‘Tasarruf yapmak istiyorsanız, genelge dışındaki ihaleleri denetleyin” | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

‘Tasarruf yapmak istiyorsanız, genelge dışındaki ihaleleri denetleyin”



 

BURCU KAYA

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek Tasarruf ve Verimlilik Genelgesinin memurlar üzerinde yaratmış olduğu olumsuz etkileri ve hak kayıplarını gündeme getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e hitaben konuşan Milletvekili Ekmen, bugüne kadar çeşitli tasarruf genelgeleri yayınlandığını ama akıbetleri hakkında bilgi verilmediğini ifade etti. 2021 Haziranı’nda yayınlanan Tasarruf Genelgesi ile ilgili defalarca kez çeşitli platformlarda verimliliğine dair sorular sorduğunu hatırlatan Ekmen, ama kimseden cevap alamadığını ifade etti. Ekmen, bu genelgelerin gözünü vatandaşın, memurun, emeklinin ve garibanın cebine diktiğini başka da bir işe yaramadığını söyledi.

 

“TASARRUF YAPMAK İSTİYORSANIZ, GENELGE DIŞINDA TUTTUĞUNUZ DEPREM İHALELERİNİ DENETLEYECEKSİNİZ”

“Eğer bir tasarruf yapmak istiyorsanız, tasarruf genelgesi kapsamı dışında tuttuğunuz deprem ihalelerini denetleyeceksiniz” diyen Ekmen, ihale bedelinin 1/3’üne taşere edilen ve devleti zarara uğratan ihalelere örnek verdi. 

İhalenin gerçek maliyeti ile devletin ödediği bedel arasındaki farkın nereye aktığını soran Ekmen, “Aradaki bu fark Çukurambar kafelerinde müteahhit, siyasetçi ve bürokrasi üçgeninde buharlaşıyor.” dedi. Bakan Şimşek’e hitaben “Tasarrufa buradan başlayacaksınız.” diyen Ekmen, Siyasetin ve Bürokrasinin zirvesindekilerin lüks harcamalarına örnekler vererek buradan tasarruf edilmedikçe başarılı olunamayacağını ifade etti.

 

“TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEMEL BİR HUKUKİ METİNDİR”

“Anayasamıza, Uluslararası Sözleşmelere, ILO Sözleşmesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Yargıtay’ının sayısız içtihadına göre Toplu İş Sözleşmesi temel bir hukuki metindir” diyen Ekmen, bu sözleşmenin hükümlerinin Genelge ile ortadan kaldırılamayacağını ifade etti. Bu konuda, Memur-Sen'in açtığı idari bir dava olduğunu belirten Ekmen, “Biz bu davayı da sonuna kadar doğru ve haklı buluyoruz.” dedi.

 

“KORUYUCU GİYİM YARDIMINI ALMADIĞI İÇİN SAĞLIĞI RİSK VE TEHDİT ALTINA DÜŞECEK MEMUR SAYISI KAÇTIR?”

Ekmen, Tasarruf Genelgesi ile Toplu İş Sözleşmesi yoluyla 20 yılda elde edilen bazı kazanımlara nasıl müdahale edildiğini şu sözlerle ifade etti:  “Ya Allah aşkına, personel servis hizmetinin kaldırılmasıyla elde edilecek tasarruf kaç liradır? Mesela bütün Ankara'nın bir günlük personel servis hizmetinin bedeli bir bakanın özel uçak kiralama bedeli kadar var mıdır? Buradan Sayın Mehmet Şimşek'e soruyorum. Buradan ilgili bakanlara soruyorum. Memurların servis hizmetlerinden elde edilen tasarruf bütçenin milyonda kaçıdır? Bakın, binde, on binde demiyorum, milyonda kaçıdır? Koruyucu giyim desteği var değil mi? 2012 yılından bu yana, 12 yıldır bu destek veriliyor. Koruyucu giyim ne demek? Yaptığın meslek gereği bir takım özel giysiye duyulan ihtiyaç demek. Bunun benzeri işçi toplu iş sözleşmelerinde de var. Koruyucu giyim bedelinin verilmemesinin bu ülkenin bütçesine sağlayacağı katkı kaçtır? Kaç milyonda bir liradır? Kaç on milyonda bir liradır? Peki, koruyucu giyim yardımını almadığı için sağlığı risk ve tehdit altına düşecek memur sayısı kaçtır? Bu konudaki hükümler açık olmasına rağmen genelgede niçin koruyucu giyim yardımını kısıtlayan hükümler içeriyor?

 

“FAZLA ÇALIŞMA BEDELİ, BİR ÇAY PARASI DEĞİL”

Fazla Çalışma ücretinin yine Genelge ile kısıtlanmasını Ekmen, şu sözlerle değerlendirdi: “Memur çalışması gerektiği kadar çalışıyor. Bir de bunun üzerine işin ve ihtiyacın gerektirdiği kadar fazla çalışıyor. Fazla çalışma ücretinin de saat başı ücreti ne kadar biliyor musunuz arkadaşlar? 10 lira 10 kuruş. Yani bir memur bir saat fazla çalışsa, o çalıştığı saat ücret bedeliyle bir simit yiyemez, bir çay içemez. Ve muhtemelen de fazla çalıştığı için de servis yerine toplu taşımaya binecektir. Toplu taşıma da bunun çok daha fazlasını ücret olarak ödeyecektir. Peki, soruyorum, memurun saat başına aldığı 10 lira 10 kuruş ücret Türkiye Cumhuriyeti Bütçesi’nde 1 milyarda kaç kuruşa tekabül etmektedir ki devlet buna göz koymuştur? Biz saat başı çalışma ücretinin güncellenmesi, insana yakışır bir rakama gelmesini beklerken, bunun kaldırılmasına dair Genelgede bir girişimle karşı karşıyayız.

