Kemer sıkmaya Saray’dan başlanması daha doğru olmaz mı? | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Kemer sıkmaya Saray’dan başlanması daha doğru olmaz mı?



 

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, evinde tenceresini kaynatamayan annenin, işyerinde siftah yapmadan kapatan esnafın, okulunda aç kalan öğrencinin, meydanlara çıkan emeklinin, işçinin, memurun, yani ekonominin altında ezilen, enkaz altında kalan, yaşamlarını sürdürebilmek için bağıran vatandaşın seslerini duyan var mı diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru önergesi sundu.

 

KEMER SIKMAYA SARAY’DAN BAŞLANMASI DAHA DOĞRU OLMAZ MI?

Önergede Dinçer, toplumun büyük bir kısmının açlık sınırının altında yaşadığını belirterek, sarayın 67 saniyede harcadığı paranın bir emekli ve asgari ücretlinin 1 ayda harcadığı paraya eşit olduğunu vurguladı. Bu durumun ekonomik eşitsizliğin ve israfın en çarpıcı örneği olduğunu belirten Dinçer, kemer sıkmaya Saray’dan başlanması gerektiğini ifade etti.

Sesimizi duyan var mı?

 

“YAŞAMLARINI SÜRDÜREBİLMEK İÇİN BAĞIRAN VATANDAŞIN SESLERİNİ DUYAN VAR MI?”

Soru önergesinde Dinçer, “Sesimizi duyan var mı? Evin de tenceresini kaynatamayan annenin, işyerinde siftah yapmadan kapatan esnafın, okulunda aç kalan öğrencinin, meydanlara çıkan emeklinin, işçinin, memurun yani ekonominin altında ezilen, enkaz altında kalan, yaşamlarını sürdürebilmek için bağıran vatandaşın seslerini duyan var mı?

Toplumun büyük bir kısmı açlık sınırının altında yaşarken, Saray’ın 1 günlük maliyeti 33.6 milyon 1 saatlik harcaması 1.4 milyon, 1 dakikalık harcaması 23 bin lira. Bugün asgari ücret 17 bin 2 lira. Saray Bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyor. Yapılan zamlarla 12.500 tl olan emekli maaşını 27 saniyede tüketiyor. Vatandaş %38zam yapılan elektriği kullanamazken, kullansa da faturasını ödeyemezken, 1300 odalı Saray 24 saat ışıklarını söndürmüyor.

 

SARAY, HARCAMALARINI 8 KAT ARTIRDI

Asgari ücretlinin işverene maliyeti 23 bin 502 TL, işveren bunun altında ezilirken, Sarayda ortalama 2 bin 500 çalışan mevcut. Geçen yıl Nisan ayında 198 milyon 560 bin lira harcayan Saray, harcamalarını 8 kat artırarak 2024 yılında 1milyar 603 milyon 986 bin liraya yükseltti.

Saray her fırsatta vatandaştan sabır isteyip, tasarrufu dile getirmektedir. Memurun lojmanından, işçinin servisinden kesinti yapmak yerine kemer sıkmaya Saray’dan başlanması daha doğru olmaz mı?

Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınır araştırmasına göre Mayıs ayında açıklanan 18 bin 969 lira (açlık sınırı) asgari ücretliye yapılan zam ile 17 bin 2 lira olan maaşı, bin 967 lira altta kalmıştır. Açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm edilen asgari ücretli çalışanlarımız ile 16 milyon sefalete sürüklenen emeklimiz artık yeter diyor.” dedi.

 

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten şu soruların yanıtlanmasını istedi; “5 kişilik 12 bin 500 TL maaş alan emekli aile, 1 çay 15 TL ve 1 simit 10 TL çay ve simitle karnını doyurmak istese toplam da bir öğünde 125 TL karnını doyurmaya çalışıyor. 3 öğünde günlük maliyeti 375 TL’dir. Aylık 11bin 250 lira ödemek zorunda. Kalan parası bin 250 TL. Bu aile bir ay süresinde nasıl geçimini sağlayacaktır?

17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretli iki kişilik bir aile 15 bin TL kira ödüyor. Kalan 2 bin TL ile bir ay geçimini nasıl sağlayacaktır?

Demokrasi ve eşitlikten bahsedilen ülkemizde, bir taraf da saray ve giderleri, diğer taraf da açlık sınırının altında yaşamaya çalışan vatandaş, sizce biz demokratik ve eşitlik anlayışı içinde yaşayan bir ülke miyiz?

Yukarıda ifade edilen sizlere bağıran, sesini duyurmaya çalışan vatandaşın sesini duyuyor musunuz? Yoksa halen sabır mı diyorsunuz?”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA