Katliam Yasası’nı geri çekin | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Katliam Yasası’nı geri çekin



 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, “Katliam Yasası” olarak tepki çeken ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne karşı sokağa indi. Özgecan Aslan Meydanı’nda eylem yapan hayvan severler, hayvanları ile birlikte geldikleri alanda ellerinde pankartlarla protesto gösterisi düzenlediler.

Eylemcilere DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ile Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da destek verdi.

 

“KATLİAM YASASI’NI GERİ ÇEKİN”

Daha sonra grup adına bir basın açıklaması yapan Sevgi Beşkavak, yasanın geri çekilmesi çağrısında bulundu. “Katliam yasasını geri çekin” diyen Başkavak,  “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve komisyonda görüşülmeye başlanan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ tartışmalı ‘ötenazi’ maddesi ile sokakta sahipsiz kalan hayvanların öldürülmesinin önünü açmasına rağmen tüm itirazlara rağmen meclise sunuldu.

Teklif Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı ve ilk üç maddesi kabul edildikten sonra muhalif milletvekillerinin, hayvan dostlarının itirazları sonucunda diğer maddelerinin Pazartesi günü görüşülmesi için ertelendi.

Teklifin geri çekilmesi için pek çok Demokratik Kitle Örgütü Mayıs ayından bu yana protesto eylemleri yapmasına karşın yasanın meclise gelmesinin engellenememesi nedeniyle Pazartesi gününe değin Türkiye’nin pek çok kentinde yasaya karşı sokaklara çıkma kararı alınmıştır. Bizler de Mersin’deki tüm duyarlı örgütlerle birlikte karşınızdayız.

 

YAKALA- KISIRLAŞTIR- SAL

Biz hayvan dostları bu kanun teklifini ‘katliam yasası’ olarak tanımlıyoruz. Çünkü AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, sahipsiz hayvanların korunması ve yönetimi konusunda önemli değişiklikler öngörüyor. Yeni yasayla mevcut ‘yakala-kısırlaştır-sal’ yöntemi yerine ‘yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir’ metoduna geçiş yapılıyor.

Teklifle, sahipsiz hayvanlar bakımevlerine toplanarak rehabilite edildikten sonra sahiplendirilecek. Ayrıca, hayvan bakımevi tanımı da ‘Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis’ şeklinde değiştiriliyor.

Teklifin en dikkat çeken maddesi ise, saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara ‘ötenazi’ uygulanmasını öngörmesi. Yerel yönetimlere, kamu güvenliği veya biyolojik çeşitliliğin korunması gerekçesiyle sağlıklı hayvanlara dahi ‘ötenazi’ yapma yetkisi veriliyor. Ötenazi, bir kişinin acısına son vermek amacıyla o kişinin yaşamına son verme uygulaması için kullanılan bir deyim ve canlının mutlaka onayının olması gerekir. Bu nedenle uygulanmaya çalışılan şey ötenazi değil, katliamdır.

Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız.

 

“ALINMAYAN SORUMLULUĞUN CEZASI HAYVANLARA ÖDETİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Bu katliamcı yasa tasarısının diğer bir boyutu da belediyelerin yıllardır kısırlaştırma ve bakım sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle sorunun bu kadar büyümesidir. Alınmayan bu sorumluluğun cezası hayvanlara ödetilmeye çalışılıyor. Hayvanların kısırlaştırılması ile ilgili düzenlemeler 2004 yılından beri yürürlükte, bu çerçevede belediyelere ödenek ayrılmış. Ancak özellikle iktidar yanlısı pek çok belediye bu görevini yapmamış ve bu işe ayrılan ödeneği başka işlerde kullanmışlardır.

Altını çizmemiz gereken bir diğer nokta ise sokak hayvanlarına karşı korku ve panik havasının yaratılmaya çalışılmasıdır. Yasada imzası bulunan iktidar yetkilileri, ülke genelinde sokak hayvanları ile ilgili saldırı ve yaralanma öykülerini yasanın gerekçesi olarak sunuyor, böyle bir talep olduğunu dile getiriyor. Oysa son bir yıl içerisinde sokak hayvanlarının saldırısı nedeniyle ölen insan olmamasına karşın, kadına yönelik şiddet nedeniyle ölen kadın sayısı 315’tir.

Bu katliam yasası ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 73’ü sahipsiz köpeklerin belediyeler tarafından kısırlaştırılarak barınaklara alınması gerektiğini belirtiyor. Ötenaziye sıcak bakanlar ise yüzde 6 ile sınırlı.

Tüm bu gerçekler ışığında ve dünyanın bütün canlıların evi olduğu bilinci ile bu katliam yasasının derhal geri çekilmesi, kısırlaştırılan, aşıları yapılan tüm sokak hayvanlarının doğayla iç içe yaşamalarının sağlanması, hayvanları şiddetten koruyacak, yaşatma odaklı bir Hayvan Hakları Kanunu hazırlanması ve yasalaşması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da, sokak hayvanlarına ötenazinin yolunu açan yasa tasarısının geri çekilmesi çağrısında bulundu. Başkan Yıldız, içinde öldürme olan bir çözümü kabul etmediklerini söyledi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA