MEÜ projelerine TÜBİTAK’tan destek geldi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

MEÜ projelerine TÜBİTAK’tan destek geldi



 

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) akademisyenleri Dr. Öğr. Üyesi, Züleyha Sara Belge ile Dr. Emrah Kırdök’ün proje yürütücülüğünü yaptığı iki ayrı projeye TÜBİTAK’tan destek geldi.

MEÜ Mimarlık Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi, Züleyha Sara Belge’nin “Kentsel Kamusal Mekânlarda Kadın Görünürlüğü: Tarsus Örneği” isimli projesi, TÜBİTAK-1002 programından destek almaya hak kazandı.

Proje, kentsel kamusal mekânlarda kadınların mekân kullanma pratiklerini, kentsel kamusal alana katılımlarını ve bu alandaki görünürlüklerini ölçmeyi, bu konudaki mevcut durumu anlayıp, kadınların kentsel kamusal mekân kullanımlarını nelerin engellediğini ortaya koymayı ve bu engellerin kentsel planlama ve tasarım bağlamında ele alınıp çözümler üretilmesini amaçlıyor.

 

GEÇMİŞ METAGENOMİK BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENECEK

Ayrıca Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü'nden Dr. Emrah Kırdök’ün proje yürütücüsü olarak sunduğu “On Üçüncü Yüzyıl İznik İnsanlarının Antik Metagenomik Yöntemlerle İncelenmesi: Ağız Mikrobiyotası, Fırsatçı Patojenler ve Beslenme Biçimleri” isimli projesi TÜBİTAK 1001 programı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Projenin araştırmacı kadrosunda MEÜ Biyoteknoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Melda Meral Öcal, danışman kadrosunda ise Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ve Dr. Öğretim Üyesi Füsun Özer ile birlikte Hacettepe Üniversitesi Biyoinformatik Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Merve Dal yer alıyor.

Projede yer alan bilgilere göre, on üçüncü yüz yılda İznik’te farklı genetik arka plana ve yaşam biçimlerine sahip üç farklı topluluk bulunuyor. Bu üç farklı topluluk; Orta Asya’dan gelen Müslüman topluluk, yerleşik Hristiyan toplum ve Avrupa’dan gelen Haçlı ordusu askerleri.

Sunulan proje önerisi kapsamında, on üçüncü yüzyıl dönemlerine tarihlenen arkeolojik kazılardan elde edilen ve genetik ve kültürel açıdan incelenen bu üç insan topluluğunun, ağız mikrobiyota içerikleri ile birlikte fırsatçı patojenlerin incelenmesi ve beslenme şekilleri hakkında ipuçları elde edilmesi hedefleniyor. Yapılacak çalışmalar sonucunda, arkeolojik ve demografik çalışmalardan elde edilen verilere tamamlayıcı yeni bilgilerin elde edilmesi ve o dönemlerde yaşayan insanların yaşam tarzlarının metagenomik bakış açısıyla incelenecek.

Üç yılda bitirilmesi planlana proje kapsamında iki yüksek lisans öğrencisinin de yetiştirilmesi hedefleniyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA