Halkın sırtındaki yük giderek büyüyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Halkın sırtındaki yük giderek büyüyor



 

Haber Merkezi

 

Asgari ücrete ara zam beklenirken, iktidarın elektriğe yaptığı yüzde 38 zam dikkatleri çekti. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zam, haziran ayı enflasyonuna etki etmeyecek ve emekli maaş artışlarına dahil edilmeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artışı zammın gerekçesi olarak gösterdi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise, yapılan zammın özellikle dağıtım şirketlerine yaradığını belirtti. EMO'nun incelemelerine göre, konutlar için perakende enerji bedelinin artışı yüzde 2,5 ile sınırlı kalırken, dağıtım bedeline yüzde 58,9 zam yapıldı.

 

FATURALAR AĞIRLAŞIYOR

EMO'nun hesaplamalarına göre, dört kişilik bir aile, aylık 230 kWh elektrik tüketimi için ödeyeceği miktarı 345,4 TL'den 476,6 TL'ye çıkaracak. Bu zamla birlikte, faturaların yüzde 23,8'i enerji bedelinden, yüzde 65,9'u ise dağıtım bedelinden oluşacak.

 

HALKIN SIRTINDAKİ YÜK GİDEREK BÜYÜYOR

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alkan Alkaya, zamma, “Halkın sırtındaki yük giderek büyüyor” diyerek tepki gösterdi.

Alkaya, “EPDK 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Elektrik Tarifesinde düşük kademede tüketimi olan konut faturalarına yüzde 38 oranında zam yapıldığını açıkladı. Yapılan açıklama ile ‘enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılmıştır.’

 

“DAĞITIM ŞİRKETLERİNE KIYAK YAPILDI”

Yayınlanan tarife incelendiğinde yapılan zammın enerji üretim maliyetleri kaynaklı olmadığı dağıtım şirketlerine kıyak yapıldığı açık şekilde görünmektedir. Odamızın yaptığı hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarında aylık 230 kWh tüketim için ödeyeceği bedel 476,6 TL’ye yükselecektir. Bu faturanın yüzde 65,9 oranı Dağıtım Şirketlerine gitmektedir.

Toplumun giderek yoksullaştığı bu dönemde ‘enerji üretim maliyetleri’ bahanesi ile Dağıtım Şirketlerinin finanse edilmesi kabul edilebilir değildir.  Enerjiye erişimin bütün yurttaşlar için temel hak olduğunu yeniden hatırlatarak Odamızın Elektrik Tarifelerinde yapılan zam ile ilgili basın açıklamasını bütün kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA