121 yıllık Hadra Hamamı içinden çöküyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

121 yıllık Hadra Hamamı içinden çöküyor



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Akdeniz ilçesi Kiremithane Mahallesi'ndeki 1903 yılından 2000'li yıllara kadar hizmet veren Hadra Hamamı, 2020 yılında valilik ve Akdeniz Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi'ne dönüştürüldü.

Akdeniz Belediyesi’nin bu tarihten itibaren kültürel ve sanatsal etkinlikler için kullanıma açtığı hamam, ücretsiz etkinlikler ile önemli bir durak oldu.

 

KAPILARI KAPANDI…

Ancak geçen yıldan buyana aşırı nemlenme nedeniyle belediye tarafından kurs açılmayan hamamda birkaç sergi etkinliği düzenlense de yapı seçim sürecin girilmesi ile kaderine terk edildi. Seçim sonrası yeni belediye yönetiminin de gündemine giremeyen tarihi hamam, aşırı nemlenme ve bakımsızlık nedeniyle, içinden çökmeye başladı.

117 yıl bir fiil hamam olarak işletilen ancak sonrasında restorasyonuna kadar 20 yıl kapıları kapalı kalan hamam, son bir yılda da kaderine terk edilmesi ile sessizliğe büründü.  

Hali hazırda içeride bir belediye görevlisi bulunsa da kültür sanat etkinlikleri için kullanılamaması nedeniyle kapıları kapalı olan hamamın hali kent sakinlerinin tepkisini çekti.

 

DEDESİNİN YAPTIRDIĞI HAMAM İÇİN TORUNDAN ÇAĞRI

Tarihi hamamı yaptıran Mersin’in en eski ailelerinden Hadra ailesine mensup Abdulvahap Kokulu, hamamın içler acısı halini kamuoyuyla paylaşarak harekete geçilmesi için çağrı yaptı.

Aynı zamanda Mersin Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Üyesi Vahap Kokulu, “Sadece 121 yıl sene önce bu Hamamı yaptıranın bir Osmanlı evladı, iş adamı olan merhum annem Cemile hanımın dedesi Kaptan Mehmet Hadra olduğunu açıklamaktan mutlu olduğumu beyan ederim.

 

TARİHİ YAPI KÜF İÇİNDE!

Koruma altında kültür varlığı olan bu tarihi yapının sahibi Akdeniz Belediyesidir.

Hamamın iç duvarlarının küf içinde kararmış olduğu görülüyor. Bu böyle devam eder, bakım onarım yapılmazsa bu yadigarı tarihe gömebilir, acı çeker, hüzün duyarız.

Sayın Akdeniz Belediye Başkanı ve eş başkanı kardeşimize bu durumu ihbar eder, derhal gerekli onarımların yapılması için gereğini arz ederiz. Bu tür yadigar hamamların bir müzeye nasıl dönüştürüldüğüne Gaziantep te tanık olabilirsiniz” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA