CHP’nin Diyanet iptali meclisi gerdi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

CHP’nin Diyanet iptali meclisi gerdi



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısı I. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in geçen ay olduğu gibi bu ay da meclise katılmaması üzerine toplantıyı Başkan vekili Ali Uyan yönetti.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2017’de bedelsiz olarak 10 yıllığına Tarsus Kaymakamlığı İlçe Müftülüğüne tahsis ettiği Ötüken Vadi Parkı içerisinde ki mevcut 200 metrekare yüzölçümlü binanın tahsisinin iptaline ilişkin teklif tartışmalara neden oldu.

 

27 BİN METREKARE ALANDA 200 METRELİK TAHSİS

Komisyonlarda da tepki çeken ve oy çokluğuyla geçen teklifin meclis görüşmelerinde ilk olarak söz alan AKP’li Mustafa Turan, “Bu konuyu komisyonda görüşmüştük fakat kamuoyunda bu konuda bilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Burası 27 bin metrekare bir yer. Önceki dönem Burhanettin Kocamaz döneminde belediyenin Diyanet’e tahsis etmiş olduğu 200 metrelik alanı şimdi belediyemiz ’rekreasyon çalışması’ yapacağını ifade ederek geri almak istiyor. Biz de orada ifade ettik, burada küçük yaşta çocuklar Kuran’ı Kerim öğreniyorlar. Eğer burada bir rekreasyon çalışması yapılacaksa kimse buna engel değil. Rekreasyon çalışması yapılsın fakat bu hizmet devam etsin dedik ancak burada komisyon üyelerimiz anladığımız kadarıyla belediye idaresi süresi dolmadığı halde burayı Diyanet’ten almak istiyor. Doğrusu bu son derece rahatsız edici bir konu. Biz bu tarz konular üzerinde konuşup, siyaset yapmayı doğru bulmuyoruz.

 

“CHP’NİN MUHAFAZAKAR KESİMLE, KURAN-I KERİM İLE BAŞ ÖRTÜSÜ İLE PROBLEMLİ BİR ANLAYIŞI VARDIR”

Burada Müslüman çocuklar Kuran’ı Kerim öğreniyorlar. Bu konuda hizmet etmesi gereken belediye bu hizmete engel oluyor. 27 bin metrekare yer içinde yüzde 1 Kuran hizmetine yer tahsis edilse 270 metrekare yer yapar ki yüzde 1’in altındaki bir alan birilerini rahatsız ediyor. Biz bazı şeyleri ifade etmek istiyoruz fakat CHP’nin halk nezdinde geçmişte bir profili vardır. Muhafazakar kesimle, Kuran-ı Kerim ile baş örtüsü ile problemli bir anlayışı vardır.

 

“SÖZÜNÜZÜ GERİ ALIN”

CHP’lilerin tepkisi ile tansiyon yükseldi, sıralara vuran CHP’liler hep bir ağızdan Turan’a cevap verdi. Turan ile CHP7li meclis üyeleri karşılıklı tartışma yaşarken Meclisi yöneten CHP’li Ali Uyan araya girerek, Mustafa Turan’ın sözünü geri almasını istedi.

Uyan, “CHP’nin ne İslamiyet ile ne kuralları ile ne de başörtüsü ile zinhar hiçbir problemi yok, aksine yanında yer almıştır. Cumhuriyet tarihini bir daha okumanızı öneriyorum. Cumhuriyetin ve partimizin kurucusu Atatürk’ün İslamiyet ile ilgili sözlerini, yazılarınızı okursanız bu söylediğiniz cümlelerden dolayı hicap duyarsınız. Partimizi böyle bir kalıba sokmanız hiç şık değil, lütfen sözünüzü geri alın” dedi.

 

“ÖZGÜR ÖZEL DUYACAK VE RAHATSIZ OLACAK”

Mustafa Turan ise “Böyle bir anlayış vardır. Kemal Kılıçdaroğlu bu anlayışı değiştirmiştir. Kılıçdaroğlu, ‘Bizim muhafazakar kesim ile helalleşmemiz gerekir’ ifadesini kullanan kişidir. Özgür Özel de bu çizgide devam etmektedir. Biz eğriye eğri doğruya doğru söyleriz. Bunu sayın Özgür Özel duyacak ve sizin bu yaptığınızdan rahatsız olacaktır” dedi.

 

BELEDİYEDEN AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR SAVUNMASI

İlgili bürokrat yaptığı bilgilendirme, zaman zaman tutanaklarla yaptıkları tespitlere göre kreş olarak yapılan tahsisin amacı dışında kullanıldığı için iadesinin talep edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine Ali Uyan, “Akşamları kriminal suç unsurları oluyor. Merak eden Tarsus Emniyetinden bilgi alabilir. Geceler gündüze döndüğünde emniyet orada şırınga topluyor.

O mahallemizde iki tane çok büyük güzel kullanışlı camimiz var. Buharalı Abdullah Efendi ve diğer ide Toprak cami. Bu camiler bu alana yaklaşık 400 metre uzaklıkta. Aynı şekilde Kur’an kursu eğitimi verilmekte. İlgililer ile de bizatihi ben görüştüm ve bu kurstaki çocukların bu camilere yönlendirilmesinde hiçbir sakınca olmadığı iletildi.
CHP’li belediyelerin bu konuyla ilgili hassasiyetin ifade etmek istiyorum. Tarsus’ta belediye meclisimiz bir karar aldı ve Hala Sultan Mescidi’ni Müftülüğe devrettik” dedi.

 

“DİN, SİYASETE ALET EDİLİYOR”
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise üzücü bir şekilde yine her zaman ki dinin siyasete alet edildiği bir durdum yaşandığını söyleyerek, “Biz burada bazı yapılmış bir yanlışı düzeltmesi ama bazı yanlışların da farklı bir şekilde algılanmasını istemiyoruz. Şuanda büyükşehir Belediyemizin vermiş olduğu tahsisinin yanlış şekilde kullanılmasına istinaden tahsis iptali işlemi farklı alanlara çekilmek isteniyor. Biz CHP’liler olarak, hiçbir CHP’li belediye başkanı veya meclis üyemiz böyle bir şey içine girmesi söz konusu dahi olamaz. Çünkü CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Milli irade bu anlamda din ile siyaseti birbirinden ayırmış en kalıcı iradesinin kendisidir CHP. Hiçbir CHP’li böyle bir şeye tevessül etmez. Aynı şekilde Tarsus Belediye Meclisinde bir parkımız içerisinde hali hazırda mescit olarak kullanılan ama yasalara uygun bir şekilde verilmemiş buna istinaden kullanılan yeri biz yasalara uydurarak mescit olarak kullanılmasının önünü açmış CHP’li bir belediyeyiz. Bu konunun siyasete alet edilmesi beni şiddetle sizin karşınıza alacaktır. Bu konuda sizden istirham ediyorum; Mersin Büyükşehir Belediyesinde, Mersin çatısı altında lütfen dini siyasete alet etmeyelim. Din kul ile Allah arasındadır, buna da kimsenin karışmaya cesaret dahi etmemelidir.

 

KOMİSYON GÖRÜŞMELERİ EKSİK EVRAKLARLA YAPILDI

MHP’li Muharrem Şimşek ise, “Bütçe Komisyonunda biz bunu görüştük. İstismara açık bir konu olduğunu orada da belirttik. Siyaseten bunun ne Büyükşehir Belediyemize ne de CHP’ye hiçbir getirisinin olmayacağı ve bunun siyaseten kullanılabileceğini, istismara açık olduğunu ifade ettik. 2017’de yapılan tahsis ve tahsis sözleşmesi komisyona gelmedi. Mahkeme ile ilgili dava konusu ve mahkeme kararları komisyona gelmedi. Eksik tartışma olduğu yönünde bir düşüncem var. Bu teklif bu haliyle geçerse yine iki tane kurumumuz karşı karşıya gelecek. Yine dava konusu olacak. Dolayısıyla iki güzide kurumumuzun karşı karşıya gelmemesi adına ve komisyonda da eksik evraklarla görüşüldüğü düşüncesinden hareketle teklifin tekrar komisyona gönderilmesini talep eriyorum” dedi.

CHP’li Ali Uyan ise, “Evet istismara açık bir konu ve siz istismar ettiniz” diyerek Cumhur İttifakına yüklendi.

Yapılan oylamada sandalye üstünlüğünün CHP’de olması nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA