‘Güneş kenti Mersin’de kararlıyız’ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

‘Güneş kenti Mersin’de kararlıyız’



 

Haber Merkezi

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesince düzenlenen "Dünya Güneş Günü" etkinlikleri tamamlandı.

Mersin Şube Başkanı İsmail Oğuz, etkinliklerle ilgili yaptığı değerlendirmede yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratmak için düzenlenen etkinliklerin önemine değindi. 

 

GÜNEŞ KENTİ MERSİN KİMLİĞİMİZİN BİR PARÇASI

“Kuzey yarım kürede yılın en uzun günü olan ve "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilen 21 Haziran gününü MMO Mersin Şubesi olarak her yıl çeşitli etkinliklerle kutlayarak farkındalık yaratmaya çalıştık, çalışıyoruz” diyen Oğuz, “Güneş enerjisi sistemleri konusunda yılda 300 den fazla günün güneşli geçtiği ve M.Ö.7. yüzyılda ‘soloi’ güneş kenti olarak bilinen Mersin'imizde; bugüne kadar TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, 1997 yılında bir seminer ile başlayan bu süreçte dokuz adet sempozyum ve sergi düzenlenmiştir. 2025 yılında da 10. Sunu düzenlemek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Güneş Enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi, ‘Güneş Kenti Mersin’ sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçlayarak çıktığımız bu yolda önemli derecede yol katettik.

 

“ENERJİDE BAĞIMLILIĞI AZALTMANIN YOLU GİDERLERİ AZALTMAKTAN GEÇİYOR”

‘Enerji’ sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir faktördür. Ülkemizdeki hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi de hızla artmaktadır.

Bu durumda; dünyanın çevre dengesinin sürekliliğini sağlayan çevre dostu enerji kaynağı olan ‘güneş’ büyük önem kazanmaktadır. Bizler; doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasıyla mümkün olacağı düşüncesindeyiz.

 

“ENERJİDE ÜLKEMİZDEKİ TOPLAM KURULU GÜÇ 110.033 MW’A ULAŞTI”

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) Mayıs 2024 verilerine göre; ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 29,2’si hidrolik enerji, yüzde 22,4’ü doğalgaz, yüzde 19,8’i kömür, yüzde 11,1’i rüzgâr, yüzde 13,6’sı güneş, yüzde 1,5’i jeotermal ve yüzde 2,4’ü ise diğer kaynaklar şeklindedir. Yine 2024 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle ülkemizdeki toplam kurulu güç 110.033 MW’a ulaşmıştır.

Geçen yıl yüzde 9,5 olan güneş enerjisi oranı bu yıl yüzde 13,6 ya yükselmiştir.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın kurul güç istatistiklerine göre Dünya genelinde Türkiye; 58 bin 462 MW ile 11'nci sırada yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre de 2014 yılında 40 MW olan güneş enerjisi kurulu gücü bugün 15.000 MW’a yaklaşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde güneş enerjisi Santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup güneş kenti Mersin’imiz 330 MW’ı aşmış kurulu güçle ilk 15 içerisinde yer almaktadır.

Yıllardır ‘güneş kenti Mersin’ diye attığımız sloganların; güneş enerjisi kullanımının önemi ve kullanımı için yapılan çalışmaların, bugün gerçekleştiğini görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Ancak bu artış bile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranını düşürememektedir.

 

“ENERJİYİ VERİMLİ KULLANDIĞIMIZDA, ENERJİ KAYNAKLARIMIZI DAHA AZ TÜKETMİŞ OLACAĞIZ”

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da önemsediğimiz konulardan biridir. Enerjiyi verimli kullandığımızda, enerji kaynaklarımızı daha az tüketmiş olacağız. Ayrıca yüzde 70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

Yenilenebilir enerji kullanımının artması ve yaygınlaştırılması için yasal düzenlemelerin, mali ve finansal teşviklerin ötesine geçen kolaylaştırıcı önlemler alınmasını gerekmektedir. Bu kapsamda enerji sektörlerinin organizasyonel yapıları, yenilenebilir enerjinin daha yüksek bir payını entegre edecek şekilde yeniden şekillendirilmelidir. Eğitim, öğretim, yeniden beceri kazandırma ve beceri yükseltmeye öncelik verilmeli; sanayi, sivil toplum, politika yapıcılar ve diğer kilit paydaşlar arasında iş birliği teşvik edilmelidir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun yeni bir enerji sistemi oluşturmak için mevcut elektrik altyapısı genişletilmeli ve modernize edilmelidir. Sektörler arası altyapı planlamasının güçlendirilmesine, sınır ötesi işbirliğinin artırılmasına ve bölgesel elektrik şebekelerinin geliştirilmesine acil ihtiyaç olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.

 

YEREL YÖNETİMLERE YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN ÇAĞRI

‘Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz!’ diyoruz ama öte yandan bizlere; Nükleer Santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösterilmektedir. Ve ilimizde nükleer santral yapımına devam edilmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilemezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir.  

Nükleere inat, yaşasın hayat! deyip temiz ve yerli enerji olan güneş enerjisini önermeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, yerel yönetimleri de temiz ve çevreci olan başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda daha fazla çalışma yapmaya ve kentimize katkı sunmaya davet ediyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız.

 

“KENTİMİZİ “GÜNEŞ KENTİ MERSİN” YAPMA VE GÜNEŞ ENERJİSİ FARKINDALIĞI YARATMA YOLUNDA KARARLILIKLA İLERLEYECEĞİZ”

Bugün burada, çocuklarımıza, gelecek nesillerimize güneş enerjisi bilinci kazandırabilmek amacıyla Mezitli Belediyesi işbirliği ile 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk ve tek Güneşpark Enerji Kompleksindeyiz. Bu kompleksin proje aşamasında ve yapımında büyük emeği ve katkısı olan 10. ve 11. Dönem Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Merhum Oğuz Akar Tülücü’yü saygıyla anıyorum. Onun özverili çalışmaları ve emekleri sayesinde 2017 yılında açıldığı günden bugüne 135 eğitim kurumundan toplam 4050 öğrencimize Güneş Enerjisi Eğitimleri verildi.  

Merhum Oğuz Akar Tülücü; Mersin’de iz bırakmış, herkes tarafından sevgiyle anılan, aydın, yenilikçi, vizyoner bir meslektaşımızdı. Gelecek nesillere çok değer verirdi, bizler de şube yönetim kurulu olarak istedik ki onun çok değer verdiği bu projede yer alan Güneş Park Enerji Kompleksinde onun adını yaşatalım. Bu vesile ile kompleksimizin adını değiştirmiş olmanın bilgisini ve mutluluğunu sizlerle burada paylaşmış bulunuyoruz.

Bu etkinliğimizin gerçekleşmesinde bizlere destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesine, Mezitli Belediyesine, Yenişehir Belediyesine, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına ve Güneş enerjisi alanında hizmet veren firmalarımıza hepinizin huzurunda teşekkür ediyoruz.

1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi ‘güneş kenti Mersin’ yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA