Bu çileye bitsin artık! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Bu çileye bitsin artık!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte sahiller dolup taştı. Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Korykos Antik Kenti'nin en önemli parçası Kızkalesi başta olmak üzere 11 mavi bayraklı plaja tatilciler akın etti. Türkiye'nin dört bir tarafından kente gelen tatilciler, bunaltıcı sıcak hava nedeniyle denize girerek serinledi. Deniz suyunun 26 dereceler olduğu kentte hava sıcaklığının 35-36 derecelerde olduğu belirtildi. Daha çok ailelerin tercih ettiği Kızkalesi'nde bir çok tatilci deniz de vakit geçirdi, bazıları da çeşitli su aktivitelerine katılarak heyecanlı anlar yaşadı.

 

OTELLER YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞTI

9 günlük tatilin turizmcilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Öztop, okulların da tatil olmasıyla tatilin dolu dolu geçtiğini kaydetti.

Bölgede doluluk oranının yüzde 100 olduğuna dikkat çeken Öztop," Çevre illerden ve yurt dışından gelen misafirlerimiz var. Aile ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Kurban Bayramı tatilinden sonra Temmuz'a geliyoruz. Eylül'ün sonuna kadar dolu dolu bir sezon geçirmeyi hedefliyoruz. O doğrultuda rezervasyonlar mevcut" dedi.

Deniz sıcaklığının 26 derecelerde olduğuna da değinen Öztop, "Hava da çok güzel. Aileler hep yüzüyorlar. Denizimiz derin değil, her kesime hitap ediyor. Mavi bayraklı 11 plajımız var, Kızkalesi ise özel bir yer, dünyaya açılan turizm kapısı" şeklinde konuştu.

 

ÇİLE YOLU

9 günlük bayram tatili Mersin sahillerinin dolup taşmasına neden olurken ulaşım sıkıntısı gelişi de gidişi de çileye çevirdi! Özellikle Silifke-Mersin Karayolunda yaşanan trafik sorunu uzun saatler süren trafikte bekleme eziyetine neden oldu.

Mersinliler ve tatilciler Çeşmeli- Taşucu Otobanının bir an önce tamamlanması için yetkililere seslendi.

Ayrıca bu istikâmette bir tren yolu yapılmasını isteyen tatilcilerin Susanoğlu güzergahındaki fotoğrafı ise sosyal medyada gündem odu.

 

ÇEŞMELİ- TAŞUCU OTOYOLUNDA BİTMEYEN ÇALIŞMA

2017’den buyana ihale süreci yılan hikayesine dönen Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi’nin, revize projesi ile ilgili çalışmalar sonucu inşaatın Nisan ayı içinde başladı.

Proje kapsamında; 42 kilometre anayol ve 11 kilometre bağlantı yolu, 9.974 metre uzunluğunda 7 tünel, 1.616 metre uzunluğunda 5 viyadük, 452.2 metre uzunluğunda 7 köprü, 1.444 metre uzunluğunda 23 üst geçit, 2.848 metre uzunluğunda 32 alt geçit ve 6 köprülü kavşak yapılacak.

Her seçim iktidarın vaadi olan Çeşmeli otobanın Taşucu’na uzatılması projesinin son olarak 2028 yılında tamamlanacağı açıklandı.

 

 

 

İHALEYİ KAZANAN KOLİN KAZMA VURMADI

Devletten, en çok ihale alan 5 şirket arasında bulunan Kolin İnşaat, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi'nin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi" ihalesini, tek teklif sahibi olarak kazandı. Aradan geçen bir yılda proje için ‘kazma’ vurmadı.

Kolin inşaatın kazma vurmaması sık sık eleştiri konusu olurken bu esnada bazı bölgeler için acele kamulaştırma kararları verilmesi tepki çekti.

 

KOLİN GARANTİLİ PROJEYE PARA BULAMAYINCA, İHALEYİ FESHETTİ

Geçen yıl CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yap-işlet-devret projelerine verilen garantilere karşın yurtdışından kredi bulunamamaya başlandığına ileri sürdü.

Mersin’deki Çeşmeli-Taşucu Otoyolu’nun 52 kilometrelik kesimi için yapılan yap-işlet devret ihalesinin ardından Aralık 2021 tarihinde uygulama sözleşmesinin imzalandığını anımsatan Akın, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden geçen 10 aya rağmen otoyol için kamulaştırma kararlarının çıkmasına karşın henüz bir adım atılmadığını anımsatarak, “İktidara yakın şirketlerden Kolin’in tek başına katılarak aldığı ihale kapsamında avro üzerinden 45 bin araç garantisi verildiği kamuoyuna yansımıştı. Başka bir deyişle 52 kilometrelik yol için günlük 45 bin araç geçmez ise eksik kalan Hazine’den karşılanacak.

Adım atılmayan çakılmayan projeyle ilgili ihaleyi alan Kolin, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sessiz bir şekilde fesih başvurusu yaptı” iddiasını gündeme taşıdı.

 

İHALE TEKRARLANDI

Ancak bu esnada avro üzerinden 45 bin araç garantisi verilen Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesi acil koduyla ihale edildiği için dava konusu oldu.

Son ihale ile 2 Şubat 2021'deki ilk ihalede 2 milyar 135 milyon 502 bin lira olan bedel, 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin liraya çıktı.

Kazanan ise bir önceki ihaleyi alan Özaltın İnşaat- Yapı & Yapı Şirketleri oldu. Proje için 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin TL'lik sözleşme imzalandı.

 

HALA ‘BİTECEK’ DENİLİYOR

Son olarak AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, bölge ziyaretleri kapsamında Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin ilk etabı olan 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Kıratlı, yüklenici firma yetkililerinden bilgi alarak incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunan Kıratlı, "Şu anda ‘Bu proje yapılmaz, hayal’ denilen Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin Çeşmeli-Kızkalesi etabında yapımı devam eden T2 tünelinin önündeyiz. 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında 10 kilometrelik 7 tünelin yanı sıra 2,5 kilometrelik 5 viyadük ve 8 bağlantı yolumuz var. Mersinimizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan ve adeta Mersin’in olmazsa olmazı diyebileceğimiz bu proje kapsamında yapılan çalışmalarda hiçbir canlıya, tarihi sit alanlarına, ekosisteme ve doğal güzelliğe zarar verilmeden devam ettiğinin altını özellikle çizmek istiyorum" dedi.

 

9 LOKASYONDA 400 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Kıratlı, "2027 yılında bitmesi planlanan ve şu anda 9 farklı lokasyonda 400 emekçi kardeşimizin gayretleri ile yapımı devam eden 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında süre anlamında projenin önünde gidiyoruz. Kısa süre sonra hizmete açacağımız Çukurova Uluslararası Havalimanımız ile Çeşmeli-Taşucu Otobanı Projesi birlikte ele alındığında Mersinimiz 321 kilometrelik sahili ile ülkemizin ve belki de dünyanın önemli turizm bölgelerinden biri olacaktır. Bu yatırımların Mersin’e kazandırılmasında emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza, milletvekillerimize, önceki dönem milletvekillerimize, bakanlarımıza, tüm siyasi parti temsilcilerimize, yüklenici firmalarımıza ve en önemlisi tüm emekçi kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA