Kıbrıs’ta barışın 50. yılı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Kıbrıs’ta barışın 50. yılı



 

BURCU KAYA

 

Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmün önüne geçmek, Ada'da barış ve huzuru tesis etmek için Türk Silahlı Kuvvetlerince 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50 yılı törenlerle kutlanıyor.

 

MERSİN’DE KUTLAMALARIN ADRESİ CUMHURİYET MEYDANI

Mersin’de de bir dizi kutlama programına imza atılacak. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 50. yılı münasebetiyle, 20 Temmuz 2024, Cumartesi günü, saat 09.30’da Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni, 9.045’de Mersin Kültür Merkezi’nde kutlama programı ve aynı gün saat 16.00’da Silifke’deki Kıbrıs Barış Harekâtı Şehitleri Hatıra Ormanı’nda olmak üzere tören ve etkinlikler düzenlenecek.

20 Temmuz 2024, Cumartesi günü, Mersin Kültür Merkezi’nde yapılacak törenin ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından protokol üyeleri ile Kıbrıs Türk Mücahitleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Şehit ve Gazi Asker Aileleri, Yardım Dernekleri Üyeleri, Polis Şehit Aileleri ile Gazi ve Gazi Ailelerine öğle yemeği verilecek. Aynı gün saat 16.00’da, Silifke’deki Kıbrıs Barış Harekâtı Şehitleri Hatıra Ormanı’nda yapılacak törenin ardından kutlama programı son bulacak.

 

GAZİLER UNUTULMADI

KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, etkinlikler kapsamında, beraberindeki heyetle birlikte, Vali Ali Hamza Pehlivan’a, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat’a ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hamit Mert Avcı’ya ziyarette bulundu. Başkonsolos Mendeli ve heyeti ayrıca, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanlığını, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin İl Başkanlığını, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanlığını ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şubesi’ni ziyaret ettiler.

 

“ÖZGÜRCE YAŞIYORSAK, BUNU KAHRAMANLARA BORÇLUYUZ”

Başkonsolos Mendeli ayrıca, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 50. Yıl dönümünü yayınladığı mesaj ile kutladı.

“Harekatın 50. yılını, Mersin’de, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz” diyen Mendelli, “Barış Harekâtı, kendi yurdunda, sonsuza dek, var ve hür olma mücadelesini kazanan Kıbrıs Türk Halkı’nın, Anavatanımız Türkiye ile omuz omuza, her türlü zorluğa göğüs gerebileceğinin en asil ispatıdır. Türk ordusunun şahlanıp ‘artık yeter’ diyerek son noktayı koymasının simgesidir.

Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde korkusuzca, özgürce yaşıyorsak, bunu, halkımızın büyük fedakârlıklarına, direnişlerine, aziz şehitlerimize, kahraman mücahit ve Mehmetçiklerimize borçluyuz.

Bu vesileyle, bu kutlu yıl dönümünde, başta, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, 1974 Barış Harekâtı’nın önünü açarak, bizleri bir soykırımdan kurtaran dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve kabine üyeleri olmak üzere, istiklal ve istikbal uğruna canlarını feda etmiş tüm Şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi, Mücahit ve Mehmetçiklerimizi minnetle yâd ediyorum.

 

“SOYKIRIMA VARAN SALDIRILARA HEDEF OLDUK”

Kıbrıs Türk Halkı, egemen eşit ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla dışlanarak 11 yıl boyunca en zor ve en ağır koşullar altında, göçmen çadırlarında yaşayarak utanç barikatlarında işkenceye tabi tutulmuş, vahşetin her türlüsünü yaşamış, açlığa ve yoksulluğa itilmiştir.

Halkımız, 1974 yılında, Mutlu Barış Harekâtıyla, bayrağına, toprağına, egemenliğine ve güvenliğine kavuşmuş, adanın tümüne barış ve huzur gelmiştir. İkinci harekâtla tesis edilen iki kesimlilik sayesinde ise önce Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 1983 itibarıyla da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.

Üzülerek ifade etmek isterim ki, 1964 yılında alınan 186 sayılı talihsiz kararla adaya konuşlandırılan Barış Gücü, Kıbrıs’ta akan kanı durduramamıştır. 11 yıl boyunca, Gazze’de yaşananlara benzer şekilde etnik temizlik ve soykırıma varan saldırılara hedef olduk.

Bilindiği üzere bizler, Kıbrıs Türk Halkı olarak, meşru haklarımızı ve güvenliğimizi teminat altına alacak şekilde, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşabilmek için üzerimize düşeni iyi niyetle yapmış olmamıza rağmen, müzakereler bugüne kadar başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

 

“ADADAKİ ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN YEGÂNE SEBEBİ BM’NİN  186 SAYILI HATALI KARARI”

Adadaki çözümsüzlüğün yegâne sebebi ise, uluslararası camia tarafından yıllarca şımartılan Rum -Yunan ikilisi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı hatalı kararıdır. Öte yandan, Rumlar, bir Rum devletine dönüştürdükleri sözde  “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” dayalı bir çözüm modelini dayattıkları, Türkiye’nin garantörlüğü kalkmadan, Türk askeri çekilmeden, Maraş iade edilmeden çözümün olmayacağı söylemlerinde ısrar ettikleri sürece adada bir çözüm beklemek mümkün değildir.

Bizler, Türk tarafı olarak, Kıbrıs’ta, müzakere yolu ile adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmadan yana olduğumuzu yinelerken, çözüm yolunda, Mücahit ve Mehmetçiklerimizin, bu topraklarda Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceği için şehit olduklarının da bilinci içerisinde olduğumuzu vurgulamak isterim. Onların bıraktıkları emaneti korumak elbette ki hepimizin boynunun borcudur.

Bu bağlamda uluslararası camiadan beklentimiz, özden gelen eşitliğimiz için, Rum tarafını egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyidi hususunda zorlamaları, cesur ve kararlı adımlar atmalarıdır.

Bu onur günümüzde, Anavatan Türkiye’ye Kıbrıs Türk Halkı’nın her daim varlığının, güvenliğinin, esenliğinin ve refahının güvencesi olması hasebiyle şükranlarımı sunar, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanları ile Barış Harekâtı’nda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, bir kez daha rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyorum.

20 Temmuz 1974 sabahı Girne semalarında doğan özgürlük güneşinin hiç sönmeden ilelebet parlaması temennisiyle Barış ve Özgürlük Bayramını, gönülden kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA