Suriyelilerin Mersin’de yaşadığı zorluklar kitap oldu | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Suriyelilerin Mersin’de yaşadığı zorluklar kitap oldu



 

Haber Merkezi

 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 25 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 7 bin 739 kişi azalarak toplam 3 milyon 105 bin 539 kişi oldu. Suriyeli sayısı 2017 yılından bu yana en düşük seviyesinde.

Ülkemizde 3 milyon 99 bin 524’ü geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, 221 bin 353’ü uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar ve 1 milyon 104 bin 353’ü ikamet izniyle kalan yabancılar olmak üzere toplam 4 milyon 425 bin 230 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunmakta.

 

MERSİN’DE KAÇ SURİYELİ VAR?

Mersin’de ise kayıtlı 201 bin 795 Suriyeli yaşarken, kent bu rakam ile Türkiye’de en çok Suriyelinin bulunduğu 6’ıncı büyükşehir olarak öne çıkıyor.

 

ARAŞTIRMACILAR KİTAP YAZDI

Mersin sık sık aldığı yoğun göç ile gündem olurken Mersin Üniversitesi (MEÜ) Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan “Mersin'de Yaşayan Suriyeliler” kitabı yayımlandı.

Üniversite Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacıları ve Prof. Dr. Esra Dik editörlüğünde hazırlanan "Mersin’de Yaşayan Suriyeliler" kitabı Nobel yayınevi tarafından yayımlandı.     

 

SURİYELİLERİN GÜNLÜK YAŞAMI VE KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLARI DERİNLEMESİNE İNCELENDİ

Mersin’de Yaşayan Suriyeliler kitabı, Mersin’deki Suriyeli topluluğun günlük yaşamını ve karşılaştıkları zorlukları derinlemesine inceliyor. Şehrin sosyal dokusunu daha iyi anlamak için hazırlanan eser, Suriyelilerin Mersin’deki mekânsal dağılımlarını, kentsel aidiyet hislerini, iş gücüne katılımlarını ve yoksullukla mücadelelerini ele alıyor. Ayrıca, toplumsal cinsiyet rolleri ve yerel halkla etkileşimler de detaylı bir şekilde kitapta inceleniyor.

 

KİTAP, AKADEMİSYENLERİN DİSİPLİNLER ARASI İŞ BİRLİĞİYLE GELİŞTİRİLDİ

Akademisyenlerin disiplinler arası iş birliğiyle geliştirilen eser, anket verileriyle desteklenerek okuyuculara hem teorik hem de pratik bir bakış açısı sunmayı hedefliyor. Mersin’in sosyal dinamiklerini anlamak isteyen araştırmacılar, öğrenciler ve politika yapıcılar için önemli bir kaynak olan kitap, şehirdeki göçmen toplulukların yaşamlarını daha iyi kavramak isteyen herkese hitap ediyor.

 

SURİYELİLERE DAİR GENEL TABLO SAYISAL OLARAK ORTAYA KONULUYOR

Kitabın başlangıcında yer alan Prof. Dr. Esra Dik’e ait “Editörden” kısmında Mersin’in göç tarihi ve Suriye İç Savaşı sonrası Mersin’e göç eden Suriyelilere dair genel tablo sayısal olarak ortaya konuluyor. Prof. Dr. Songül Sallan Gül'e ait değerlendirme yazısı, Suriyeli göçünün analizine dair bir yol haritası sunarak Mersin'deki Suriyeliler kitabının alana kattığı değeri inceliyor. Tolga Levent ve Seda Sakar anket sonuçlarını mekânsal olarak analiz ediyor. Mersin metropoliten alan içerisinde ilçe düzeyinde Suriyelilerin mekânsal dağılımlarını ve bu dağılımlar üzerinden Suriyelilerin uyum kapasitelerini artırmaya yönelik etkin uygulamalar üzerine bir tartışma yürütülüyor.

 

HANGİ AKADEMİSYEN NEYE DİKKA ÇEKTİ?

Özkan Durna, Mersin’de yaşayan Suriyelilerin kentlilik bilinç düzeylerinin değerlendirilmesini içeren bir yazı kaleme alıyor.

Kandemir Atçeken, Türk vatandaşı olan ve geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin kentle ve yerel halkla ilişkilerini inceliyor. Bu özgün çalışma, daha önce literatürde yapılmamış bir karşılaştırma sunarak, aynı zamanda vatandaşlık ve uyum ilişkisini tartışıyor.

Muhammed Erkam Doğru, Mersin’de yaşayan Suriyelilerin, Türkiye’ye gelmeden önceki çalışma yaşamı ile göç sonrası çalışma yaşamı ve dinamiklerini tartışıyor.

Fatma Yeşilkaya, Mersin’de ikamet eden Suriyelilerin yoksulluk deneyimlerini ele alıyor. Duygu Öztürk Kırışık, Mersin’de yaşayan Suriyeli kadınları toplumsal cinsiyet perspektifinden inceliyor ve toplumsal cinsiyetin etkilerini aşmak konusunda yerel yönetimlerin önemine dikkat çekiyor.

İrep Kıroğlu Bayat, Mersin’de yerel halkın Suriyelilere yönelik tutum ve algılarının psiko-sosyal perspektiften değerlendiriyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA