Şinasi Develi Ödülü için başvurular başladı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Şinasi Develi Ödülü için başvurular başladı



 

BURCU KAYA

 

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü Yürütme Kurulu, 2025 yılı başvurularının başladığını açıkladı. Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, başvuruların 1 Ekim 2024 – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında kabul edileceği bildirildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi; “22 Ocak 2020 tarihinde aramızdan ayrılan Mersinli Avukat Şinasi Develi’nin kente yaptığı katkılar ile Mersin ile ilgili yapılan çalışmaların bilinirliğini artırmak ve Mersin ile ilgili yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla düzenlenen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’ne başvurular 1 Ekim 2024 – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında kabul edilecek.

                                           

YÜRÜTME KURULUNDA KİMLER VAR?

Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü Yürütme Kurulu’nda bu yıl Abdulla Sert, Ayferi Tuğcu, Baha Sadık Akıner, Bengi İspir Özdülger, Burçak Görel, Demet Şaman Tarlakazan, İbrahim Etem Develi, Semihi Vural, Veli Mert yer alıyor.

Tüm disiplinlere açık olan Şinasi Develi Kent Ödülü’ne başvurular mersinkentodulu@sinasideveli.com adresine e-posta yoluyla yapılabilir. Ödüle, Mersin’in kent merkezine ilişkin (Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz ilçe sınırları) her türlü bilimsel araştırmanın ve kültürel sanatsal çalışmanın müellifi başvurabilecek ya da aday gösterilebilecek” denildi.

 

ŞİNASİ DEVELİ KİMDİR?

1920’de babasının memuriyeti dolayısıyla bulundukları Karaman’da doğdu. Aslen Tarsus’un Ballıca köyünden olan ailesi daha sonra Mersin’in Mahmudiye Mahallesi’ne yerleşti. İlkokul ve ortaokulu Mersin’de okudu. 1934’te babasını kaybetmesine rağmen annesinin terzilik yapması, kendisinin yaz aylarında çalışması ve akrabalarının maddi desteğiyle lise eğitimine devam edebildi. Kentte lise bulunmadığından Adana’ya gitti. Adana Lisesi’nde 1 yıl okuduktan sonra Ankara Gazi Lisesi’ne geçiş yaptı. 1940 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ne girdi, 1944’teki mezuniyetinin ardından 2 yıl askerlik ve 2 yıl staj sonrası 1948’de Mersin Barosu’na kayıt olarak avukatlığa başladı.

 

AVUKATLIĞI VE BARO BAŞKANLIĞI

İlk avukatlık bürosunu çocukluk döneminde kentin önde gelen tüccarlarının yanında çıraklık yaptığı Azakhan’da açtı. Uzun yıllar burada çalıştıktan sonra bürosunu Borsa Sarayı’na taşıdı.

1963-1973 arasında 10 yıl Mersin Barosu başkanlığı yaptı. 72 yıl boyunca sürdürdüğü mesleği boyunca Umumi Mağazalar T.A.Ş., Çukurova Sanayi İşletmeleri T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası ve İnterbank Mersin Şubesi, TÜDAŞ Tarım Ürünlerini Değerlendirme A.Ş., Anadolu Cam Sanayi A.Ş. gibi firmalara hukuk müşavirliğinde bulundu.

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun hazırlandığı komisyonda, Türkiye Barolar Birliğinin kurucu başkanı Faruk Erem’le birlikte yer aldı. 1969’da kurulan Türkiye Barolar Birliğinin ilk seçiminde denetleme kurulu üyeliğine seçildi. Tüccar Kulübü’nün başkanlığını yaptı ve uzun yıllar yönetiminde bulundu.

Mersin Barosu ve Tüccar Kulübü, Develi’nin en çok emek verdiği iki kurum olarak anılır.

 

SİYASİ KİMLİĞİ

1957 genel seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı oldu ancak 254 oyla seçimi kaybetti.

1973 yerel seçimlerinde belediye meclis üyeliğine seçildi. 1973-1977, 1977-1980, 1984-1999 dönemlerinde belediye meclis üyeliği ile birlikte belediye başkan vekilliği ve meclis başkan vekilliği gibi görevler üstlendi. Sosyal demokrat kimliği bilinmesine rağmen kentte “Siyaset üstü” bir statü edinen Develi, ANAP’lı Belediye Başkanı Okan Merzeci tarafından başkan vekilliğine getirilmişti.

 

ARAŞTIRMACI VE YAZAR KİMLİĞİ

Meraklı, titiz ve araştırmacı yapısıyla bilinen Şinasi Develi, özellikle Mersin tarihine ilişkin önemli bir referans kaynağı olagelmiş ve bu özelliğiyle “Mersin’in belleği” olarak anılmıştır.

1950’den itibaren Sabah Postası, Toros, Son Haber, İmece gibi yerel gazetelerde makaleler yazan Develi, İçel Sanat Kulübü ve Mersin Deniz Ticaret Odası’nın da yazarları arasında yer aldı.

1987’de çıkan ilk kitabı Dünden Bugüne Mersin, daha sonra 3 kez daha güncellendi ve yeni baskılar yaptı.

Ayrıca Eserleri ile Anıtlaşan Vali Tevfik Sırrı Gür, Akdeniz’de İnci Kent Mersin (1998), Eski Mersin’de Yaşam (2007) kitaplarını yazdı. Sosyalist Ülkelerde 12.000 KM. başlıklı seyahat notları, yerel gazetelerde dizi olarak yayımlandı. Nâzım Hikmet’in Moskova’daki mezarını ziyaret edişini de kaleme alan Develi, bu yazılarının ardından polis tevkifine uğradı.

Adına açılan, yazılarının ve fotoğraflarının bulunduğu sinasideveli.com adlı bir internet sitesi mevcuttur. Ayrıca pek çok yazısına yumuktepe.com adresinden ulaşılabilir.

Çocukluğunda Azakhan’da çalışırken kazandığı paralarla aldığı ilk fotoğraf makinesiyle Mersin’e dair tarihi önemde fotoğraflar çekti. Kitaplarında çoğunlukla kendi çektiği fotoğrafları kullandı. Develi kendisini “Mersin’in ikinci amatör fotoğrafçısı” olarak tanımlardı.

İçel Turizm ve Tanıtım Derneği, Mersin Aşevi Derneği, Mersin Diyabet Cemiyeti’nin kuruculuğunu ve yönetim kurulu üyeliğini yaptı. Mersin Halkevi Ç.E. Kurumu yönetimi ve İyilik Vakfı Huzur Evi Mütevelli Heyeti başkanlığında bulundu.

22 Ocak 2020’de, 100 yaşında Mersin’de hayatını kaybetti. Naaşı Akbelen Şehir Mezarlığı’nda defnedildi.

2011’de eşini kaybeden Şinasi Develi’nin her ikisi de avukat olan bir oğlu (Ethem Develi) ve bir torunu (Cavide Develi) bulunuyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA