Haber Merkez,
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamları ile elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışı eleştirdi.
İşçi ve memur emeklilerinin gözünün TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamlarında olduğunu belirten Dinçer, açıklanan rakamların beklentilerin altında olduğunu, 4 milyon emeklinin açlık ve sefaletle baş başa bırakıldığını söyledi.
Dinçer, enflasyon rakamlarını düşük göstermek için elektrik ve akaryakıt zamlarının temmuz ayına bırakıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "İşçi ve memur emeklilerimizin gözü TÜİK’in açıklayacağı rakamlardaydı ve buradan çıkacak rakamla beraber 6 aylık ortalamayla en azından işçi ve memur emeklilerinin maaşlarında bir düzenleme bekleniyordu. Emeklilerimiz de 'İnşallah TÜİK doğru bir rakam açıklar da maaşlarımıza biraz yansır' diye düşündüler. Ancak maalesef TÜİK yine Türk halkını yanıltmadı, sipariş üzerine adrese teslim rakamlarını açıkladı. Böylelikle aylık enflasyonu 1.64, 6 aylık ortalamayı ise 24.73 olarak açıkladı. Buna göre memur ve memur emeklilerimiz %19.31, işçi ve Bağkur emeklilerimiz %24.73 oranında zam aldı. Bununla beraber 4 milyon emeklimiz maalesef tek kuruş zam almadı. TÜİK’in burada yaptığı cambazlık, özellikle yüzde 38 elektrik zammını ve akaryakıt zammını Temmuz ayına bırakarak enflasyonu düşük çıkarmak için çalışma içerisine girmesiydi. Bu durum hükümeti memnun etmiş olabilir ama maalesef milyonlarca emeklimizi açlık ve sefaletle baş başa bıraktı” dedi.
ESNAF VE ZANAATKARI BÜYÜK SIKINTIYA UĞRADI
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer ayrıca Türkiye'de 2,5 milyonun üzerinde esnaf sanatkar var. 1 milyonun üzerinde de orta ve büyük ölçekli işletmelerimiz mevcut. Bu insanlarımızın büyük bir bölümü maalesef elektrik kullanıyor. Elektrik ana maliyet kalemlerinden en önemlisi. Elektriğe yüzde 38'lik zam yapılması özellikle yaz aylarında sıcaklığın da artmasıyla beraber maalesef esnaf ve zanaatkarı büyük sıkıntıya uğrattı. Sanayide çalışan esnaf üretim yapamayacak duruma geldiğini söyledi.
Ülkede imalat sektöründe çalışan bütün işletmeler akaryakıt kullandığına dikkat çeken Dinçer, akaryakıta ve elektriğe zam yaptıkça ortalık ucuzlayacak zannediliyor. Yapılan her zam fiyat artışı olarak yansıtılmakta. Aynı zamanda enflasyonu körükleyen gider kalemlerinin de başında geliyor. Bu kadar büyük bir zammı halk hak etmiyor. Akaryakıt zamlarında mutlaka bir düzenleme gerekiyor. Özellikle üretim yapan sanatkarlar, ticaret yapan ulaşım sektöründeki araçlardan ve üretim yapan çiftçilerin kullandıkları akaryakıttan ÖTV'nin kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.