 

“SENDİKAL ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ YASAL, ANAYASAL VE ULUSAL HUKUKA UYGUN BİR HAKTIR”

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen toplu sözleşme ikramiyesiyle ilgili olarak Milletvekili Ekmen, “Sendikal çalışmanın, örgütlenme özgürlüğünün en büyük destekçisiyken bu düzenlemenin yeniden güncellenerek ve Anayasa Mahkemesi'nin kararları da dikkate alınarak hayata geçirilmesi bekleniyor iken bunun da tamamen rafa kaldırıldığını görüyoruz.” dedi.

“Sendikal örgütlenme özgürlüğü yasal, anayasal ve ulusal hukuka uygun bir haktır.” diyen Ekmen, “Bunu destekleyen her türlü ikramiyeler de desteklenmelidir.” dedi.

 

LOJMAN KİRALARINA FAHİŞ DÜZENLEME

Ekmen, lojman kiralarının fahiş bir şekilde güncellenme tutarsızlığını dile getirdi. Memurların lojman kiraları ile ilgili sorununu ise Ekmen, şöyle ifade etti: “Şimdi bu devlet saçma sapan bir faiz enflasyon tartışmasına girdi. 200 binlik konutlar 5 milyon, 2 milyonluk konutlar 20 milyon oldu. 800 liralık kiralar 10 bin, 1000 liralık kiralar 20 bin lira oldu. Buna karşı kendi memurunu koruması gerekirken, lojman ücretlerinin piyasa şartlarına göre güncellenmesini tasarruf genelgesi öngörüyor. Sayın Bakan, piyasadaki enflasyonu, konut fiyatlarını, kira fiyatlarını normalleştireceğiz diyen siz değil misiniz? Bu rakamlar fazla, bunu makul rakamlara çekeceğiz diyen siz değil misiniz? Eğer öyleyse, memurun bu faiz enflasyon çılgınlığından önce Merkez Bankası'nın faiz düşürmesinden önce ödediği ve süreç içerisinde de zaman zaman güncellenen güncel rakamları, kira rakamlarını, niçin piyasa rakamlarını uyarlayacaksınız? Bu hakkaniyet midir? Biz sizin piyasa fiyatlarını makul rakamlara çekmenizi bekliyorken siz memurun lojman fiyatlarını piyasa bedellerine yaklaştırmaya çalışıyorsunuz. Bu hakkaniyete ve vicdana uygun bir tutum mudur?

 

TEKNİK PERSONEL VE 3600 EK GÖSTERGE MAĞDURİYETİ SÜRÜYOR

Ekmen, teknik personellerin mağduriyetine ve 3600 ek göstergeye de değindi.

Teknik personel alacakları konusuna da değinen Ekmen, “İlk işe giriş bedelleri neredeyse 4-5 asgari ücret iken bugün 2 asgari ücret bedeli civarına düşmüş durumdadır” dedi. Ciddi bir adaletsizlik olduğunu belirten Ekmen, “Teknik personel olan, mühendis olan kamu çalışanlarının maaşlarının piyasadaki onurlu, haysiyetli yaşam koşullarına göre güncellenmesi gerekir.” dedi.

“Defalarca kez ifade edilen, toplu iş sözleşmesinde işveren tarafından söz verilen ve kayıt altına alınan birinci derece 3600 ek göstergeden de haber yok.” diyen Ekmen, konuyu şöyle ifade etti: Yani devlet yine kendi çalışanını ezerek tasarruf yapacağını düşünüyor. Oysa yanılıyor. Kendi çalışanın onurunu korursa, kendi çalışanlarının, ailelerinin, çocuklarının onurlu, haysiyetli vatandaşı oldukları gibi bu devletin çalışanı olmaktan gurur duyacakları bir düzen oluşturursa birçok kalemde kendiliğinden çok önemli tasarrufun geliştiğini görecektir. Ama maalesef kendi memurunu, işçisini, emeklisini eziyor.

 

 

“EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ HAK KAYIPLARI GİDERİLMELİ”
Ekmen, emekliyi unutmadı. Milletvekili Ekmen, son olarak memur emeklisinin mağduriyetlerini ifade etti: “3600 ek gösterge gündemde olmadığı gibi bugün emekli olan bir memur çalışan bir arkadaşına çok yakın bir oranda emekli maaşı alıyorken çok değil birkaç yıl sonra çalışanın neredeyse yarısı kadar maaş alamaz hale geliyor. Bu maaşların da yani çalışan ve emekli arasında oluşmuş bu haksız farkın bakın, emeklilikten kaynaklanan doğal bir maaş eksilmesinden bahsetmiyoruz, ücret artışı politikalarından, aşırı enflasyondan ve yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanan bir sorundan bahsediyoruz. Bunun da bir an önce gündeme alınarak emekli aylıklarındaki hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye çekilmesini bekliyoruz.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA