Çukurova Havalimanı ve kredileri TBMM’de | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Çukurova Havalimanı ve kredileri TBMM’de



 

Haber Merkezi

 

Mersin’de 14 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 10 Ağustos’ta hizmete giren Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın üst yapı inşaatı yüklenicisi ve 25 yıllığına tesisi işletecek olan Kozuva Şirketler Grubu’na sağlanan destek ve imkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir soru önergesi sundu. Önergede, Çukurova Havalimanı projesinin ihale süreci, yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantiler, devlet bankalarından kullanılan krediler ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyelere sağlanan krediler hakkında önemli sorular yöneltiliyor.

 

ÇUKUROVA HAVALİMANI İHALESİ VE YÜKLENİCİ FİRMA DETAYLARI

Milletvekili Gülcan Kış, Çukurova Havalimanı’nın yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ihalesinin hangi şartlar altında gerçekleştirildiğini ve bu modelin uygulanmasında yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantilerin neler olduğunu sordu. Ayrıca, yüklenici firmanın projeyi hayata geçirmek için devlet bankalarından kredi kullanıp kullanmadığı, eğer kullandıysa bu kredilerin toplam miktarı, şartları ve hangi bankalardan sağlandığı gibi önemli detaylar da soru önergesinde yer aldı.

 

PROJE SÜRECİ VE BELEDİYELERE SAĞLANAN KREDİLER

Önergenin bir diğer önemli maddesi, Çukurova Havalimanı’nın inşaat süreci ve açılış tarihi planlamasına ne ölçüde uyulduğu, bu süreçte herhangi bir gecikme ya da bütçe aşımı yaşanıp yaşanmadığı yönünde. Milletvekili Kış, bu tür gecikme veya bütçe aşımı durumlarının sebeplerini de öğrenmek istiyor.

Son olarak, Kış, 2019 yılından bu yana Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağlı belediyelere devlet bankaları tarafından sağlanan kredilerle ilgili sorular yöneltti. Bu kredilerin toplam miktarı, şartları ve diğer belediyelerle kıyaslandığında herhangi bir kısıtlama ya da farklı uygulama olup olmadığı konusu da araştırılmak üzere Bakan Uraloğlu'na iletildi.

 

FİRMAYA SAĞLANAN TEŞVİK VE GARANTİLER NELERDİR?

Mersin Milletvekili Gülcan Kış’ın bu önergesi, hem Çukurova Havalimanı projesinin şeffaflığını artırmayı hem de Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağlı belediyelerin finansal durumuna dair önemli bilgilerin kamuoyuna açıklanmasını hedefliyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış önergesinde şu sorulara yer verdi: “Aşağıdaki sorularımın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Çukurova Havalimanı’nın yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ihalesi hangi şartlar altında gerçekleştirilmiştir? Bu modelin uygulanmasında yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantiler nelerdir?

 

KOZUVA, DEVLET BANKALARINDAN NE KADAR KREDİ KULLANDI?

Yüklenici firma, Çukurova Havalimanı projesi için devlet bankalarından kredi kullanmış mıdır? Kullanılmışsa, bu kredilerin toplam miktarı ve şartları nedir? Hangi bankalardan ne kadar kredi sağlanmıştır? Kredi döviz cinsinden ise kur sabit mi tutulmuştur?

Çukurova Havalimanı’nın inşaat süreci ve açılış tarihi planlamasına ne ölçüde uyulmuştur? Gecikmeler veya bütçe aşımı yaşanmış mıdır? Eğer yaşandıysa, bunun sebepleri nelerdir?

2019 yılından bu yana Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyelere devlet bankaları tarafından ne kadar kredi sağlanmıştır? Bu kredilerin toplam miktarı ve şartları nelerdir? Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyelere sağlanan kredilerde herhangi bir kısıtlama ya da farklı uygulamalar olmuş mudur?”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA