Mersin Alata’ya sahip çıktı! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersin Alata’ya sahip çıktı!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli ilçesinde 3.5 km sahili bulunan yaklaşık 3000 dekarlık alanda kurulu Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün 1’nci sit derecesinin düşürülmesine yönelik çalışmaya tepkiler sürüyor.

Son olarak enstitünün kapısına giden Mersin Çevre Platformu bileşenleri, “Alata halkındır halkın kalacak!” pankartı açarak iktidara seslendi.

 

“KÜLTÜR, TABİAT VARLIKLARI, SİT VE KORUMA ALANLARI RANTA KURBAN EDİLMEKTE”

Burada platform adına bir basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan okudu. “Gezegenimiz küresel ısınma ve iklim krizi ile karşı karşıyadır” diyen Aslan, “Ülkemiz iklim krizi yüzünden kuraklık tehdidi yaşıyor. Susuz yaşam tehlikesi bizi bekliyor. Su biterse hayat biter bilinciyle bundan sonra bilimsel metotlarla yaşam alanlarımızı korumamız ve iklim krizine karşı mücadele etmemiz gerekirken, ülkemizde genel olarak sürdürülebilir gelişme adı altında kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanları ranta kurban edilmektedir.

 

“LABORATUVAR NİTELİĞİNİ TAŞIYAN ALATA, 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI”

Rant politikaları ile kentimiz de yaşam alanlarımız vahşi madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım ve hayvancılık yüzünden talan edilerek kirletilmiştir. Son günlerde, rant uğruna, kentimizin tarımsal gözbebeği olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün ekolojik yapısını bozmak için yoğun çalışma başlatıldığının duyumunu kamuoyundan öğrenmiş bulunmaktayız. 

Bölgemizin akciğerleri, ülkemiz ve kentimiz için çok önemli araştırmalar yapan bir laboratuvar niteliğini taşıyan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yeri 1. Derece doğal sit alanıdır.

 

“ALATA RAPORLAR HAZIRLAYIP, TARIM TEKNİKLERİ KONUSUNDA UZMAN YETİŞTİRMEKTE”

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün görev alanı göller yöresi dışında bütün Akdeniz Bölgesini kapsamaktadır. Ana görev başlıkları ise meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, toprak, su kaynakları ve arıcılık olarak belirlenmiştir. Kurumun çalışmaları; verim ve kaliteyi geliştirmek, tohumluk üretmek, fidan temin etmek, toprağın verimlilik potansiyelini belirleyerek, uygun gübreleme teknikleri geliştirmek, su kaynaklarını korumak ve rekolte tahmin raporları hazırlamak gibi işlerin yanında tarım teknikleri konusunda uzman yetiştirmektir.

 

“YETKİLİLERDEN, ALATA’NIN MEVCUT YAPISINI BOZACAK PLANLARDAN VAZGEÇMELERİNİ TALEP EDİYORUZ”

Ülkemiz ve kentimiz için çok önemli bir işleve ve ekolojik özelliğe sahip olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün yerinin tamamı koruma alanı iken, son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü olan 1. Derece sit alanı özelliği kaldırılarak, alanın bir kısmının imara açılarak turizm için kullanılması amaçlanmaktadır. Bu amaç kamu zararı oluşturmanın yanında bölgemizde tarımın geleceğini olumsuz etkileyeceği açıktır.

Yetkililerden, Alata’nın mevcut yapısını bozacak planlardan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Alata’nın mevcut yapısının korunması için bundan sonra da demokratik ve hukuksal mücadele etmeye devam edeceğiz. Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA