Akkuyu Nükleer için 60 yıllık hizmet sözleşmesi imzalandı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Akkuyu Nükleer için 60 yıllık hizmet sözleşmesi imzalandı



 

Haber Merkezi

 

TASS haber ajansının aktardığına göre Rosatom Servis Şirketinin genel müdür yardımcısı Dmitriy Paseviç, sektör dergisi Vestnik Atomproma‘ya verdiği mülakatta, “Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan sözleşme teknik bakım, ekipman onarımı, yedek parça temini ve onarımlar için teknolojik dokümantasyonun geliştirilmesini kapsıyor. Ancak operasyonel danışmanlık dahil değil” dedi.

Paseviç, “Sözleşme, öngörülen 60 yıllık işletme ömrünün tamamı için geçerli” ifadesini kullandı.

 

TEK SEFERDE TÜM İŞLETME DÖNEMİ İÇİN İMZALANMADI

Öte yandan Paseviç, hizmet sözleşmelerinin her zaman tek seferde tüm işletme dönemi için imzalanmadığını, zira bunun ülkenin yasal çerçevesi ve tedarik prosedürleri de dahil olmak üzere yerel özelliklere bağlı olduğunu belirtti.

Yetkili, “Uzatma hükümleriyle birlikte 3 ila 12 yıl arasında değişen sözleşmelerimiz var. Türkiye’deki Akkuyu ve Mısır’daki ed-Debaa Nükleer Santrali gibi projeler için tüm işletme ömrü boyunca geçerli olacak uzun vadeli sözleşmeler mevcut” diye konuştu.

Ayrıca bakım çalışmalarının hem Rus hem de yerel uzmanlar tarafından yürütüleceğinin altını çizen Paseviç, “Her zaman yerli şirketlerle çeşitli derecelerde işbirliği yapıyoruz, bu da karşılıklı yarar sağlıyor ve kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanıyor” diye ekledi.

 

TÜRKİYE’NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ

Akkuyu, tamamı Rusya tarafından finanse edilen Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyor.

Rosatom, santralin tasarım, inşaat, bakım, işletme ve nihai olarak işletmeden çıkarılmasından sorumlu şirket olan Akkuyu Nükleer’in çoğunluk hissesine sahip.

Bu proje, küresel nükleer endüstride yap-işlet-devret modeli kapsamında hayata geçirilen ilk proje.

Hükümetler arası anlaşmaya göre, Akkuyu santralinin ilk güç ünitesinin gerekli tüm izinlerin alınmasından itibaren yedi yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor ve ilk ünite için inşaat lisansının 2018’de verildiği göz önüne alındığında, projenin tamamlanma tarihi 2025 olarak belirleniyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA