDOĞAN HALKINA KABUS YAŞATAN AYRICALIKLI ŞİRKET”
Konunun takipçisi olan Anamur Çevre Platformu da, yetkilileri harekete geçmeye çağırarak, “Bozdoğan halkına kabus yaşatan ayrıcalıklı şirket, sondaj yapmak üzere tekrar sahaya girecekmiş. Bu kez ormanlık alandaki poligon sahasına girmesi bekleniyor. Dere yatağında olmayacağı gibi, ormanlık alanda da JES sondajı olmaz. Tüm ülkede ormanlarımızın yandığı bu sıcak günlerde böylesine tehlikeli bir faaliyete izin verilmemeli. Halkın girişine yasak konulan ormanlık alana bir rant şirketinin girdirilip oldukça derin JES kuyuları açmasına izin verilmesi yangına davetiye değil midir? Hem ormanımızı yok edecek, hem yerin altını üstüne getirecek, hem de yangın çıkmasına neden olabilecek bu faaliyeti yürütecek şirket neden bu kadar korunuyor, şirkete ‘Halkın açtığı davanın sonucunu bekle’ diye neden denmiyor?” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
MUHTAR YILMAZ, “TAKİPTEYİZ”
Bozdoğan Mahallesi Muhtarı Mevlüt Yılmaz da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bozdoğan Mahallesi'nde yapılması planlanan jeotermal sondaj çalışması toplantısına katılım sağladık. Jeotermal sondaj çalışmasının Bozdoğan mahallesine ve Anamurumuza ne kadar zararlı olduğunu anlattık. Toplantıya katılım sağlayan Bozdoğan mahallesi sakinleri ve Anamurumuzun dört bir yanından yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür ediyoruz. Sürecin takipçisiyiz ve gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz” dedi.