Alata’ya sahip çıkalım! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Alata’ya sahip çıkalım!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan ve 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sahili 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün bulunduğu alanı kapsayan otoban çalışmaları endişeye neden oldu.

 

ÇALIŞMALARIN, RANT ODAKLARININ İŞTAHINI KABARTMASINDAN KORKULUYOR

Mersin’de yıllardır gözlerini 4,5 milyon metrekare araziye sahip doğa cenneti Alata Çiftliği’nin kuzey bölümündeki ormanlık arazide Çeşmeli- Kızkalesi otoyoluna alan açma gerekçesiyle ormanlık arazide, yaşlı ağaçların kesilmesi, yangın yolu, doğal gaz, elektrik gibi alt yapıya alan açılması gibi gerekçelerle önce seyreltilip katledilecek.

Doğal SİT alanı ilan edilen ve çivi çakılamaz çiftliğin kuzey bölümündeki bu çalışmaların yıllardır gözlerin rant için bölgeye diken rant odaklarının iştahını kabartmasından korkuluyor.

 

“AKDENİZ’İN EN DEĞERLİ ALANI, SAYISIZ BİTKİ VE CANLIYA EV SAHİPLİĞİ YAPAN DOĞA CENNETİ”

Konuyu kent gündemine taşıyan araştırmacı yazar Abdullah Ayan, Mersin’, Alata’ya sahip çıkma çağrısı yaptı.

“Cumhuriyetle yaşıt Akdeniz’in en değerli alanı, sayısız bitki ve canlıya ev sahipliği yapan doğa cenneti Alata Çiftliğine sahip çıkın, rantın geleceğimizi çalmasına bari bu kez dur deyin” diyen Ayan, “Çeşmeli- Kızkalesi Otoyoluna alan açma gerekçesiyle Alata'yı tırtıklama girişimi bölgenin akciğeri ve doğu Akdeniz'in eşsiz arazisini tümüyle ranta yem edecek son altın vuruşa doğru ilerliyor.

 

“BURAYI GÖZÜNE KESTİRMİŞ İŞ ADAMLARI İSTİHDAM, TURİZM GİBİ SÜSLÜ VAATLERLE ANKARA’NIN YOLUNU TUTACAKLAR”

İlk adım olarak doğal SİT alanı ilan edilen ve çivi çakılamaz çiftliğin kuzey bölümündeki ormanlık arazi, yaşlı ağaçların kesilmesi, yangın yolu, doğal gaz, elektrik gibi alt yapıya alan açılması gibi gerekçelerle önce seyreltilip katledilecek.

Ardından burayı gözüne kestirmiş iş adamları istihdam, turizm, döviz girdisi gibi süslü vaatlerle Ankara’nın yolunu tutacaklar.

 

“AVAN PROJELER KAFALARDA ÇİZİLMİŞ BİLE”

Kumul tepeleri ve ormanlık alanı inşaata açmak için avan projeler kafalarda çizilmiş bile.

Mevcut Erdemli yolunun ikiye ayırdığı Alata'nın üst kısmındaki hayaller gerçek olunca, kuzey parçası mevcut yol bir alt geçitle aşıldıktan sonra denizle bütünleşen güney bölgesine bağlanacak. Güney bölgesi SİT olarak ilan edildiği için bunu aşmanın da formülleri şu an pişiriliyor. Güneyde sera alanlarını büyütme, idari binayı yenileme, özel sektörle ortak yeni yatırım yapma iddiasıyla bölge sit alanı olmaktan çıkarılacak, kamuoyu tepkisi yükselirse -ki Mersin’in sahipsizliği en büyük güvenceleri- sit derecesinin düşürülmesi sağlanacak...

4,5 milyon metrekare araziye sahip doğa cenneti, her türlü canlıya ev sahipliği yapan cumhuriyetle yaşıt geleceğe miras bırakmamız ve gözümüz gibi korumamız gereken Akdeniz’in bu en değerli el değmemiş bölgesi rant peşinde koşan doymak bilmez birilerine kurban edilmeli mi?

Herkes yastığa kafasını koyduğunda bu soruyu kendisine bir kez daha sorsun...” dedi.

 

“ERDEMLİ ALATA’YA SAHİP ÇIKMAKTA KARARLI”

Bölge siyasetçilerinden Mehmet Topkara da, Alata’da endişeye neden olan çalışmalarla ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Çeşmeli otoyolunun Taşucu’na uzatılması çalışmalarında Kızkalesi etabını kapsayan Alata’dan geçecek yol için çalışmalar hızlandı. Otobanın Erdemli doğu çıkışı için Alata’da yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yolun buradan geçmesi gerektiğinin bilincindeyiz, buraya kadar bir sorun yok. Yol mantıklı olarak buradan inecek. Ancak geçmişte oynanan oyunların tekrarlanmasına yönelik bazı duyumlarımız var. Geçmişte Erdemli olarak biz Alata’ya sahip çıkarak başka amaçla kullanılmasına direndiysek, geldiysek bugünde bu anlayışı püskürtmeye yönelik mücadele etmeye kararlıyız” dedi.

 

24 YIL ÖNCE ALANIN TAMAMI DOĞAL SİT OLARAK KORUMA ALANIYDI!

Yoğun vahşi yapılaşmanın hız kesmediği Erdemli’de ki kalan son bakir alanlardan olan 2 bin 740 hektarlık bir alana sahip Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, çiftçiler için araştırma geliştirme çalışmaları yürütüyor.

Ancak her dönem tarım dışı istilacıların ilgi alanında oan Alata, turizme kazandırılma adı altında zaman zaman imara açılmak istendi.

Alata’nın tamamı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 09.10.2000 tarih ve 3877 sayılı kararı ile “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak ilan edildi.

 

2021’DE KORUMA ALANI AZALTILDI!

Ancak 06.01.2021 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlanır ve Alata’nın 83.883,21 metrekarelik bir alanının “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi. Alanın hemen kuzeyinde bulunan 327 bin 439 metrekarelik bir başka alanın ise Nitelikli Koruma Alanı olarak muhafaza edilmesine karar verildi.

Alata’nın tamamının neden sit alanı yapılmaktan vazgeçildiği merak konusu olurken tepkileri de beraberinde getirdi. İmar ve rant iddiaları gündeme gelirken, sadece 83 bin 883,21 metrekarelik bir alanın kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi endişeleri beraberinde getirdi.

Koruma altındaki deniz kaplumbağaları caretta carettaların üreme alanı ve kum zambaklarının adresi olan Alata’daki son ağaç kesimi ise endişelerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA