Adana ve Mersin arasındaki çelişkiler | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Adana ve Mersin arasındaki çelişkiler



 

Haber Merkezi

 

Mersin’de iktidarın Adana’ya yapılacağını açıkladığı konteyner limanı ile ilgili tepkiler artarak devam ediyor.

Mersin Vapur Donatanları Derneği Başkanı Murat Uçar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ile Meclis Üyesi Mehmet Bozkurt’un eşlik ettiği ziyarette, kent ekonomisi ve Mersin Liman’ı üzerine sohbet edildi.

 

PROJE VE YER SORUNLARI

Başkan Murat Uçar, 1990 yılında planlanan ancak yeri hakkında günümüzde hâlâ belirsizlikler yaşayan Ana Konteyner Limanı Projesi ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Uçar, projenin Mersin için “kanayan bir yara” haline geldiğini belirtti.

Başkan Uçar, Ana Konteyner Limanı Projesi’nin, Ulaştırma Bakanlığı tarafından “3 denize 3 büyük liman” hedefi doğrultusunda gündeme alındığını ve Akdeniz, Karadeniz ve Ege'de büyük liman projeleri arasında yer aldığını söyledi. Proje, 10. Kalkınma Planı’nda yer almış ve fizibilite ile ÇED çalışmaları tamamlanmıştı. Ancak, 11. Kalkınma Planı’nda ve 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda projenin yerinin Mersin yerine Doğu Akdeniz olarak geçmesi, kentte endişe yaratmış ve yatırımın başka bir bölgeye kaydırılabileceği düşünülmüştü. Son olarak, Adana Milletvekili Ömer Çelik tarafından Adana Ana Konteyner Limanı'nın tahsisi onaylandığı açıklanmıştır.

 

ADANA VE MERSİN ARASINDAKİ ÇELİŞKİLER

Uçar, liman projesinin hem Adana’ya hem de Mersin’e yapılacağına dair çelişkili açıklamalar yapıldığını belirterek, bu durumun her iki kent kamuoyunda net ve doğru bilgiye olan ihtiyacı artırdığını vurguladı. Liman gibi büyük yatırımların siyasi mülahazaların ötesinde, doğru planlamayla ve rasyonel bir yaklaşımla alınması gerektiğini ifade etti.

 

MERSİN’İN STRATEJİK ÖNEMİ

Uçar, Mersin’in, Türkiye’nin hinterlandı en geniş liman kentlerinden biri olduğunu ve mevcut limanın, uygun su derinliği, köklü dış ticaret yeteneği, gelişmiş lojistik altyapısı ve konteyner hatları açısından projeye en uygun yer olduğunu belirtti. Daha önce İspanyol ve Japon firmalar tarafından hazırlanan fizibilite raporlarında da Mersin’in en uygun yer olarak tespit edildiğini hatırlattı.

 

ADANA’NIN İHTİYAÇLARI VE MERSİN’İN ÖNEMİ

Uçar, Adana’nın da bir ihtisas limanına ihtiyaç duyabileceğini kabul etmekle birlikte, hub limanı projeleri için Mersin’den daha uygun bir yer bulunmadığını söyledi. Mersin’de mevcut limanın sıkışıklık sorunu yaşadığını ve bu durumun ihracatçılar için zorluk yarattığını belirterek, liman yatırımının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

YANLIŞ YATIRIMLARIN SONUÇLARI

Murat Uçar, demiryolu altyapısına sahip güçlü kara bağlantıları olan ve mevcut limanıyla büyük konteyner hatları tarafından kullanılan Mersin yerine, demiryolu altyapısı olmayan ve lojistik gelişimini tamamlamamış bir ilçeye liman yapma çabalarını anlamanın güç olduğunu belirtti. Kaynakların sınırlı olduğu Türkiye gibi bir ülkede, böyle büyük yatırımların yanlış yerde yapılmasının israf anlamına geleceğini vurguladı.

Uçar’ın açıklamaları, Ana Konteyner Limanı Projesi'nin yer seçimindeki belirsizliklerin ve bu belirsizliklerin her iki kentte yarattığı endişelerin altını çizdi. Yatırımların doğru planlama ve rasyonel yaklaşımla yapılması gerektiğinin altını çizdi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA