Akdeniz tahsis iptalleri ile gözaltıların rövanşı mı aldı? | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Akdeniz tahsis iptalleri ile gözaltıların rövanşı mı aldı?



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin merkezde yönetimi DEM Partide olan Akdeniz Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi, belediye hizmet binasında yapıldı.

Toplantıda kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen 4 taşınmazın kullanım hakkının iptali talepleri tartışmalara neden oldu.

 

TIRMIL VE YILMAZ GÜNEY PARKI TAHSİSLERİ İPTAL EDİLECEK

İlk etapta tahsis iptalleri ile ilgili Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan Tıırmıl Tepesi’nin güneyinde kalan Yalınayak Mahallesindeki boş alan tahsisi ile Yılmaz Güney Parkı’nın olduğu alan başta olmak üzere toplam 4 tahsis iptali çetin görüşmelere sahne oldu.

Belediye idaresi, 2 yıl tahsis yapılan alanda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını ve ön tahsisin kesin tahsise dönüştürülmesi için de herhangi bir talepte bulunulmadığını belirterek tahsisi iptal etmek istedi.

Belediye Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Tahsislerin sürüncemede kalmasının Akdeniz halkının yararına olmadığını düşündüğümüzden, bu alanların Akdeniz halkının hizmetine sunulması için bu konuları değerlendirmeye aldık” dedi.  

 

“TAHSİS İPTALİ TALEPLERİ KOMSİYONLARA GİTSİN”

AKP Grup Sözcüsü Mehmet Güler ise tahsis iptalleri ile ilgili kendilerine gündemin geç gönderilmesi nedeniyle yeterli incelemeyi yapma fırsatı bulamadıklarını söyleyerek, tahsis taleplerinin ilgili komisyonlara havale edilmesini istediklerini söyledi.

Yine AKP’li Mustafa Turan da, belediye yönetimine; “Bu alanların neden amaç dışı kullanıldığına veya neden yatırıma başlanmadığına dair bir bilgi istedik mi?” sorusunu yöneltti.

 

DEM VE CHP HEMEN OYLAMA İSTEDİ

DEM Parti’den Özgür Çağlar ise “Söz konusu tahsis iptallerinden ikisi; Tırmıl Tepesi’nin güneyinde kalan boş alan bir diğer alan Spor Bakanlığına 10 yıllığına Yılmaz Güney Parkını içeriyor. Bu konu komisyonlara gönderilerek gündem meşgul edilmemeli. Meclis üyeleri araştırma yapacaklarını söylüyorlar ama meclise kadar bilgi alabilirlerdi. Komisyonlara gidilmeden oylamaya geçilmeli” dedi.

CHP adına söz Mahmut Dönmez de, “Geçmiş meclisten de bu konulara hakimiz. Geçmiş dönem belediye başkanının amacı dışında Spor Bakanlığına verilen yerlerle ilgili bir şey yapılmamışsa belediyemiz burayı farklı bir şekilde değerlendirebilir. Biz konuya hakimiz, mecliste oylanabilir” dedi.

 

“AMACINA UYGUN TAHSİSLERİN KARŞISINDA DEĞİLİZ”

Ancak Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, “Meclis üyesi arkadaşlarımız konuyu yakından biliyorlar, biz de kökten dar bir anlayış ile yapılan her tahsisin iptali gerektiğini düşünmüyoruz. Özel olarak baktığımızda amacına uygun kullanılan bir tahsis var ise Akdeniz halkının yararına olduğunu düşünerek karşı durmayız. Hiçbir tahsis uygun değil, ya bir şey yapılmamış ya da istenmeyen görüntülerin olduğu harabe binalara dönmüş. Ya da insanların izole edildiği yapılar halini almış. Bu gündemler şaibe yaratacaklar gündem değil.

Tırmıl Miting alanı diye geçen bir yerde, tarihi sit alanının olduğu hemen yanındaki tahsis yapılan alan söz konusu işlem tarihinden buyana tek bir kazma bile vurulmamış. Haliyle bu tartışmaya açık bir durum olmadığı için biz bu konuyu Akdeniz halkının takdirine bırakacak şekilde oylamaya sunacağız” dedi.

AKP’li Mustafa Turgut ise yeni meclis üyesi olduğunu ve bilgi sahibi olmadığını söyleyerek, sağlıklı karar alınabilmesi adına tekliflerin komisyonlara gönderilmesini istedi.  

DEM Parti’den Hikmet Bakırhan ise Akdeniz’in büyük bölümünün depolama alanları ile kaplandığını, nefes alacak yer kalmadığını belirterek, “Yılmaz Güney Parkı, Akdeniz halkının serinlemek için kullanabileceği tek alan. Belediyenin gereksiz bir şekilde yaptığı bu tahsis bir an önce iptal edilmeli ve tesis halkın kullanımına sunulmalı” görüşünü bildirdi.

 

“TAHSİSLER İPTAL EDİLDİKTEN SONRA MİLYONLARCA LİRA HARCANAN BU ALANLAR NE OLACAK?”

Tekrar söz alan AKP’li Aydın Eğin ise “Tırmıl Tepesi’nin var olduğu yerdeki alan yıllarca miting alanı olarak kullanıldı. Şuanda bizim verdiğimiz tahsis ile Milli Eğitime verildi. Bu alanın üzerinde devletin masraf ettiği milyonlarca lira par var. Yakın zamanda o binalar faaliyete geçirilip Akdeniz halkını hizmetine sunulacak. Dünya kadar masraf yapılmışken orayı tekrar yıktığınızda halkın parasını çarçur etmiş olacaksınız. Biz yapılan inşaatın tekrar yıkılmasına karşıyız. Bu vatandaşları parasıdır. Grubuz adına bunu kabul etmeyeceğiz.

Ayrıca Yılmaz Güney Parkından bahsedildi. Parkı hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Biz buraya geldiğimizde parkı hale içer acısıydı. Hatip arkadaşlar orada havuz vardı, insanlar serinliyordu diyor da oradan kimse geçemiyordu, ucubeye dönüştü. Bir meclis üyesine kiraya verilmiş, o da çalıştıramamış tamamen atıl durumda olan bir yerdi. Bizim gelmemiz ile beraber şuanda insanlar oradan geçerken gıpta ile bakıyorlar. Çok güzel bir tesis inşa edildi. Orada şehir dışından gelen öğrenciler orada vakit geçirebiliyorlar. Şuanda iyi bir şekilde hizmet veriliyor.

Siz orayı diyelim ki oy çokluğuyla aldınız ne yapmayı düşünüyorsunuz? Kocaman bir binayı yıkacak mısınız? Orada eşi benzeri olmayan yâri olimpik bir havuz yapıldı. Siz bunu istemiş olsaydınız yazın gençlerin çocukların hizmetine sunabilirdiniz. Bunu yapmadınız. Yazık ediyorsunuz orada büyük bir hizmet var. Bu hizmetin heba olmasına lütfen siz de destek vermeyin. Bize göre bu yanlış bir karardır ve bu yanlıştan dönülmesinde yarar vardır” diye konuştu.

 

DEM PARTİ GÖZALTILARIN RÖVANŞINI MI ALDI?

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Nuriye Aslan ise söz konusu iptal edilmek istenen tahsislerin, DEM Parti belediye meclis üyelerinin gözaltına alındığı gün yapılan meclis toplantısında yapıldığını anımsatarak, “Bu tahsisler belediye meclis üyelerimizin gözaltına alındığı gün gerçekleştirilen meclis toplantısında alındı.

Birçok kez sormamıza rağmen şuan da oranın ne olarak kullanıldığını bilmiyoruz? Oradaki havuzdan halkımız yararlanamıyor, çocuklarımızı Toroslar’a götürüyoruz.

Tahsisini istediğimiz işlemler Akdeniz halkının hizmetine sunulmak için yapılıyor” dedi.

 

“TAHSİSLERİ YIKIM İÇİN HALKIN KULLANIMI İÇİN İPTAL EDİYORUZ”

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız ise “Biz bu tahsis iptallerini yıkım veya kapatılmaya yönelik değil tam tersine hepimizin kullanıma açılmaya uygun inşaatlar yapılmasına yönelik işlem yapıyoruz. Keşke oralar Akdeniz halkının hizmetine sunulabilecek alanlar olsaydı ama sizlerde biliyorsunuz ki oralar harabeye dönmüş durumda. Bölge halkının ihtiyacını karşılayacak sosyal, kültürel yapılara dönüştürmek istiyoruz.

Mesela biz Yılmaz Güney Parkı’nın kullanımı ile ilgili biz gerek valiliğe, gerek kaymakamlığa başvurularda bulunduk. Valilikten ve kaymakamlıktan ortak çalışma yürütme konusunda iradeyi ortaya koymak için istediğimiz randevuya bile dönüş olmadı.

AK Parti, CHP ve DEM Partinin bu konuda ortak bir irade koyup, valilik ve kaymakamlığın belediyemizin ilgili yönetimini muhatap alması ve ortak çalışma yürütülmesi için çağrıda bulunalım. Valilik ve kaymakamlar başta olmak üzere biz ket yönetimi ile Akdeniz belediye yönetimi olarak biz ortak çalışmaya açığız” dedi.

 

“PARA YOK DİYORSUNUZ, TAHSİSLERİ İPTAL EDİYORSUNUZ”

Bunun üzerine AKP’li Aydın Eğin ise, “Para yok diyorsunuz ama bunların tahsisini geri istiyorsunuz nasıl yapacaksınız? Vali beyden, kaymakamdan randevu talep ettik vermedi diyorsunuz. Devletin orada yaptığı büyük bir hizmet var bunları görmemezlikten gelmemiz mümkün değil. Devletin koca yatırım yıkmaya çalışıyorsunuz diğer taraftan vali bey, kaymakam nerden randevu vermedi diyorsunuz. Empati kurarsanız bunun nedenini ortaya rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Tabi ki vali ile kaymakam ile koordineli çalışmalısınız. Bu sayede daha büyük hizmetler yapılabilir. Ama bununla ilgili sizin oluşturduğunuz bir altyapınız var mı?” tepkisi verdi.

 

“YIKMAYACAĞIZ, GÜZELLEŞTİRECEĞİZ”

DEM Partili Hikmet Bekir Bakırhan ise “Biz güzelleştireceğiz diyoruz onlar yıkacaksınız diyor. Yıkmayacağız. Biz kesinlikle orayı güzelleştirmek için geri alıyoruz. Akdeniz halkının bir nebze olsun nefes alacağı bu alanların Akdeniz halkının kullanımına sunulmasını istiyoruz. Belediyemizden zengin bakanlıklar ne zaman projelerini getirir, ne zaman ciddi olduklarını gösterirlerse yine tahsis eder, yine veririz” dedi.

 

“BİZE BİLGİLENDİRMEDİNİZ”

AKP Grup Sözcüsü Mehmet Güler ise “Bunu meclise taşımadan önce bize bildirebilirdiniz, bizlerden meclis üyeleri de gelirdi, giderdik görüşürdük. Kapalı diyorsanız belki açılmasını sağlayabilirdik. Akdeniz halkı için yararlı bir iş yapmak adına. Meclise taşımadan önce keşke önce bizimle görüşseydiniz. Direk buraya taşınması gereksiz oldu.

CHP’li Mahmut Dönmez ise “Bakanlık da belediye de yapmıyorsa, hangi kurum hizmet yapıyorsa o yapsın. Bir işlem yapılmamışsa belediyemiz yapacaksa burada elimizi kaldırırız. İkisi de bizim kendi kurumlarımız. Neden bu kadar eleştiriliyor?” dedi.  

 

VALİ VE KAYMAKAMA RANDEVU TEPKİSİ

Hoşyar Sarıyıldız ise “Bakanlıkta bizim, belediye de bizim” diyerek, particilik yapmadıklarını belirtti. Sarıyıldız, “Burada bir siyasi parti ismi zikretmiyorum. Particilik yapmamaya dikkat ediyoruz. Particilik ayrıştırma dili bizim yapabileceğimiz bir tarz olmamalı. Amaç Akdeniz’de yaşayanları hizmet alması. Düşünebiliyor musunuz; yönetim değişti diye mülki idare amiri yeni yönetimi kabul etmiyor. Valilik, kaymakamlık aynı sırf yönetim değişmiş diye böyle bir uygulama doğru, hukuki değildir. Bu yanlıştan dönülmelidir. Aynı yaklaşım bu görüşme taleplerinin yerine gelmesi için sürmeli. Valiliğimiz, kaymakamlarımız ile bir araya gelip kentin sorunlarını çözmemiz lazım” diye konuştu.

Müzakerelerin ardından yapılan oylamalarda tahsis iptalleri AKP’nin ret vermesine rağmen DEM Parti ve CHP’nin kabul oyları ile kabul edildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA