Vali Pehlivan’dan antik kente çıkarma | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Vali Pehlivan’dan antik kente çıkarma



 

Haber Merkezi

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Anamur’da eşi Yıldız Pehlivan ve çocukları ile birlikte Akdeniz kıyı şeridinde günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşabilmiş Türk kalelerinden biri olarak, yüksek kayalıklar ve düzlükler üzerinde, birçok Anadolu kalesi gibi antik temeller üzerine inşa edilmiş, 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilmiş olan Mamure Kalesi’ni ziyaret etti, incelemelerde bulundu.

Vali Pehlivan’a ziyaretlerinde; Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir de ailesiyle ve Müze Müdürü birlikte eşlik etti.

 

TARİHİ KALE

Mamure Kalesi 39 kulesi, su sarnıçları, camisi ve dışında hamamı bulunan, etrafı 10 metre genişliğinde savunma amaçlı hendekle çevrili olan kaleyi, Karamanoğlu Mahmut Bey (1300-1308) ordusuyla düşmanı bozguna uğratıp, ele geçirmiş, içinde bir cami yapmış ve kaleyi mamur edip, adını Mamuriye koydu. 16'ncı yüzyıl ortalarında ve 18'inci yüzyıl sonlarında yeniden onarım görmüştür. Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1960’lı yıllarda onarım ve restorasyonu yapıldı.

İçinde yer alan ve 16.yy. Osmanlı mimarisinin klasik öğelerini taşıyan caminin ilk yapılışı Karamanoğulları dönemine aittir. Cami, 2021 yılında Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapıldı.

 

UNESCO’YU BEKLİYOR

Vali Pehlivan, daha sonra Ören Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, MÖ. 4’üncü yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anemurium Antik Kenti’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını da inceledi.

Vali Pehlivan, geçtiğimiz aylarda UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilmek üzere başvurusunun yapılacağını duyurduğu Anemurium Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalar hakkında Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak’tan bilgiler aldı.

Vali Pehlivan antik kentte restorasyonu tamamlanan Merkez A Yapısı, Eski Taş Ev, Küçük Hamam ve Odeon Yapısı’nın yanı sıra kazı çalışmaları devam eden Liman Hamamı’nda incelemelerde bulundu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA