Alata korunarak geleceğe taşınmalı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Alata korunarak geleceğe taşınmalı



 

Haber Merkezi

 

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün, 1. Derece Doğal SİT Alanı statüsünün turizm için değiştirilerek imara açılarak yapılaşmaya izin verilmesine yönelik girişimlere bir tepki de ziraat mühendislerinden geldi.

Yazılı bir açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya, kuruluşu 1944 yılında yapılan Alata’nın Mersin ve çevre illerin tarımsal üretimine büyük katkılar sağladığına dikkat çekti.

 

“ALATA BİLİMSEL BİLGİ ÜRETİYOR”

Özkaya, “Yerli muz, çekirdeksiz limon, çilek üretimi, sebze ve süs bitkileri, gıda işleme ile tarımsal yayım kapsamında bölge kırsal kalkınmasının temelinde yer alan Alata ulusal ve uluslararası birçok projede yer almıştır.

Mevcut durumda faydalı böcek üretimi yapmaya başlayan, TÜBİTAK, TAGEM, Kalkınma Ajansı ve AB projelerinde yürütücü veya ortak kuruluş olan Alata’nın bilimsel bilgi üretirken bölge kalkınmasına da fayda sağladığını görmekteyiz.

Yine doğal flora ve faunası, doğal kumul alanları ve ekotonları ile sürdürmekte olduğu araştırma, üretim ve eğitim görevlerinin yanı sıra; canlılarının doğal yaşama ortamları nedeniyle biyoçeşitliliğin en iyi örneğini oluşturduğundan T.C. Kültür Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 09.10.2000 tarih ve 3877 sayılı kararı ile ‘I. Derece Doğal Sit Alanı’ olarak ilan edilmiştir.

 

“ALATA’YI; ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA VE ÜRETİM MERKEZİ YAPMALIYIZ”

Son günlerde Tarımsal üretim ile alakası olmayan bazı çevrelerin Alata’nın halka açılması konularını gündeme getirerek bu kurumu farklı şekillerde itibarsızlaştırmaya yönelik çabalarına şahit olmaktayız.

Konu ile alakalı önceliğimiz birçok meslektaşımızın da çalışmakta olduğu bu kurumun yerleşkesi olan alanın 1. derece doğal sit alanı durumunun korunmasıdır.

Alata’nın 1. Derece doğal sit alanı pozisyonunun korunması sonrasında tüm paydaşlar ile bir araya gelerek bu kurumu Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi yapma yolunda projeleri hep beraber tartışabiliriz.

Sonuç olarak 1. derece doğal sit alanı durumunda olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü arazilerinin kesinlikle 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunması ve geleceğe bu şekilde taşınması hepimizin kırmızı çizgisidir” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA