Kırtasiyecilerden zincir market isyanı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Kırtasiyecilerden zincir market isyanı



 

Hediye Eroğlu  

 

Ekonomik kriz ve okulların kapalı olması nedeniyle aylardır iş yapamayan kırtasiyeciler umudunu okulların açılmasına bağladı. Ancak zincir market ve AVM’lerin sürece dahil olması esnafı isyan ettirdi.

Zincir market ve AVM’lerin kırtasiye, ayakkabı, giyim eşyası, elektronik eşya gibi ürünleri satmasına tepki gösteren kırtasiyeci esnafı, bu dönemde esnafın korunması gerektiğini savunarak yetkilileri göreve çağırdı.

 

“SENEDE 1 AY İŞ YAPABİLİYORUZ ONADA AVM VE ZİNCİR MARKETLER DARBE VURMASIN”

2024-2025 Eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala piyasada beklenen hareketlilik başlamasına rağmen istedikleri ivmenin yakalanmadığını ifade eden kırtasiyeci Ahmet Süren, zincir market ve AVM’lerin senede 1 ay iş yapan sektöre büyük darbe vurduğuna dikkat çekti.

Mersin’de 25 yıldır kitap ve kırtasiye satan Süren, zincir market ve AVM’lerin kırtasiye, ayakkabı, giyim eşyası, elektronik eşya gibi ürünleri satmasının senede 1 ay iş yapabilecek sektörlerine büyük darbe vurarak kapanmanın eşiğine getirdiğini vurguladı.

Süren, “Çok büyük bit yelpazeye sahip bu sektör yok edilirse on binlerce kişi ve kuruluş iflas etmiş olacak. Bu konuda yetkili makamlar bu satışları engelleyip sektöre canlı tutma sözü vermişlerdi ama ne oldu merak içindeyiz. Tez zamanda bu soruna çözüm üretilmeli yoksa geniş bir ağı bulunan bu sektör yok olacak” şeklinde konuştu.

 

“ZİNCİR MARKETLER HER ÜRÜNÜ SATMAMALI”

Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım da zincir marketlerin ürünlerini satmasının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Kendilerini ziyarete gelen siyasetçilere bu durumu anlattıklarını ifade eden Kıvılcım, özellikle esnafın içinden TBMM’ye giden isim olan Milletvekili Talat Dinçer’in konunun takipçisi olduğunu ancak sorunlarının çözümü ile ilgili hala daha adımlar atılmadığını aktardı.

“Bunun çaresi hükümet yapabilirse perakende satış kanununun değişmesi lazım” diyen Kıvılcım, “Bunlar 100 tane ürünü satamamalı. 100 tane sektörü bir arada barındırmamalı. Bu yanlış. Gıda ise gıda, kırtasiye ise kırtasiye, zücaciye ise zücaciye yapsın. Burada bir adaletsizlik var. 10 bin, 20 bin mağazaları var, toplu ürün alıp, indirimli fiyattan satış yapabiliyorlar. Ancak bu küçük esnafı mağdur ediyor. Zaten ürünlerin çoğunu ya kendileri burada yapıyor, ya da Çin’de yaptırıyor” diye konuştu.

 

“TİCARET YASASI ÇIKMALI”

Sadece kırtasiyeciler değil bütün esnafın zor durumda olduğunu vurgulayan Kıvılcım şunları söyledi: “Genel bir iş hacmi düşüşü var ama bu zaten ekonomik krizden kaynaklı. İnternet satışlarına da tepki var. Üstelik burada bir korsan bilmecesi de yaşanıyor. Ayrıca özel okullar da, kantinden anlaşmalı yerden satış yapılmasını zorunlu kılıyor. Bunlar da görülmeyen gerçekler. Şuan sezonun tadı yok. Bu TBMM’de takip edilmeli. Sınırlama getirilmeli.

Şuan Mersin’de kırtasiyecilerde kapanan esnaf sayısı çok çoğaldı. 240 oda üyemiz var ama tabi bunun yarıya yakını ancak kırtasiyeci, diğerleri kağıt ambalaj ile uğraşanlar. Şuanda Mersin’de olması gereken kırtasiyeci sayısı 500 – 600 olmalıydı” dedi.

 

“KIRTASİYE ALIŞ VERİŞLERİNDE YEREL ESNAFI TERCİH EDİN”

Reşat Kıvılcım ayrıca, ülke genelinde 9 Eylül’de başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılı öncesi öğrenci ve velilere kırtasiye ürünlerini alırken, menşei belli ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarıda bulundu. “Kırtasiye alışverişlerinde ürünün üzerinde firmanın ismi bulunmalı, CE belgesi olmalı, yapışkanlı ürünlerde solvent içermez yazısına dikkat edilmeli" diyen Başkan Kıvılcım, alış verişte ise yerel esnafın tercih edilmesini istedi.

 

“CE BELGELİ KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ALMAYA DİKKAT EDİN”

Kırtasiyeci esnafının güvenli kırtasiye ürünleri, TSE’li defterleri, solvent içermeyen yapışkanlı ürünleri, kanserojen içermeyen çanta ve kalem kutuları, CE belgeli kırtasiye ürünleri, indirimli fiyatları ile yeni sezona hazır olduğunun altını çizen Başkan Kıvılcım, veliler ve öğrencilerin kırtasiye alışverişlerinde menşei belli ürünleri tercih etmesinin önemine değindi. Kıvılcım, “Kırtasiye alışverişlerinde ürünün üzerinde mutlaka firmanın ismi bulunmalı, CE belgesi olmalı, yapışkanlı ürünlerde solvent içermez yazısına dikkat edilmeli. Defterlerde TSE belgesine bakılmalı. Bilhassa çanta alırken fitalat içermez yazısına dikkat edilmeli, firma amblemine bakılmalı” diye konuştu.

Yaşanan ekonomik zorluktan kaynaklı kırtasiyeci esnafı olarak kar oranlarından fedakarlık ederek yeni sezona hazırlandıklarını vurgulayan Başkan Kıvılcım, “Belki ekonomik açıdan zorlu bir dönem geçireceğiz ama bu geçiş dönemini de hep beraber atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

 

“KIRTASİYE KIRTASİYECİDEN ALINIR”

Türkiye genelinde 'Kırtasiye kırtasiyeciden alınır' sloganıyla hareket ettiklerini vurgulayan Kıvılcım, öğrenci ve velilere kırtasiye alışverişlerini sanal mağazalar ve AVM’lerden değil, kırtasiyecilerden yapmaları çağrısında  bulunarak,  “ Velilerimizi ve öğrencilerimizi kültüre açılan kapı olarak değerlendirilen ve çocuklarımızın vazgeçilmez tutkusu olan kırtasiye ürünleri alımlarında sanal marketler, sokak aralarına kadar giren zincir marketleri değil, yerel esnafı tercih etmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA