TÜİK ‘kent’ dedi Aydıncık isyan etti! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

TÜİK ‘kent’ dedi Aydıncık isyan etti!



 

Hediye Eroğlu

 

TÜİK tarafından daha önce 20 bin nüfus altındaki bölgelerin ‘kır’ olarak tanımlanmasından vazgeçilmesi ile Mersin’in Aydıncık ilçesinin ‘kır’ statüsünden alınarak ‘Orta Yoğun Kent’ statüsüne geçirilmesi tepkilere neden oldu. Aydıncık halkı, bu kararla ilçenin birçok geri ödemesiz teşviklerden yararlanamayacak statüye getirildiğini ileri sürdü.

Aydıncık’ta yaklaşık 2 yıl önce kurulmasına rağmen ilçenin sorunları ile ilgili hazırladığı raporlarla dikkat çeken Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), ilçenin yeni statüsüne ilişkin karara tepki gösterdi.

 

“DESTEKLERDEN YARARLANAMAYACAĞIZ”

Geçtiğimiz günlerde genel kurulunu yaparak yeni yönetimini belirleyen AGİKDER, “Bu kentin gelişmemesi için özel bir çaba mı var?” başlığıyla yaptığı yazılı açıklama ile “Türkiye’de ‘Kent-Kır Sınıflamasına Göre Mahalle Ve Köy Listesi’ TÜİK tarafından yayımlanmış ve tarımsal kalkınmayı hedefleyen ve destekleyen kurum olan TKDK’da destek yapacağı bölgeleri bu yeni tanımlamaya göre belirlemeye başlamıştır.

Daha önce 20 bin nüfus altındaki bölgelerin ‘kır’ olarak tanımlanmasından vazgeçilmiştir. Bu listede Aydıncık İlçe Merkezi ‘Kır’ statüsünden alınarak ‘Orta Yoğun Kent’ statüsüne geçirilmiş olması gerçekten inanılmaz. Bu kararla Aydıncık, kırsal kalkınmayı destekleyen AB kaynaklı hibe ve destekler başta olmak üzere birçok geri ödemesiz teşviklerden yararlanamayacak statüye getirilmiştir.

Örneğin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen desteklerden Aydıncık İlçe Merkezi yararlanamayacaktır.

 

“ON YILLARDIR NE DEĞİŞTİ DE ‘KIRSAL” KİMLİĞİMİZ “KENT” KİMLİĞİNE KAVUŞTU?”

On yıllardır ne değişti de ‘kırsal” kimliğimiz ‘kent’ kimliğine kavuştu. Bölge insanı geçiminin tamamına yakınını tarımsal üretimden sağlıyor. Yıllardır nüfusu dahi artmıyor. Hiçbir altyapısı yapılmamıştır. Gençleri kendi yurtlarını terk ediyor. Tek umudu ‘turizm’ ise balık çiftlikleri ile yok edilmeye çalışılıyor.  Kamu yatırımlarının durumu da ortada iken girişimcilerin yapmayı planladıkları yatırımlar ise bu kararla engelleniyor. Yurt dışı kaynaklı birçok kaynağın Aydıncık’a girişi artık son buluyor.

TÜİK tarafından yapılan hesaplamaların Aydıncık’ın fiili durumu ile uyuşmadığını, İlçe merkezinde iki farklı kümelendirme yapması gerekirken tek küme yapmak suretiyle hatalı sınıflamaya sebebiyet verdiğini düşünmekteyiz. Mahallelerin Orta Yoğun Kent olarak listeye alınmaması gerektiğini bilmek için ayrıca uzman olmaya gerek de yoktur. Gerekçelerini ve teknik detaylarını ayrıca paylaşacağız.

Devletin Kırsal Bölgelere Yönelik Politikası; ‘Kırsalı sosyal, ekonomik ve kültürel olarak yaşanabilir hale getirmek, geleceği her türlü güven içinde gören ve kırsalda yaşayan insanları mutlu, huzurlu ve sağlıklı birer vatandaş olduğunu görmek’ ve ‘Kırsal alanda kişi başına milli geliri ülke ortalamasına kavuşturmak, herkesi temel alt ve üstyapı hizmetlerine kavuşturmak, üretken-aktif nüfus yapısı ile ekonomik kalıcılığın sağlandığı, pazar ile bütünleşmiş ve bulunduğu yerde refahı yakalamış bir kırsal alan oluşturmak’ iken bürokrasi ve bazı kurumlar neden bu politikalara aykırı kararlar almaktadır? Tüm ilgili ve yetkilileri göreve çağırıyoruz. Lütfen, bu yanlıştan hızlıca dönülsün” denildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA