Milletvekili Dinçer’den vergi tepkisi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Milletvekili Dinçer’den vergi tepkisi



 

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, son üç yıldır vergi ödemediği kesinleşmiş olan şirketlerin tamamı yerine neden sadece yüzde 27’sinin incelendiğini, buna karşın küçük esnafın yoğun denetimlere maruz bırakıldığını vurguladı. Dinçer, büyük şirketlerin vergiden kaçınırken esnafın üzerindeki vergi yükünün artmasına dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir Meclis Araştırması Önergesi sundu.

Milletvekili Talat Dinçer, önergesinde yıllardır haksız kazanç sağlayarak vergi ödemediği söylenen bu şirketlerin inceleme sonucunda cezai uygulama yapılacak mı? yoksa yine özel af yasası mı çıkarılacak. Vatandaşlık görevlerinden birisi olan vergi ödemeyi yapmayan milyar dolarlık şirketlerin durumlarının incelenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemini belirterek, Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü ‘nün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını talep etmiştir.

Araştırma Önergesinde Dinçer “Vergi mükellef odaklı çözüm üreten, mükellef haklarını gözeten, toplumsal düzeyin arttırılmasına destek sağlamak üzere yeterli geliri, adil, şeffaf, tarafsız ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde toplayan, vergiyi tabana yayan ve mükellefe kaliteli hizmet sunan bir politika izlenmesi, sağlam bir vergi sisteminin olduğunu gösterir.

 

ŞİRKETLER İZAHA DAVET EDİLECEK

Oysa günümüzde yapılan kanun teklifinde özellikle 3. Maddesinde yapılan değişiklik çok düşündürücü olup uygulaması orta ölçekli işletmeleri ve küçük esnafın işyerlerini taciz etme ve işleyişini engelleyecek kapsamdadır. 3. Madde der ki; Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar ile günlük hasılat tespiti ortalaması alınıp, aylık, yıllık hasılat tutarı tespit edilip, mükellefin beyan ettiği yıllık hasılat tutarı ile karşılaştırılıp yüzde 20’den fazla olması durumunda Vergi Usul Kanununda yer alan ‘izaha davet müessesesi’ kapsamında izaha davet edilecek. Yani esnafın işyerine ayda üç kez sabahtan akşama kadar vergi memurunun kasasında oturup, güvensiz işyeri görüntüsü verilerek rencide edici bir durum yaşatılacak ve bu yılda 36 kez uygulama yapılacak, Onlarca verginin altında ezilen işletmeciyi birde güvensiz kılıp, insanların ticari onuru zedelenecektir.

 

HANGİ ŞİRKETLER VERGİ ÖDEMEMİŞ?

12 Temmuz 2024 tarihinde İzmir’de yaşanan, üzücü olayda yağmur birikintisine basarak elektrik akımına kapılan Özge Ceren DENİZ ve İnanç ÖKTEMAY hayatını kaybetmiştir. Yapılan araştırmalarda GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin sorumlu olduğu tespit edilerek şirket incelemeye alınmıştır. Yapılan incelemelerde firmanın üç yıldır kurumlar vergisi ödemediği ortaya çıktı. Sosyal medyanın dikkati diğer büyük şirketlere odaklandı ve son üç yılda hiç kurumlar vergisi, ödemeyen (matrahsız) şirketler ard arda yayınlanmaya başladı. Cengiz Holding, Demirören Medya, Rönesans, Çalık Holding, Kalyon İnşaat, Kolin İnşaat, Amazon, Sasa, Atasay, Sinpaş, Trendyol, Yıldız Holding, Limak gibi şirket isimleri yer alırken Getir, Yemeksepeti  gibi  büyük firmalar kurumlar vergi ödemeyip, burada çalışan kuryelerden, lux restoran sahibi şirketler kurumlar vergisi ödemediği ifade edilirken, iken orada çalışan garsonun bahşişinden vergi alınması için çalışma yapılmıştır. Hatta milyarlık ihalelere sıfır kurumlar vergisi! Dikkati çekiyor. Taş Yapı son beş yılda 28 milyar 333 milyon 527bin775 liralık adrese teslim ihale alınmasına rağmen hiç kurumlar vergisi ödemeyip,  Özgün İnşaat, Söğüt İnşaat Özaltın İnşaat da son yıllarda kurumlar vergisi ödemediği ifade edilen şirketler arasında, Saray iktidarının 190 milyar liralık adrese teslim kamu ihaleleriyle ihya ettiği 20 inşaat patronunun 8’i 2023’te hiç kurumlar vergisi ödemediği ifade edilen,  yine dört Büyükşehir Sanayi Odası Başkanlarının sahip olduğu şirketlerinin kurumlar vergisi ödemediği yine medyada dile getirildi.

 

NEDEN TÜM ŞİRKETLER İÇİN İNCELEME BAŞLATILMADI?

Son günlerde sosyal medyada gündem olmasından dolayı Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada 2 bin 815 büyük mükellefin toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerinin devam ettiğini, bu kapsamda vergi mahremiyeti nedeni ile mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, mükellefler arzu ederse kendilerinin ilgili açıklama yapabileceklerini ifade ettiler.

Üç yıldır vergi ödemediği net olan şirketlerin neden tamamında değil de yüzde 27’sinde inceleme başlatıldı. Esnafın kasasına oturtacağınız memurları bu şirketlere yönlendirip hepsini incelemeye alabilirsiniz. Yıllık hasılatının % 20 oranı geçince Vergi Usul Kanununda yer alan ‘’izaha davet müsessesi’’ni biran önce uygulamaya geçirerek, esnaftan önce milyar dolarlık şirket patronlarından izah alabilirsiniz. Her geçen gün bir yenisini eklediğiniz, bir türlü bitmeyen vergiler hatta yıl sonun da  vergi dilimleri sayesinde yok olan maaşlar, memurun, esnafın, işçinin, motorlu kuryenin kazandığı ekmeğin yarısını vergi olarak geri alırken, fakirden al zengine ver mantığı uygulanmaktadır.

 

VERGİ ÖDEMEYEN ŞİRKETLERE CEZA UYGULANMAYACAK MI?

Yıllardır haksız kazanç sağlayarak vergi ödemediği söylenen bu şirketlerin inceleme sonucunda cezai uygulama yapılacak mı? yoksa yine özel af yasası mı çıkarılacak. Vatandaşlık görevlerinden birisi olan vergi ödemeyi yapmayan milyar dolarlık şirketlerin Anayasamızın 98’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırmasını arz ederim.” ifadelerini kullandı.

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA