Akdeniz yönetimi 5 ayı değerlendirdi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Akdeniz yönetimi 5 ayı değerlendirdi



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in hizmete en aç bölgesi olmasına rağmen yıllardır üvey evlat muamelesi gören merkez Akdeniz ilçesinin DEM Partili belediye yönetimi seçim sonrası aradan geçen 5 aylık süreci değerlendirdi.

Belediye Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda Eş Başkanlar Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan, belediye çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

 

“GÜNCEL HAK EDİŞLERLE BİRLİKTE BELEDİYENİN TOPLAM BORCU 800 MİLYON TL’Yİ AŞMIŞ DURUMDA”

Akdeniz Belediyesi’nin 1 Ocak 2024 - 31 Temmuz 2024” tarihleri arasında netleşen toplam borç miktarının 858 milyon TL olduğunu açıklayan Sarıyıldız, “Önceki yönetim döneminde belediyemize gelir sağlayıcı herhangi bir yatırım ve proje üretilmediği gibi, hayali birtakım harcamalar; Meclis toplantısının hemen öncesinde meclis üyelerimizin gözaltına alınıp elde edilen sayısal çoğunlukla yapılan kimi tahsisler ve borçlanma yetkisi alınmasıyla da belediyenin borç ve faiz yükü ağırlaşmıştır.

Bu yüksek borç nasıl yapılmış bir tarafa; çöp konteynırı, kırtasiye malzemesi ve teknik alet ve malzemelerin bile yeterli miktarda olmayışı, bu kadar paranın nereye gittiği sorusunu akıllara getirmektedir. Bizler; var olan borcu, çalışmalarımıza engel yapmadan ve mazeretlere sığınmadan, tüm zorluklara rağmen hizmetlerimizi yürüttük ve projelerimizi hayata geçiriyoruz.

Belediyenin 1 Ocak – 31 Temmuz 2024 tarihleri arası toplam geliri 523 milyon 646 bin TL’dir. Aynı tarihler arası toplam gideri ise 873 milyon 883 bin TL’dir. Görüldüğü üzere sadece son 7 aylık dönemde gelirimiz ile giderimiz arasındaki fark (eksi) 350 milyon 237 bin TL’dir.

Belediyemizin 1 Ocak ile 31 Mart 2024 arası 652 milyon 748 bin TL borç varken ve sadece 31 Mart ile 5 Nisan 2024 (mazbata günü) arası 42 milyon TL’lik bir fatura/ borç girişi olmuştur. Düşünebiliyor musunuz 1’inci aya ait faturayı; seçimi kazandığımız günden hemen sonrasına keserek borçlarının 42 milyon TL tutarını az göstermişlerdir.

Bu arada önceki yönetim döneminde belediyenin en değerli taşınmazlarının, karşılıksız ve uzun süreli olacak şekilde bakanlıklara tahsis edilmesi ve sonrasında da herhangi bir şekilde Akdeniz halkının hizmeti ve yararı için kullanılmaması üzerine yapılan kimi tahsislerin iptalini de Meclis gündemine taşıyacağız” dedi.

 

“31 MİLYON TL HESABIMIZDAN ‘EKSTRA’ KESİNTİ YAPILDI”

Cumhurbaşkanının yaptığı ‘belediye borçlarının kaynağından kesilmesi’ talimatı ile İller Bankası gelirlerimiz azalmış ve belediyemiz ağır bir mali sıkıntı içerisine girmiş durumdadır.

Nitekim Cumhurbaşkanı’nın; belediyelerin borçlarına dair yaptığı açıklamasından sonra, borcumuza mahsuben İller Bankası tarafından Maliye’ye; bu yılın 7’inci ayında 22 milyon TL; 8’inci ayda 9 milyon TL olmak üzere toplamda 31 milyon TL hesabımızdan ‘ekstra’ kesinti yapılmıştır.

İller Bankası’nın yaptığı kesintiler sonrası aylık ortalama memur, kadrolu işçi ve şirket personelinin yaklaşık 55 milyon TL tutan personel maaşlarının ödenmesinde sıkıntı ortaya çıkmaya başlamıştır.

 

“PERSONEL YETERSİZ, TEMİZLİK ŞİKAYETLER GELİYOR”

Bütün bu zorluk ve belediyelerin karşısına çıkarılan engellere rağmen ağır koşullarda çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinin iyileştirilmesi ve çalışma şartlarının kolaylaşması için hazırlığımız bulunmaktadır. Bu kapsamda süpürgeci personelimize ek 1.500 TL, kamyon arkasında çalışan personele de ek 3.000 TL ödenek tahsisi için çalışma yapmaktayız. Belediyemizde; bugün itibariyle 226 memur, 58 kadrolu işçi; Personel AŞ ve İmar AŞ adlı 2 şirketimiz bünyesinde de 766 olmak üzere toplamda bin 50 personel arkadaşımız hizmet vermektedir.

Akdeniz, yaklaşık 300 bin insanın ikamet ettiği, gündüz nüfusunun ise 1 milyonu aştığı, yüz ölçüm olarak da kentimizin en büyük ilçelerinden biridir. Çok geniş sınırlara yayılmış toplam 65 mahallemizin 2 bin 841 sokağına temizlik hizmeti sunuyoruz. Çevre temizliğiyle ilgili şikâyetlerin farkındayız.

Geçen dönem, Çevre Koruma Müdürlüğümüzde 282 belediye personeli; 98’i Toplum Yararına Proje (TYP) kapsamında olmak üzere toplam 380 personel çalışmakta idi. Fakat biz göreve gelip daha mazbatamızı almadan TYP ile çalışan 185 personel Kaymakamlık tarafından geri çekildi. Akdeniz; bayram arifesinde temizlik personeli sıkıntısı yaşadı.

Görüldüğü üzere geçen dönem Akdeniz’in 2 bin 800’ü aşkın sokağında hizmet veren temizlik personeli 380 kişi iken, bugün ise belediye bünyesinde çalışan personel sayısı ihtiyacı karşılayamamaktadır. Düşünün ki 2 bin 800’ü aşkın sokağı olan bir ilçede sadece 95 süpürgeci, 77 araç arkası personel, 56 şoför çalışmaktadır. Bu sayının, Akdeniz’in ihtiyacını karşılaması mümkün müdür?

Önceki yönetimin tamamen hayali bir bütçe ile şişirdiği ve özellikle belediyeye personel alımında yasal sınırı aştığı bir durumda belediyeye personel alımı yapamadığımızı düşünecek olursak, çevre temizliği sorununun nedenini anlamış olacağız. Bu konudaki yorumu yine kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Biz; belediyemize temizlik personeli alınarak sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 17 Temmuz 2024 tarihinde yazılı başvuru yaptık. Fakat halen bu konuda bize bir dönüş yapılmadı. Sizlerin aracılığıyla Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz; Çevre koruma müdürlüğümüze personel alımı için yazdığımız yazıya bir an önce olumlu yanıt vermelerini, Akdeniz halkı adına Bakanlıktan talep ediyoruz” diye konuştu.

 

“BÜROKRASİ RANDEVU TALEPLERİMİZE DÖNÜŞ YAPILMIYOR”

Ayrıca Valilik, Kaymakamlık ve kimi ilgili müdürlüklerin belediyeye olan tutum ve yaklaşımını da eleştiren Eş Başkan Sarıyıldız, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri, Valilik, Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığı ile görüşmek için ısrarla randevular talep ettik. Ancak aradan geçen 5 aya rağmen bu talebimize herhangi bir dönüş yapılmadı. Belediye aynı belediye, halk aynı halk… Önceki yönetimle her fırsatta bir araya gelen mülki idare amirleri, yeni yönetimle neden hiçbir şekilde bir araya gelmek istememektedir, anlamış değiliz!  Bizler; bu tavırdan da bir an önce vazgeçilmesini ve tarafımıza randevu verilerek kentimizin, ilçemizin ve vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için görüşmek istediğimizi belirtiyoruz” dedi.


OKULLARA “YARDIM ALMAYIN’ TALİMATI MI VERİLDİ?

Öte yandan Eş Başkan Sarıyıldız, bölgedeki okul müdürlerinin çeşitli konularda destek istemelerinin önü kesilerek, belediyelerden hiçbir şekilde yardım veya destek almamaları yönünde talimat verildiği yönünde duyumlar aldıklarını da açıkladı.

Hoşyar Sarıyıldız, “Bizler; camilerde olduğu gibi, okullarımızda da ihtiyaçları karşılamak istediğimizi belirtiyoruz. Dolayısıyla idarenin bu kısıtlayıcı talimatından vazgeçmesini bekliyoruz. Çocuklarımızın eğitim süreçlerinde yanlarında olduğumuzu, okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimizin yapacağı başvurulara elimizden geldiğince destek olmak istediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

 

İŞTEN ÇIKARMALAR

İşten çıkarmalar ile ilgili de konuşan Sarıyıldız, “Seçimlerin ardından aylarca işe gelmeyen, rapor üstüne rapor alıp aylardır hiç çalışmayan kimi personelimiz de var. Bazı personelimiz ise yapılan görevlendirme ve birim değişikliğine rağmen görev yerine ya hiç gitmemiş veya kendisine verilen işi/görevi yapmayacağını söylemiştir.

Seçim sonuçlarını hazmedemediği anlaşılan, kayyım hayali kuran, bizlere karşı siyasi tavır almaya çalıştığı görülen bazı çalışanların bu yola girdiğini de maalesef açıkça söylemek zorundayız.

1 Nisan 2024 itibariyle belediyemizde; Ailevi nedenler, iş veya görev değişikliği ya da verilen görevi yapmayacağını belirterek istifa eden personel sayısı 16’dır. Emekliliği gelip, kendi isteğiyle emekli olan personel sayımız 11’dir. Hastalık ve kalp krizi sonucu vefat eden personel sayımız 2’dir.

Akdeniz Belediyesi Personel A.Ş Disiplin Kurulu kararıyla işine son verilen belediye personel sayısı 8’dir. Bu 8 personelin işten çıkış sebebi; işe hiç gelmemek, verilen işi kasıtlı olarak aksatmak veya işini yapmamak için üst üste rapor almaktır. Yasa gereği rapor süreçleri sonuna dek beklenmiştir.

Belediyemizde, 1 Nisan’dan sonra ‘devamsızlık’ nedeniyle işten çıkarılan personel sayısı 3’tür. Yasa uygulanıp işe gelmeyenler hakkında 5 gün tutanak tutulmuş, sonuçta devamsızlık nedeniyle iş akitlerine son verilmiştir.

Özetle; İstifa Eden 16; Emekli 11; Disiplin Kurulu Kararıyla (Verilen Görevleri Yapmamak, Sık Sık Rapor Almak Nedeniyle) İşine Son Verilen 8; Devamsızlık Nedeniyle 3; Mahkeme Kararıyla Çıkış 1 ve Vefat 2; olmak üzere toplam 41 personelimizin, aradan geçen 5 ayda belediyemiz ile ilişiği kesilmiştir.

Türkiye’nin birçok belediyesinde, ‘yerel seçimlere 6 ay kala işe alınan’ çalışanların işine son verildi. Fakat biz bunu yapmadık! Seçime 6 ay kala belediyeye girişi yapılan 38 personelimizin işine son vermedik, birlikte çalışmaya devam ettik, ediyoruz.

Elbette personel eksikliği nedeniyle belediyemizde yeni görevlendirmeler yaptık. Ancak emekli olması için hiçbir çalışanımızı zorlamadık. Kimseye mobbing uygulamadık. Belediyenin sosyal medya paylaşımlarını beğenin, yorum yazın’ şeklindeki yaklaşımdan uzak durduk, emekçi arkadaşlarımıza baskı kurmadık” dedi.

 

“HALEN KAYYIM HAYALİ KURANLAR, KAPI KAPI GEZİP KAYYIM DİLENENLER VAR”

Son olarak en çok tartışılan konulardan biri olan belediye yönetimine kayyum atanması ile ilgili ise Sarıyıldız şu ifadeleri kullandı; “Maalesef kentimizde de seçim sonuçlarını hazmedemeyip kapı kapı gezerek kayyım dilenen; kayyım hayali kuran, hakkımızda kamuoyu nezdinde algı oluşturup asılsız haberler servis eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bizim, kayyım gibi bir gündemimiz yok. Bütün faaliyetlerimiz halkçı şeffaf, demokratik ve kapsayıcı bir belediyecilik anlayışıyla yürütülmektedir.

Hukuk dışı, yasa ve mevzuat dışı hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmedi, bundan sonra da gösterilmeyecektir. Belediyemizin her türlü görevlendirme ve atamaları; ilgili birimlerle tartışılarak Eş Başkanlar tarafından değerlendirilmekte ve benim tarafımdan gerçekleştirilmektedir.  Yaratılmak istenen algıların karşısında halkımız, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri en başta olduğu gibi bizlerin yanında durmuş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımız her zaman yanımızda durmuş ve destek mesajları vermişlerdir. Dolayısıyla Mersin halkı, bir bütün olarak demokrasiye sahip çıkmış, gerek içeriden, gerek dışarıdan kayyım hayalleri kuranların bu konudaki hayalleri suya düşmüştür.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA