Aratos’un mezarı Mersin’de arkeologları karşı karşıya getirdi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Aratos’un mezarı Mersin’de arkeologları karşı karşıya getirdi



 

Haber Merkezi

 

İnsanlık tarihinin en önemli filozoflarından ve astronomi biliminin kurucusu Aratos’un, Mersin’in merkez Mezitli ilçesindeki antik yerleşim yeri Soli’de mezarının olduğuna dair 2020 yılında başlatılan kazılara ilişkin önemli bir iddia gündeme geldi.

 

SOLİ’NİN ARATOS DÖNEMİYLE İLGİSİ YOK

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Arkeoloji Bölümü’nden arkeolog Prof. Dr. Murat Durukan, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, filozof Aratos’un mezarının Soli’de olmadığını kazıdaki yapının da Aratos dönemiyle ilgisi bulunmadığını belirtti.

İbrahim Öngü ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın birlikte hazırlayıp sunduğu “Aratos’un Penceresinden Felsefe” programına konuk olan arkeolog Durukan, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, söz konusu alanda mezar olmadığını savundu.

Programın akışı içerisinde İbrahim Öngü’nün sorusu üzerine, Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Soli’de Prof. Dr. Remzi Yağcı tarafından kazılan yerin Aratos’a ait mezar olmadığı, Aratos’un ait mezarının Makedonya’nın Pella kentinde bulunduğu ve Aratos’un Tarsuslu olduğunu belirtti.

 

MERSİN KAZIYI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Prof. Dr. Murat Durukan, Pişmanlık’ın sözleri üzerine yaptığı açıklamada, Soli’deki kazıda Mersin Üniversitesi’nin de katılımı olduğunu ifade ederek, “Soli’deki kazıyı da yakından takip ediyoruz. Oranın Aratos’un öldüğü dönemle ilgilisi olmayan bir yapı olduğunu çıkan malzemelerden de söyleyebilirim. Aratos MÖ 3. yüzyılda ölmüş. Zaten Kilikya’da da ölmemiş. Yunanistan’da ölmüş. Kenotaphion (Cenotaphe) dediğimiz içinde gömü olmayan mezar tipleri var. Ancak kendisi adına bir mezar anısına inşa edilmiş olabilir mi acaba diye düşündük. Fakat bunu bize gösterecek olan kanıt, içinden çıkan malzemenin Aratos dönemiyle ilintisiydi. İçinden çıkan malzemenin Aratos dönemiyle ilgisi yok. MÖ 1 yüzyıla kadar inen buluntulardan söz ediliyor. Onun dışında MÖ 3. yüzyılla arasında 200 sene var. Yapının o dönemle alakası olmadığı arkeolojik malzemeyle de belgelenmiş oldu. Dolayısıyla bu Aratos’la alakası olmayan bir konudur” diye konuştu.

 

ARKEOLOGLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ: “O YAPI MEZAR DEĞİL”

Ayrıca Aratos’un mezarının Mersin’in Mezitli ilçesindeki Soli antik kentinde olduğu iddialarına çeşitli üniversitelerden akademisyenler aksi görüş bildirilerek söz konusu yapının mezar olmadığı belirtildi.

Soli kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Soli’de yıllarca yaptığı kazının Aratos’un mezarı olduğunu basına ve kamuoyuna açıklamıştı.  Ancak kazılan yapının mezar olmadığı yönünde görüşler var.

Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü’nden Prof. Dr. Remzi Yağcı, Soli (Pompeipolis) kentinin sınırları içerisinde ve antik limanın yanı başında kazısını yaptığı yapının filozof Aratos’un mezarı olduğunu açıklamıştı. Aratos’un Solili olduğunu da iddia eden Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın kazdığı yerin Aratos’un mezarı olmadığı, hatta mezar bile olmadığına dair görüşlerin ortaya konulmaya başlandı.

Karşı iddialar üzerine Prof. Dr. Remzi Yağcı, açıklamalarında yön değiştirerek, “Tarsus doğumlu şair, matematikçi ve gökbilimci Aratos” diye ifade ederken, kazısını yaptığı yapıya dair ise, “Bu mezar Aratos’a da ait olabilir başkasına” da şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Remzi Yağcı bu açıklamalarıyla önceki iddialarından vaz geçme eğilimine girdiği anlaşılmaktadır. Çeşitli üniversitelerden akademisyenler de Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın kazdığı yerin mezar olmadı görüşünü dile getirerek, söz konusu yapının mezar olmadığı, balık deposu (Macellum), tahıl ambarı ya da buğday silosu (Granarium) olabileceği belirtilmekte.

Ayrıca Soli antik kentinin limanına yakınlığı nedeniyle gözetleme kulesi ya da deniz feneri olabileceği görüşü de öne sürülmekte.

 

“MEZAR DEĞİL, BALIK DEPOSU”

Aratos’un mezarı diye kazılan yerin mezar bile olmadığı konusunda görüş bildiren bir diğer isim ise Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Şahin oldu. Şahin, “Bu yapı için Ben de mezar demiyorum. Balık deposu Macellum olmalı. Benzer örneği Perge’de var. Tabandaki su giderine işaret edilebilir. Yapının mezar olduğunu düşünmüyorum. Eğer limanda dolgu varsa, 2. evre olarak liman feneri ya da gözetleme kulesi olarak değerlendirilebilir. Ama ilk evresi gösterdiğim detaylardan dolayı Macellum olarak değerlendirilebilir” dedi.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Tekocak da, “Orası mezar değil. Ben bu yapının tahıl ambarı olabileceğini söylüyorum” dedi.

Avi Evran Üniversitesi Arekeoloji Bölümü Emekli Öğretim Görevlisi Arkeolog Hüseyin Adıbelli de, “Soli’deki bu yer mezar da olabilir başka bir şey de. Ama bu genişlik Granarium’a da benziyor. Yani bir liman kentinde olması gerekli buğday silosu. Aşağıdaki (dromos) delik bunu çağrıştırıyor” diye konuştu.

Öte yandan, Aratos dönemiyle ilgisi olmayan söz konusu yapının mezar olmadığı belirtilirken, Kilikya bölgesinde dairesel formda ne mezar ne de anıt mezar olmadığı da ifade edildi.

Aratos’a dair görüşlerini ifade eden Tarsus’ta yayınlanan Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık ise, Gökbilimci filozof Aratos’un Tarsuslu olduğunu belirterek, “Tarsuslu filozof Aratos’un mezarının Soli’de olmadığı, ancak onun üzerinden yapılan sansasyonla bu değerli filozof, bir turizm malzemesine dönüştürmeye çalışılmıştır. Üniversitenin Tarsuslu filozof Aratos’un mezarının Soli’de olmadığı görüşüne katılıyorum. Aratos’ın mezarı Makedonya’dadır. Aratos dergisi olarak Aratos’un mezarıyla değil, felsefesiyle ilgilendik. Ortada bir mezar olmadığı bir kez daha görülmüş oldu” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA